Pružinová versus pěnová matrace. Která je pro vás ta pravá?

Při výběru matrace se můžete ocitnout před otázkou: pružinová nebo pěnová? Váháte a nevíte, na co se zaměřit? Pomůžeme vám. V článku se zaměříme na jednotlivé druhy a probereme jejich výhody a nevýhody.

Pružinové matrace se skvěle přizpůsobí vašemu tělu

Ještě nedávno se na pružinové matrace nahlíželo jako na zastaralé. Dnes už tomu tak není, protože moderní technologie přinesly revoluci i do světa spánku. Pružinové matrace jsou dokonalou volbou pro zdravý a pohodlný spánek.


Jednou z největších výhod pružinových matrací je jejich schopnost přizpůsobit se tvaru těla. Dokonale podpoří páteř v jejím přirozeném zakřivení a udrží tělo v ideální pozici po celou dobu spánku. Alergici ocení prodyšnost pružinových matrací, která eliminuje usazování roztočů a dalších škodlivin.


Klasické pružinové matrace můžete umístit jak na pevné desky, tak i na laťové rošty. Díky vysoké cirkulaci vzduchu jsou také vhodné do vlhkého prostředí. Minimalizují vlhkost, což zaručuje rychlejší schnutí než u pěnových matrací – ideální do venkovské chalupy nebo na chatu. Pamatujte, že pravidelné obracení matrace prodlužuje její životnost a přispívá k vyšší kvalitě spánku.

Taštičkové matrace patří k nejprodyšnějším

Do kategorie pružinových matrací spadají také taštičkové matrace. Konstrukce z pružin zasazených do taštiček zajišťuje, že každá pružina pracuje samostatně a neovlivňuje ostatní. Tím se dokáže dokonale přizpůsobit tlaku těla a zabraňuje případnému vrzání.

Díky ochranné desce, obvykle z kokosového vlákna, nebudete mít problémy s vystřelujícími pružinami, nebo nepříjemnými otlaky, jak tomu bylo v minulosti. Hustší síť pružin matrace zajistí větší komfort při spánku a pravidelné obracení matrace prodlouží její životnost.

Taštičková matrace je velmi prodyšná, díky čemuž dokáže snadno odvětrat vlhkost. Pokud hledáte matraci do hůře větratelného prostředí, taštičková matrace je skvělou volbou.

Tip: O pružinových matracích jsem se rozepsali i v jiném článku u nás na blogu, najdete v něm spoustu dalších informací.

Pěnové matrace

Pěnové matrace jsou dnes jednoznačně králem trhu, a to z dobrého důvodu. Jejich univerzálnost je nezaměnitelná – perfektně pasují na většinu typů roštů a vyrábějí se ve všech myslitelných rozměrech. I pro ty nejatypičtější postele nebo pro ty, kteří vyžadují speciální rozměry.


Pěnové matrace se vyznačují perfektní tvarovatelností – rychle se přizpůsobí tělu a po probuzení se vrátí do původního stavu. Tohoto efektu se využívá zejména u zdravotních matrací, které jsou navrženy pro osoby s ortopedickými problémy. Navíc, díky své prodyšnosti eliminují vznik alergií nebo roztočů.


Pěnová zdravotní matrace Materasso Polargel Superior

V posledních letech se objevila celá řada druhů pěnových materiálů, na kterých se vyspíte do růžova. Jaké jsou nejpopulárnější druhy pěnových matrací a čím se vyznačují?

Typy pěnových matrací

  • Při spaní na matraci z bio pěny si užijete příjemný pocit komfortu. Výřezy a průduchy v jádru zajistí skvělou prodyšnost, ať už jste v teplejší nebo vlhčí místnosti. 
  • Latexové matrace jsou nejen přirozeně antibakteriální, ale i skvěle odvádějí vlhkost, což je ideální pro alergiky a astmatiky. Podobně jako pružinové matrace se dají libovolně polohovat.
  • Matrace z paměťové pěny se hodí pro ty, kdo preferují měkčí povrch a teplo
  • Naopak matrace ze studené pěny se pyšní vysokou objemovou hustotou, rychle reagují na pohyb a perfektně podpírají tělo, což z nich dělá ideální volbu pro všechny, kteří trpí bolestmi kloubů a páteře.

Pěnové matrace ocení lidé se zdravotními problémy, například, pokud trpí bolestmi zad. Díky jejich vysoké tvarovatelnosti se dokážou perfektně přizpůsobit tělu, poskytnou oporu páteři a ulevit od zdravotních potíží.