Jak vybrat lůžkoviny, polštáře a matrace pro alergiky?

Sdílíte s nimi ložnici, ale okem je nespatříte. Roztoči. Právě tihle drobní škůdci mají na svědomí alergické reakce, které vám nedají spát: podle nedávného průzkumu je na roztoče alergický každý desátý obyvatel Česka. Poradíme, jak v ložnici alergickým záchvatům předcházet a jak vybrat (nejen) matraci pro alergiky, díky které si v noci užijete ničím nerušený odpočinek.

Co jsou posteloví roztoči?

Roztoči jsou malí živočichové z řádu pavoukovců. Běžně dosahují velikosti mezi 80 nanometry až 1 milimetrem a pro lidské oko jsou tak prakticky neviditelní.

Daří se jim na stinných a vlhkých místech: například v matracích, na kterých ležíme (a potíme se) několik hodin denně. V jedné matraci může žít na dva miliony roztočů. Živí se odumřelými kožními buňkami nebo plísněmi.

Alergickou reakci však nevyvolává samotná přítomnost roztočů v ložnici, ale jejich trus. Mezi časté obtíže způsobené roztoči patří například ucpaný nos, dráždivý kašel, dlouhodobá rýma, zarudlé oči pravidelné zahlenění nebo atopický ekzém.

Jak bojovat s roztoči? Pomůže matrace pro alergiky i kvalitní rošt

Máte-li doma alergika, vyberte pro něj správnou matraci. Ušetříte mu spoustu bezesných nocí. Ideální jsou prodyšnější matrace. Osvědčeným řešením jsou tzv. sendvičové matrace, složené z více vrstev. Do této skupiny řadíme:


TIP: Mezi českými spáči jsou bestselerem jsou matrace pro alergiky od Jelínka. Nabízené modely obsahují snímatelný povlak s antialergickou vrstvou.


Matraci pokryjte antibakteriálním potahem. Tím snížíte i riziko výskytu bakterií či nadměrného počtu roztočů. Zaměřte se na potahy se stříbrem – eliminují bakterie a odpuzují roztoče.

Tyto druhy potahů jsou navrženy tak, aby jedinci trpící alergií mohli na posteli nerušeně odpočívat, kdykoliv se jim zachce. Při silnějších alergických reakcích se vyplatí i lůžkoviny pro alergiky, které je potřeba čas od času vyměnit.

Kromě matrace či potahu s antibakteriální vrstvou zvažte také pořízení správného roštu. Pro alergiky jsou vhodné zejména laťkové či lamelové rošty, které umožňují matracím „dýchat“ z obou stran.

Alergické projevy zmírní i další postelové vybavení

Alergikům zajistí klidnější spaní také přikrývky z dutého vlákna nebo polštáře pro alergiky z paměťové pěny. V antialergických peřinách se alergeny jen tak neudrží. Navíc jsou lehké a krásně hřejí.


TIP: Hledáte zdravotní matraci pro spáče se specifickými potřebami, kterou v sortimentu nemáme? Nechte si vyrobit matraci na míru. Ušetříte si spoustu času s výběrem a zároveň budete mít jistotu, že matrace bude vyhovovat vašim požadavkům.


Údržbu postele nezanedbávejte. Odměnou vám budou sladké sny

Matraci pro alergiky musíte pravidelně čistit. Ideální je převlékat postel jednou za dva týdny. Prostěradla a povlečení perte na 60 stupňů nebo více. Zbavíte se roztočů i menších nečistot, které se na lůžkovinách snadno zachytí.

Pokud už se pouštíte do čištění postele, jednou za čas vyčistěte také matraci. S tímto úkolem vám pomohou i speciální čisticí přípravky, které si dokážou poradit s mastnotami i skvrnami způsobenými jídlem, pitím a podobně.


TIP: Chcete si usnadnit čištění matrace nebo potahu? Pořiďte si ochrannou podložku: vrchní chránič na matraci prodlouží její životnost a zajistí lepší hygienické podmínky při spánku. Navíc si ušetříte čas s pravidelným praním ochranného potahu.