Jak vyčistit matraci? Pomůže jedlá soda i obyčejné provětrání

Špinavá matrace může mít neblahé následky na naše zdraví – nejenže v ní zůstávají zbytky potu, prachu a bakterií, ale mohou se také objevit nepříjemné pachy a nastat alergické reakce. Zbavte se viditelných nečistot, ale také těch, které jsou méně patrné. Poradíme vám, co zabírá.

Jak postupovat během čištění matrace

Čím dříve se do čištění pustíte, tím lépe půjde skvrna odstranit. Sepsali jsme pro vás 4 body, podle kterých matraci snadno vyčistíte. S našim návodem zvládnete odstranit skvrny od rozlitého pití, ale i odolné nečistoty jako třeba zaschlou krev či pot. 

  1. Nejprve vyperte vše, co přišlo do kontaktu s matrací – povlečení, prostěradlo, potah matrace a chránič matrace. Ať je ložní prádlo čisté a nepřenáší se z něj nečistoty na vyčištěnou matraci. Perte podle pokynů výrobce.
  1. Použijte vysavač – vysajte z matrace povrchové nečistoty jako například vlasy či prach. Buďte důkladní, nevynechejte žádnou část, ani boky.
  1. Skvrny odstraní jedlá soda – nasypte na matraci jedlou sůl a kartáčem ji vetřete do povrchu. Nechte chvíli působit a vyluxujte ji. Skvrna se stále drží? Vyzkoušejte následující metodu.
  1. Na odolnější skvrny zabere jedlá soda se saponátem – smíchejte jedlou sodu, saponát na nádobí a peroxid vodíku. Směs rozetřete po matraci a nechte působit několik desítek minut. Po vysušení matraci znovu vyluxujte.

Parní tip

Máte doma parní čistič? Přejeďte s ním vyčištěnou a vyluxovanou matraci. Horká pára zlikviduje poslední možné zbytky bakterií a roztočů. Navíc bude matrace krásně svěží. Po uschnutí nandejte zpět potah.


Jak udržet matraci co nejdéle čistou?

Máme pro vás pár rad, jak preventivně udržet matraci čistou, abyste se do hloubkového čištění nemuseli pouštět tak často.

  • Používejte chrániče matrací, které zamezí zašpinění. Nejvíc je ocení rodiny s malými dětmi, lidé trpící inkontinencí, ležící pacienti, osoby trpící nadměrným pocením nebo třeba majitelé domácích mazlíčků. Z čeho se chrániče vyrábí a jakou velikost zvolit se dozvíte v našem článku K čemu slouží a jak vybrat chránič matrace.
  • Vybírejte matrace se snímatelným potahem. V případě zašpinění potah rychle sundáte a během chvilky vyperete. Mezitím se můžete pustit do odstranění skvrny.
  • Snídaně v posteli zní sice lákavě, ale riskujete zašpinění matrace. Pokud omezíte konzumaci jídel a nápojů v posteli, snížíte také riziko špinavé a zapáchající matrace.
  • Větráte polštáře a peřiny? Zkuste občas vyvětrat také matraci a její potah. Matrace na čerstvém vzduchu vyvětrá a vy tak zabráníte jejímu zatuchnutí. 

Starejte se o svou matraci, aby vám vydržela v perfektní kondici. Další tipy o péči přinášíme v článku o životnosti matrace. Dozvíte se například, jak se zbavit roztočů nebo jaký je rozdíl mezi mechanickou a hygienickou životností matrace.