Jak namontovat rošt, abyste mohli klidně spát?

Kvalitu spánku neovlivňuje pouze vhodně zvolená matrace. Stejně důležitým prvkem je postelový rošt, který často citelně zlepší váš požitek z nočního odpočinku a prodlouží životnost samotné matrace – pokud je namontován správně. Víte, jak připevnit rošt, abyste zabránili jeho mechanickému poškození a cítili se během spánku nadmíru pohodlně? Inspirujte se v našem článku.

K čemu slouží postelový rošt?

Nejspíš vás příliš nepřekvapí, že většina diskuzí ohledně nové postele dost často končí otázkou, jak vybrat správnou matraci.

Při nákupu bychom však neměli zapomínat ani na dostatečně odolný a pevný rošt, který matraci udržuje v požadované výšce. Zároveň napomáhá odvětrávání prostoru pod matrací, aby se zde nehromadila nadměrná vlhkost, roztoči nebo plísně.


TIP: Přečtěte si, jaká další kritéria hrají při výběru roštu důležitou roli.


Má-li však postelový rošt dlouhodobě plnit svou funkci, musíte věnovat důkladnou pozornost i jeho montáži. Způsob připevnění roštu ke konstrukčnímu rámu postele se bude lišit podle toho, o jaký druh roštu se jedná.

Zpravidla budete volit mezi některou z těchto možností:

  •  Lamelové rošty a laťkové rošty s rámem se pokládají na boční nosné lišty po stranách postele. Připevňují se pomocí malých vrutů.
  •  Laťkové rošty bez rámu je možné na nosné lišty umístit i volně.

Jak připevnit lamelový rošt?

Pevné lamelové rošty jsou obvykle tvořeny 28 lamelami z pružného materiálu. Součástí základního balení bývá také rám, do kterého se lamely usazují. Na okrajích rámu se lamely zachycují do gumových pouzder, aby při zatížení mohly správně pérovat. 

Rám se zasazenými lamelami stačí položit na boční nosné lišty, ke kterým se tato část konstrukce přikotví malými vruty.

Montážní prvky bývají součástí balení. Při montáži lamelového roštu se vám však bude hodit několik kusů nářadí, zejména:

  • křížový šroubovák,
  • imbusový klíč,
  • gumová palička nebo kladívko.

Pak už jen stačí na rošt umístit matraci a máte hotovo. Podobným způsobem postupujte i v případě, že se jedná o postelový rošt z latěk, které jsou již v základu zasazeny do rámu. 

Vybíráte lamelový rošt? U nás si vyberete! Nabízíme lamelové rošty různých velikostí, včetně nejprodávanějších, jako například lamelové rošty 90×200, lamelové rošty 140×200 a další.

Jak připevnit laťkový rošt?

Klasický dřevěný rošt se skládá z širších prken, které jsou spojeny textilním proužkem. Díky tomu se prkna dají „srolovat“ a snadno přemístit z místa na místo. Ze všeho nejdříve tedy rošt rozviňte.

Před položením roštu na nosné lišty se ujistěte, že jsou pevně dotaženy všechny šrouby, které drží pohromadě konstrukční rám postele. Následně položte rošt na nosné lišty.

Pokud chcete zabránit posouvání prken, můžete je k rámu také přikotvit. Vyhnete se tak riziku, že latě sklouznou z nosných lišt a matrace se během noci nečekaně propadne o několik čísel níže.

Pořídili jste si nastavitelný rošt? Máme pro vás několik tipů

Velké oblibě se v posledních letech těší lamelové polohovací rošty, které ocení senioři i osoby se sedavým zaměstnáním.

Chcete-li využívat všechny výhody, které polohovací rošty nabízí, vyzkoušejte některou z níže uvedených rad. Uvidíte, že i po krátkém odpočinku se budete cítit mnohem lépe.

Jak správně nastavit polohovací rošt:

  1. Chcete-li ulevit ulevit bederní páteři nebo oteklým chodidlům, zvedněte spodní část roštu.
  2. Chcete-li zabránit namáhání krční páteře (při čtení, sledování televize, hovoru vleže a dalších činnostech), zvedněte horní část roštu.
  3. Chcete-li nastavit rošt do sedu, zvedněte spodní i horní část roštu.

TIP: Zjistěte, jaké jsou další výhody polohovacího roštu a proč by neměl chybět ani ve vaší ložnici.


Potřebujete pomoc s výběrem roštu či postele?

Chcete svůj stávající rošt vyměnit za nový? Nebo plánujete nákup zcela nové postele, ale nejste si jistí, který model pro vás bude ten pravý? Obraťte se na nás.  Rádi vám s výběrem poradíme, abyste se po probuzení cítili odpočatí a plni energie do dalšího dne.

Pomoci s výběr vám mohou i další naše články: