Jak vybrat matraci? Inspirujte se v našem rádci

Se správnou matrací se můžete každý večer oddat nerušenému spánku, po kterém se ráno probudíte vyspaní do růžova. Nevhodná matrace vám naopak může způsobit celou řadu komplikací: nižší kvalita odpočinku, bolest kloubů a svalů nebo pocit, jako byste celou noc nezamhouřili oka – to je pouze stručný výčet některých z nich. Jak obdobným problémům předejít a zvolit si matraci, na které se budete při usínání cítit jako v nebi?

 Při výběru matrace je zapotřebí zohlednit několik důležitých faktorů:

  • Počet a věk osob, které budou v posteli spát
  • Frekvence, s jakou budete matraci využívat
  • Rozměry
  • Tvrdost
  • Prodyšnost
  • Druh potahu
  • Další doplňky

 

Počet a věk osob, které budou v posteli spát

Pokud si chcete pořídit manželskou postel, kterou budete sdílet se svou drahou polovičkou, před nákupem si ujasněte preference.

Každému vyhovuje něco jiného – nejinak tomu může být u tuhosti matrace. Uleháte raději do měkkého, zatímco váš protějšek dává přednost tvrdší, méně poddajné matraci? Někdy jsou lepší dvě menší matrace než jedna společná.

 

Frekvence, s jakou budete matraci využívat

Taštičkové a latexové matrace nebo matrace s paměťovou pěnou jsou ideální pro pravidelné používání. K občasnému přespávání na chatě postačí i matrace z PUR pěny, které můžete složit, uschovat a rozložit pouze tehdy, když ji zrovna potřebujete.

 

Rozměry matrace

Při výběru správné matrace zohledněte tělesnou výšku a hmotnost osoby, která ji bude využívat. Obecně platí, že matrace by měla mít

  • Výšku minimálně 15 cm
  • Délku minimálně o 20–30 cm větší, než je výška osoby, která ji bude využívat
  • Šířku minimálně 90 cm pro pohodlné otáčení
  • Nosnost minimálně o 10 kg vyšší, než je hmotnost osoby, která ji bude využívat

Vyráběné matrace standardně odpovídají velikostem jednolůžek nebo dvojlůžek, které jsou běžně na trhu k dostání. Někteří prodejci vám však dodají i matraci na míru vašim konkrétním požadavkům. Matrace na míru umíme i my, stačí nás jen kontaktovat.

 

Tvrdost matrace

Stupeň tvrdosti je jedním z hlavních faktorů, které vezměte při výběru matrace v úvahu. Výrobci standardně nabízí čtyři nebo pět stupňů tvrdosti.

Velmi měkké matrace (T1) – vhodné pro starší osoby do hmotnosti 60 kg. Jsou vhodné pro seniory se sníženou pohyblivostí, kteří trpí bolestmi kloubů. Zamezují vzniku proleženin. Pro vitálního člověka v produktivním věku jsou často nevhodné. Patří sem třeba matrace z paměťové pěny.

Měkké matrace (T2) – vhodné pro osoby od 50 do 80 kg. Lehce se přizpůsobí křivkám vašeho těla. Jsou poměrně pružné. Více o měkkých matracích a jejich vhodnosti jsme se rozepsali v samostatném článku.

Středně tvrdé matrace (T3) vhodné pro muže i ženy s hmotností od 70 do 110 kg. Jsou vhodné i pro osoby mladšího věku. Poskytují vyšší komfort a dostatečnou oporu při spánku. Oblíbeným řešením v této kategorii jsou například matrace z bio pěny.

Tvrdé matrace (T4) – vhodné pro osoby od 90 do 130 kg. Vynikají pevností a odolností. Proto nejsou příliš vhodné pro útlé jedince s nižší hmotností, pro které se naopak hodí méně tuhé matrace. Do této kategorie spadají například kokosové matrace nebo matrace s obsahem koňských žíní.

Velmi tvrdé matrace – vhodné pro osoby od 110 do 130 kg (nebo více). Sháníte-li matrace s tímto stupněm tvrdosti, je vždy lepší ji před nákupem otestovat přímo na prodejně.

Obecně platí: Vhodný stupeň tvrdosti vybírejte podle hmotnosti a věku – pro těžší jedince je lepší tvrdší matrace, která poskytne tělu dostatečnou oporu. Starší osoby zase dávají přednost měkčím variantám. V jiném článku na blogu jsme se speciálně rozepsali právě o tvrdosti matrací.

 

Prodyšnost

Propocené matrace s nedostatečným odvětráváním jsou skvělým útočištěm pro roztoče. Pokud bojujete s nadměrným pocením, existuje řešení.

Poohlédněte se po matraci s příčnými prořezy nebo odvětrávacími mezerami mezi jednotlivými vrstvami matrace. Matrace nebude zadržovat nadměrnou vlhkost, takže neutrpí její životnost ani váš komfort během spánku.

 

Druh potahu

U dvojlůžek nebo manželských postelí bývá někdy součástí jediný kus potahu, který se však nemusí vejít do menší pračky.

Pokud nemáte v bubnu místa nazbyt, zvolte si rozdělitelný potah na matraci, abyste mohli obě jeho části prát samostatně.

Nyní už víte, jak při výběru správné matrace postupovat. Využijte získané poznatky v praxi. V další části článku se dozvíte, jaký druh matrace zvolit, abyste se ve své posteli cítili nadmíru pohodlně.

 

Jak vybrat matraci podle druhu

Ze široké nabídky matrací si vybere milovník tepla, měkkosti a pohodlí, ale i ten, který by nejraději spal na betonu. O každém druhu matrace jsme se pořádně rozepsali – vypíchli jsme jejich výhody (a někdy i nevýhody) a vybrali k nim správný rošt. V neposlední řadě se dozvíte, v jaké cenové hladině danou matraci pořídíte. Pokud vybíráte matraci pro své nejmenší, tak vás rovnou odkážeme na podrobnější článek Jak vybrat matraci pro miminko.

Sendvičová matrace

Stejně jako sendvič se matrace skládá z vrstev – vždy minimálně ze dvou. V jádru matrace se střídají přírodní materiály (vlákno z agáve či kokosu) s komfortní pěnou, která příjemně pruží. Pěna bývá tvarována do masážních nopů (výběžků), které prokrví vaše tělo a uvolní všechny svaly. 

Uprostřed je matrace nejtvrdší, aby zajistila podporu páteři a vy jste se při spánku nepropadli až na rošt. Horní vrstvy mají různou tuhost, sednou tak ženě, dítěti i pořádnému chlapovi. 

Sendvičové matrace navíc bývají z každé strany jinak tvrdé. To se hodí všem, kteří většinou spí na tvrdším, někdy ale ocení měkčí spaní. Stačí ji jen otočit. 

Ani po pár letech užívání vás sendvičová matrace nezklame svým opotřebením. Všechny matrace však mají hygienickou životnost – kvůli absorpci potu a nejrůznějších nečistot ji doporučujeme měnit po 7–8 letech.

Kolik stojí sendvičová matrace?

Sendvičovku u nás pořídíte od cca 3 000 Kč do cca 26 000 Kč. Cena se odvíjí od druhu vrstev a funkcí matrace.

Kam se sendvičová matrace hodí?

Sendvičová matrace je ideální pro každodenní spaní bez ohledu na pohlaví, stáří nebo fyzickou kondici. Dobrou službu udělá na chatě, chalupě nebo v hostelových postelích.

Z jakých materiálů se sendvičová matrace vyrábí?

Sendvičové matrace se vyrábí z latexu, komfortní, paměťové i studené pěny. Pro pevná jádra se využívá vláken z agáve či kokosu, případně koňských žíní.

Jaký rošt patří pod sendvičovou matraci?

Sendvičová matrace si nejvíce rozumí s lamelovým roštem. Měkčí varianty zvládnou i polohovatelný rošt, neměly by být však vyšší než 25 cm a nesmí mít ve svém jádru kokosovou desku. Při polohování by se zlomila. Dobře poslouží i laťový rošt, doporučujeme ho pro matrace vyšší než 22 cm.

 

Nejlepší kup podle Vyspimese.cz

Lidovka: Matrace Dřevočal Lima

Zlatá střední cesta: Matrace Tropico Super Fox Visco Classic 1+1 zdarma

Pro náročné: Matrace Materasso Airspring polargel


Sendvičové matrace v kostce

  • Sendvičová matrace se vyrábí v různých stupních tvrdosti – měkká, středně tvrdá, tvrdá i extra tvrdá. 
  • Vybrat si můžete matraci s odlišnou tuhostí na každé straně.
  • Vyrábí se z mnoha materiálů a jejich kombinací.
  • Tento typ matrace je vhodný pro každodenní i občasné spaní třeba na chalupě.
  • Svůj potenciál sendvičová matrace plně projeví na lamelovém roštu.


Latexové matrace

Co se vám vybaví, když se řekne latex? Od zajímavých oblečků, přes koupací čepice a nafukovací balonky byste došli až k matracím. Všechny mají jedno společné – vysokou elasticitu.

Právě kvůli ní jsou latexové matrace opravdu komfortní, pružné a odolné – uleví si na ní i ta nejbolavější záda. Výhodou je, že latex rozloží váhu vás i vaší polovičky. Mimo to zvládne i jednoho nezvaného psa a pár tulivých dětí.

Pokud se v noci hodně potíte, je pro vás latexová matrace ideální volbou – odvětrávacími kanálky bude vzduch kolem vás přirozeně proudit. To potěší zejména v letních měsících. Latex je navíc přirozeně antibakteriální, velmi prodyšný a odolný proti roztočům. Alergici, rozzářily se vám oči?

Matrace z latexu naopak nedoporučujeme těm, kteří rádi spí na opravdu tvrdém povrchu. Poohlédněte se případně latexovkách s vyztuženým jádrem, matrace bude tužší a objemnější. Malé upozornění především pro drobné ženy a starší osoby – latexové matrace jsou těžké. V případě, že si je necháte doručit až do domu, zavolejte na pomoc statného souseda.

 

Kolik stojí latexová matrace?

Oproti sendvičovým jsou latexové matrace o cosi dražší. Nejlevnější varianty začínají na cca 6 000 Kč, za prvotřídní matrace s mnoha funkcemi zaplatíte okolo 25 000 Kč. 

Kam se latexová matrace hodí?

Latexové matrace se hodí na každodenní spaní. Na jedné matraci z latexu si pohodlně zdřímnete i po několika letech užívání. Kvůli hygieně však doporučujeme matrace měnit po 7–8 letech užívání. 

Z jakých materiálů se latexová matrace vyrábí?

Při výrobě se používá přírodní i syntetický latex, případně jejich kombinace.

Jaký rošt patří pod latexovou matraci?

Pevnou desku latexová matrace sice zvládne, nebude ale plně poddajná a prodyšná. Raději ji položte na lamelový rošt. Latexovka si však skvěle rozumí s motorovým roštem.

Nejlepší kup podle Vyspimese.cz

Lidovka: Matrace Dřevočal Lucie

Zlatá střední cesta: Matrace Dřevočal Lada

Pro náročné: Matrace Moravia Comfort Metis


Latexové matrace v kostce

  • Díky své elasticitě s vámi latexová matrace vydrží až do stáří.
  • Materiál zajistí komfortní spaní i pro osoby s bolavými zády nebo nadváhou.
  • Stop nočnímu pocení  – odvětrávací kanálky v matraci zajistí přirozené proudění vzduchu okolo celého těla.
  • Díky svým antibakteriálním vlastnostem obstará alergikům klidnou noc bez kýchání a svědivých očí.
  • Latexové matrace jsou vhodné pro každodenní spaní. 
  • Pro nejvyšší komfort při spánku matrace z latexu položte na lamelový rošt.


Profilované matrace 

Spíte rádi na tvrdém? Pak jsou profilované matrace dělané přímo pro vás.

Starší sestrou profilované matrace je klasická pružinovka. Místo pružin však má příčné průchody, kterými efektivně proudí vzduch. Je tedy ideální pro ty, kteří se v noci hodně potí. Zamilují si ji i milovníci klasických pružinovek.

Matraci tvoří několik vrstev z různých materiálů – líná pěna, kokosová deska nebo polyuretanová pěna. Zpravidla mívá zimní a letní stranu, což z ní dělá univerzálního společníka na celý rok.

Kolik stojí profilovaná matrace?

Cena profilovaných matrací začíná okolo 6 000 Kč, vyšplhat se může až k 15 000 Kč.

Kam se profilovaná matrace hodí?

Ideálním společníkem bude profilovaná matrace na chatě nebo chalupě. Díky příčným průchodům nedrží vlhkost, zvládne tedy vlhčí a hůře větratelné prostory. Profilovanou matraci ale doporučujeme také na každodenní spaní.

Z jakých materiálů se profilovaná matrace vyrábí?

Nejčastěji z kombinace různých pěn různých vlastností a materiálů, které tvoří jádro. To může být z kokosové desky nebo polyuretanové pěny. 

Jaký rošt patří pod profilovanou matraci?

Lamely i latě – matrace s profilovaným jádrem zvládne jakýkoliv podklad.

 

Nejlepší kup podle Vyspimese.cz

Lidovka: Matrace Dřevočal Leona 1+1 ZDARMA

Zlatá střední cesta: Matrace Dřevočal Victoria

Pro náročné: Matrace Materasso Swiss Ergoflex


Profilované matrace v kostce

  • Je vhodná především pro ty, kteří rádi spí na tvrdším a pevnějším povrchu.
  • Díky průchodům v jádru perfektně odvádí vlhkost.
  • Pro své vlastnosti je vhodná na příležitostné i každodenní spaní.
  • Profilovaná matrace bude skvělým společníkem pro spaní na chatě nebo chalupě.
  • Spát se vám na ní bude pohodlně i v případě, že ji umístíte na lamelový rošt nebo pevnou desku.


Matrace z bio pěny

Všem, kterým není cizí ekologický přístup k výrobě, ocení matraci z bio pěny. Velká část matrace je vyrobena z přírodních olejů a výtažků z rostlin, které oproti materiálům z ropy nezatěžují životní prostředí. Tip: Pokud se zajímáte o udržitelnost a chcete, aby váš každodenní život zanechával co nejmenší ekologickou stopu, snažte se dodržovat co nejvíce zero waste tipů.

Vlastnosti matrací z bio pěny odpovídají těm z líné nebo studené pěny. Do takové matrace se pomalu vnoříte – bude kopírovat linii vašeho těla. Jsou vzdušné, elastické a mají tvarovou stálost. Nemusíte se tedy bát, že se za pár let proleží.

Matrace z bio pěny si oblíbí milovníci tvrdých i měkkých povrchů díky rozmanitosti pěn. Vyrábějí se také s jednou stranou měkčí, druhou tvrdší. Když tedy rozlámaní po maratonu zatoužíte po extra komfortním spaní, jednoduše matraci otočíte.

Kolik stojí matrace z bio pěny?

Matrace z bio pěny u nás stojí od cca 6 000 Kč do cca 20 000 Kč. Dražší varianty nabízí neobyčejný komfort i pro osoby s větší váhou nebo dlouhodobě připoutané na lůžko.

Kam se matrace z bio pěny hodí?

Všude, kde se každý den spí. Matrace z bio pěny navíc nepřenáší vlnění, když vaše drahá polovička spí. Doporučujeme ji i těm, kteří touží po velké společné matraci do manželské postele. Tuto matraci nedoporučujeme pokládat do vlhkých místnosti, třeba do starších chat. 

Z jakých materiálů se matrace z bio pěny vyrábí?

Matraci tvoří několik vrstev bio pěn nejčastěji ze soji nebo na bázi ricinového oleje. Nejčastěji se používá paměťová pěna, medifoam pěna nebo lyocell. Její jádro bývá vyztuženo kokosovým vláknem pro lepší odvod vlhkosti.

Jaký rošt patří pod matraci z bio pěny?

Matraci z bio pěny zkombinujte s lamelovým roštem, případně s polohovatelným roštem. Nepokládejte ji na tvrdou desku, v jádru matrace by se hromadila vlhkost, která je rájem pro roztoče.

 

Nejlepší kup podle Vyspimese.cz

Lidovka: Matrace Materasso Aquasleep

Zlatá střední cesta: Matrace Materasso Biogreen maxi

Pro náročné: Matrace Moravia Comfort Artemis Bio


Matrace z bio pěny v kostce

  • Matrace z bio pěny nezatěžují životní prostředí, vyspíte se tak komfortně a s čistou hlavou.
  • Díky své struktuře jsou matrace z bio pěny vzdušné, elastické a mají tvarovou stálost.
  • Bio pěna se vyznačuje dlouhou životností.
  • Vyberete si z tvrdších i měkčích variant, matrace se vyrábějí i s různě tuhými stranami.


 

Matrace ze studené pěny

Trpíte na bolesti zad nebo páteře? Poohlédněte se po matraci ze studené pěny. Materiál umožňuje různou tuhost povrhu uzpůsobenou partiím těla – pod rameny a patami je měkčí, u beder naopak pevnější.

Oporu zádům matrace poskytne i díky vysoké elasticitě, hodí se tak pro osoby se zdravotními problémy. Perfektně ale padne všem bez ohledu na váhu nebo výšku, rychle reaguje na změny poloh během spánku a zmírní tak bolesti kloubů, páteře i ramen. 

Studenou pěnu častokrát doplňuje líná (paměťová) pěna. Ta je na omak měkčí, reaguje ale na teplotu vašeho těla a přizpůsobuje se mu. Velké póry studené pěny v jádru matrace zajišťují její prodyšnost, i přesto doporučujeme matraci položit na lamelový rošt. Ten pomůže cirkulaci vzduchu a podpoří anatomické vlastnosti matrace. 

Matrace ze studené pěny je navíc vhodná do manželských postelí, nepřenáší totiž vlnění od druhého člověka na matraci. Garantujeme, že vstáváním do práce v pět ráno partnera zaručeně nevzbudíte.

 

Kolik stojí matrace ze studené pěny?

Matrace ze studené pěny pořídíte od cca 3 000 Kč do 25 000 Kč. Na našem e-shopu je nabízíme ve výhodné akci 1+1 zdarma, podívejte se!

Kam se matrace ze studené pěny hodí?

Do ložnic, pokojů a pokojíčků – tam, kde se každodenně spí. Je ideální volbou pro osoby, které tráví na lůžku většinu dne.

Z jakých materiálů se matrace ze studené pěny vyrábí?

Jádro matrace tvoří vysoce pórovitá studená pěna, jejíž základní kámen tvoří PUR pěna.

Jaký rošt patří pod matraci ze studené pěny?

Matraci doporučujeme položit na lamelový rošt, který podpoří její anatomické vlastnosti. Vyšší matrace zvládnou i pevný laťkový rošt.

Nejlepší kup podle Vyspimese.cz

Lidovka: Matrace Dřevočal Dáda

Zlatá střední cesta: Matrace Materasso Nightfly Magic

Pro náročné: Matrace Materasso Swiss Oxygen


Matrace ze studené pěny v kostce

  • Studená pěna zajišťuje perfektní ortopedické a komfortní vlastnosti, na matraci se budete cítit jako v bavlnce.
  • Tento typ matrace je ideální pro osoby s bolestmi zad nebo páteře, případně i pro lidi, kteří na lůžku tráví většinu dne.
  • Matrace se pyšní rozmanitou tuhostí a tvarovou stálostí.
  • Nepřenáší vlnění, klidně ji pořiďte do manželské postele. 
  • Široké póry studené pěny v jádru perfektně odvádí vlhkost.
  • Matrace ze studené pěny si rozumí s lamelovým, případně i s pevným laťkovým roštem.


Matrace z paměťové (líné) pěny

Matrace z líné pěny jsou naprostým bestsellerem. Aby ne, vysoce komfortní paměťová pěna perfektně kopíruje linii vaší páteře a těla. Jak vybírat matrace z líné pěny? Jaké další výhody tyto matrace mají?

Paměťovku si oblíbí všichni, kteří milují naprosté pohodlí a teplo. Matrace se řadí do kategorií měkkých matrací a osobu lehce zahřívá. Všem, kteří se v noci hodně potí, matraci nedoporučujeme – je možné, že byste v létě utekli za troškou chladu na gauč. 

Někteří uživatelé tvrdí, že si na matraci z paměťové pěny musí člověk zvyknout. Takového pocitu se nelekejte, je normální. Pěna totiž nevytváří protitlak, při změně polohy se pomalu vrací do původního stavu – ideální pro osoby s bolestmi kloubů. Určitě jste někdy zabořili ruku do polštáře z paměťovky a sledovali, jak otlak zvolna vrací zpět. A přesně takto matrace funguje.

Paměťovou pěnu oceníte v manželské posteli, nepřenáší totiž vlnění. Takže i kdybyste samým štěstím ráno poskakovali, svou drahou polovičku nevzbudíte.

Výhodou paměťové pěny je, že přirozeně působí antialergicky. Roztoči si totiž libují spíše v přírodních než umělých materiálech.

Matrace z líné pěny se častokrát prodávají v kombinaci s jinými druhy materiálů, nejčastěji se studenou nebo bio pěnou, kokosovým vláknem, ale i taštičkovými pružinkami. 

Kolik stojí matrace z paměťové pěny?

Matrace z kombinace PUR a paměťové pěny začínají na cca 2 500 Kč, luxusnější varianty s gelovými vrstvami se pohybují okolo 25 000 Kč.

Kam se matrace z paměťové pěny hodí?

Matrace z paměťové pěny je ideální pro každodenní spaní. Hodí se i pro osoby, které v posteli tráví spoustu času, ale i lidé s bolestmi zad a páteře. 

Z jakých materiálů se matrace z paměťové pěny vyrábí?

Matrace je z většiny vyrobena z kombinace různých druhů pěn (paměťová, studená, bio pěna). Její jádro může tvořit kokosová vrstva nebo taštička s pružinkami.

Jaký rošt patří pod matraci z paměťové pěny?

Matrace z paměťové pěny snese všechny typy roštů – lamelové, pevné i polohovací. Nerozumí si však s pevnou deskou, bez spodního odvětrávání by mohla vlhnout.

 

Nejlepší kup podle Vyspimese.cz

Lidovka: Matrace Dřevočal Ronda 1+1 ZDARMA

Zlatá střední cesta: Matrace Materasso Galaxy viscostar

Pro náročné: Matrace Materasso Amerika


Matrace z paměťové (líné) pěny v kostce

  • Paměťová pěna zajišťuje perfektní ortopedické a komfortní vlastnosti.
  • Matrace perfektně kopíruje linii vašeho těla a nevytváří protitlak.
  • Tento typ matrace je ideální pro osoby, které na lůžku tráví většinu dne – nezpůsobuje proleženiny.
  • Matrace se řadí do kategorie měkkčích matrací a příjemně hřeje.
  • Nepřenáší vlnění, klidně ji pořiďte do manželské postele.
  • Paměťová pěna působí přirozeně antialergicky.
  • Matrace ze studené pěny si rozumí s lamelovým, polohovacím, případně i s pevným laťkovým roštem.


Pružinová matrace

Svých vtipů se pružinová matrace nezbavila, vystřelených pér a nepříjemného vrzání ano. Doba proležených důlků mezi pružinami je dávno pryč. Dejte šanci pružinové matraci.

Pojem pružinová matrace klidně zaměňte za bonellová matrace. Nepleťte si je však s matracemi taštičkovými – také mají pružiny, jejich vlastnosti se ale odlišují. Věnovali jsme jim proto samostatnou kategorii.

Jádro dnešních pružinových matrací se vyrábí z kvalitních ocelových nebo titanových konstrukcí a pružin. Díky své konstrukci si ji oblíbí především ti, kteří rádi spí na tvrdším povrchu. Pyšní se navíc vysokou prodyšností díky volnému prostoru mezi pružinami –⁠ dobrou službu vám tak udělají v hůře větratelných místnostech, kde můžou řádit roztoči. 

U nekvalitních a velmi levných pružinovek může časem dojít k vytahání pružin a nepříjemnému vrzání. Na našem e-shopu najdete matrace od osvědčených výrobců, navíc za dobrý peníz.

Kolik stojí pružinová matrace?

Ceny pružinových matrací pohybují okolo 3 000 Kč až cca 15 000 Kč. Cena se odvíjí podle použití různých druhů pěn, rozměrů a jiných speciálních vlastností.

Kam se pružinová matrace hodí?

Díky svému vzdušnému jádru pružinovou matraci užijete na i na méně větratelných místech, třeba na chatách nebo chalupách. Hodí se však i na každodenní spaní.

Z jakých materiálů se pružinová matrace vyrábí?

Jádro matrace tvoří kovové pružiny, častokrát s kokosovou vrstvou. Komfortní vrstva se vyrábí z PUR nebo studené pěny. 

Jaký rošt patří pod pružinovou matraci?

Do postelí s tvrdým podkladem zvolte právě pružinovou matraci. Rozumět si bude i
s laťovým roštem. Nepořizujte ji naopak v případě, že máte polohovací rošt. Pružinová matrace není tvárná a pro tento typ roštu se nehodí.

Nejlepší kup podle Vyspimese.cz

Lidovka: Matrace Dřevočal Irma

Zlatá střední cesta: Matrace Materasso Greengel bio-ex

Pro náročné: Matrace Materasso Swiss Prestige 1000


Pružinové matrace v kostce

  • Pružinové jádro zajišťuje vysokou prodyšnost. Matrace se proto hodí i do vlhčích místností.
  • Vzdušné jádro roztoči nebudou tolik vyhledávat.
  • Matrace s pružinami je ideální pro občasné spaní na chatě nebo chalupě.
  • Pohodlí na pružinové matraci najdou především milovníci tvrdších povrchů.
  • Pružinová matrace bez problému zvládne i tvrdou desku v posteli.


Taštičkové matrace

Už jste se setkali s mladší sestrou pružinové matrace? Taštičková matrace je klasika, ovšem trochu vylepšená. Jak si vybrat taštičkovou matraci?

Každá pružinka matrace je přitavená v samostatném pouzdru neboli taštičce – díky tomu nikdy nevrže a oproti klasickým pružinovým jádrům pracuje samostatně. Znamená to, že když zatlačíte na jednu pružinu, nestáhne s sebou pružiny další. Perfektně se tak přizpůsobí linii vašeho těla a zachová nerušený spánek partnera. 

Pamatujte, že čím víc pružinek bude matrace mít, tím komfortnější pro vaši páteř bude. Když navíc budete taštičkovou matraci pravidelně obracet, vydrží vám roky. Různé druhy komfortních pěn nabízí rozmanitý výběr tuhostí, které se přizpůsobí i těm nejnáročnějším spáčům.

Stejně jako klasické pružinové matrace se i ty taštičkové vyznačují vysokou prodyšností – zvládnout i pobyt ve starších domech nebo chatách.

 

Kolik stojí taštičková matrace?

Nejlevnější matrace s taštičkami začíná od cca 2 500 Kč, dražší modely šplhají až k 30 000 Kč.

Kam se taštičková matrace hodí?

Taštičkové matrace jsou vhodné pro občasné i každodenní spaní. Díky svému vzdušnému jádru zvládnout vlhké ložnice starších domů a chat.

Z jakých materiálů se taštičková matrace vyrábí?

Jádro matrace tvoří ocelové pružinky uložené v textilních taštičkách. Okolní komfortní části tvoří kokosová vlákna a pěny různých vlastností. 

Jaký rošt patří pod taštičkovou matraci?

Taštičkové matrace můžete uložit jak na pevnou desku, tak na pevné laťové rošty.

Nejlepší kup podle Vyspimese.cz

Lidovka: Matrace Moravia Comfort Zlata Plus

Zlatá střední cesta: Matrace Materasso Aloe bio-ex

Pro náročné: Matrace Tropico Spirit Superior Comodore


Taštičkové matrace v kostce

  • Každá pružinka v taštičce pracuje samostatně, nestahuje s sebou další pružiny – neprohýbá se.
  • Taštičkové jádro s pružinami zajišťuje vysokou prodyšnost. Matrace se proto hodí i do vlhčích místností.
  • Vzdušné jádro roztoči nebudou tolik vyhledávat.
  • Taštičková matrace je ideální pro každodenní i občasné spaní na chatě nebo chalupě.
  • Pohodlí na taštičkové matraci najdou milovníci měkčích i tvrdších povrchů.
  • Taštičková matrace bez problému zvládne tvrdou desku i pevný laťový rošt.


Lamelové (ortopedické) matrace od Jelínka

Na Jelínkovy lamelové matrace jsme odborníci, takže jak si vybrat matraci s lamelami a na co se u tohoto druhu soustředit?

Základem této matrace je ortopedický lamelový rošt a pružné jádro společně kopírují tvar vaší páteře. Ta zůstane v přirozené pozici, neprohýbá se a nevyvíjí tlak na meziobratlové ploténky.

Lamelový rošt tvoří bukové lamely a tři podélné nosníky, které určují váhovou kategorii. Jsou vhodné pro děti, ženy, muže i seniory – seženete je ve variantě do 60 kg, 60–80 kg, 80–110 kg a od 110 kg výše. Všechny komponenty snadno vyměníte – stávající matraci tak prodloužíte její životnost.

Na bolesti kloubů a svalů zapomeňte – roznášecí vrstva na lamelovém roštu rovnoměrně rozloží váhu vašeho těla. Nikdy vás tedy neotlačí.

Snímatelný a pratelný potah doplněný o esenciální oleje, výtažky z aloe vera, lnu nebo konopí sedne i alergikům a astmatikům. Bavlněné potahy můžete prát na 90° – účinně se tak zbavíte všech nečistot a organismů. Díky své konstrukci se lamelové matrace pyšní opravdu vysokou prodyšností, která zamezuje rozmnožování roztočů, bakterií a plísní.

 

Kolik stojí lamelová matrace?

Jelínkovku u nás pořídíte od 9 000 Kč do 18 000 Kč.

Kam se lamelová matrace hodí?

Lamelová matrace je královnou mezi matracemi pro každodenní spaní. Zalíbí se dospělým, dítěti i důchodcům.

Z jakých materiálů se lamelová matrace vyrábí?

Matraci tvoří bukový lamelový rošt a různé matracové pěny, které poskytují komfort.

Jaký rošt patří pod lamelovou matraci?

Matrace od Jelínka si rozumí s laťovým roštem i pevnou deskou. Klidně ji položte na lamelový rošt – pod nosné podélníky matrace vám akorát nainstalujeme překližku.

 

Nejlepší kup podle Vyspimese.cz

Lidovka: Matrace JELÍNEK SÁRA basic PUR pěna

Zlatá střední cesta: Matrace JELÍNEK SÁRA komfort CELLPUR pěna

Pro náročné: Matrace JELÍNEK SÁRA Spirit XDURA pěna 22 cm


Lamelové matrace v kostce

  • Základem lamelové matrace je rošt, který je umístěný přímo v jejím jádru
  • Dejte sbohem bolesti zad – lamelovka perfektně kopíruje tvar vaší páteře
  • Všechny komponenty snadno vyměníte, čímž prodlužíte životnost stávající matrace a nemusíte kupovat novou.
  • Příjemná roznášecí vrstva v matraci rovnoměrně rozloží váhu vašeho těla do celé plochy.
  • Matraci si oblíbí alergici – díky jejímu vzdušnému jádru nedochází k množení roztočů, bakterií a plísní.


Antibakteriální matrace

Gró antibakteriální matrace spočívá ve speciální antibakteriální pěně. Díky příčným otvorům se v matraci neusazuje vlhkost – bakterie, roztoči a plísně, spouštěči celé řády alergií, tak nemají šanci.

Těšit se z ní mohou především alergici a astmatici, kteří touží po klidné noci bez smrkání a kýchání. Proti roztočům a bakteriím skvěle fungují i matracové potahy s příměsí stříbrných vláken.

 

Kolik stojí antibakteriální matrace?

Cena antibakteriální matrace se pohybuje od 6 000 Kč do 18 000 Kč.

Kam se antibakteriální matrace hodí?

Všude, kde se každodenně spí. Je ideálním řešením pro alergiky a astmatiky, kteří kvůli nečistotám a roztočům nemohou v noci spát.

Z jakých materiálů se antibakteriální matrace vyrábí?

Matraci tvoří kombinace antibakteriálních a jiných elastických pěn, které zajistí dokonalou prodyšnost a komfort.

Jaký rošt patří pod antibakteriální matraci?

Antibakteriální matrace snese všechny typy roštů včetně pevného podkladu.

 

Nejlepší kup podle Vyspimese.cz

Lidovka: Matrace Dřevočal Kréta

Zlatá střední cesta: Matrace Materasso Aquatic mineral

Pro náročné: Matrace Materasso Neroli Therapy


Antibakteriální matrace v kostce

  • Speciální antibakteriální pěna matraci chrání před množením roztočů, bakterií a plísní.
  • Příčné otvory zajistí dokonalé odvětrávání.
  • Hodí se na všechny typy roštů včetně pevného podkladu.


Antidekubitní matrace

Pro osoby upoutané na lůžko není vhodnější matrace než antidekubitní. Své využití antidekubitní matrace najde v ložnicích jednotlivců, ale i v nemocnicích nebo domovech důchodců. 

Antidekubitní matrace mají tvarovou paměť a rovnoměrně rozloží tlak těla díky vzduchovým kanálkům uvnitř. Snadno se polohují a efektivně cirkulují vzduch.

Drobné čtverečky vyprofilované ve speciální pěně se pohybují společně s tělem – zabraňují tak vzniku proleženin a zlepšují krevní oběh. Budete se cítit jako na masáži.

Matrace navíc usnadňuje pohyb pacientů na lůžku, poskytuje oporů svalů i páteře a dokonale kopíruje tělo člověka. Vybírat můžete z mnoha tvrdostí, případně z oboustranných variant. 

Antidekubitní prořez ocení i ty největší spánkoví gurmáni, kteří si během spánku trvají na opravdovém komfortu.

Kolik stojí antidekubitní matrace?

Antidekubitní matraci pořídíte v ceně od 5000 Kč18 000 Kč.

Kam se antidekubitní matrace hodí?

Matrace se hodí na každodenní spaní především pro osoby trpící na proleženiny. Své využití najde u jednotlivců, ale i v nemocnicích nebo domovech důchodců. 

Z jakých materiálů se antidekubitní matrace vyrábí?

Nejčastěji z profilované studené pěny s různými tvrdostmi. 

Jaký rošt patří pod antidekubitní matraci?

Většina antidekubitních matrací lze položit na polohovatelný nebo motorový rošt. Dobře si rozumí i s lamelovými nebo laťovými rošty.

Nejlepší kup podle Vyspimese.cz

Lidovka: Matrace Dřevočal Manet

Zlatá střední cesta: Matrace Materasso Nightfly Magic

Pro náročné: Matrace Moravia Comfort Fortuna Bio


Antidekubitní matrace v kostce

  • Hodí se pro osoby upoutané k lůžku, které jsou náchylné na proleženiny
  • Matrace zlepšují krevní oběh.
  • Dělí se na pasivní a aktivní s tím, že aktivní využijí lidé s vysokým stupněm proleženin.
  • Speciální antidekubitní pěna s profilovanými čtverečky u pasivní matrace člověka příjemně masíruje.
  • Matrace si rozumí s polohovatelným, motorovým, lamelovým i laťkovým roštem


Jestli potřebujete nafukovací matraci pro krátkodobé přespání, ať už pro sebe nebo své hosty, tak ji u nás na e-shopu také najdete.

Pokud stále nevíte jakou matraci vybrat, jsme tady pro vás, rádi pomůžeme s výběrem i těm nejnáročnějším. V případě, že jste nenašli co jste potřebovali, neváhejte nás kontaktovat každý všední den od 9:00 – 18:00 hodin.