K čemu slouží a jak vybrat chránič matrace

Když si pořídíte drahý telefon, kryt si k němu dokupujete téměř automaticky. K matraci si ale chránič pořídí jen zlomek lidí, přitom může mít ohromný účinek na její životnost a vaše pohodlí i hygienu. Přečtěte si o chráničích matrace víc.


Chránič matrace vytvoří oddělenou vrstvu mezi vaším tělem a matrací. Tím pádem se k matraci nedostanou drobné nečistoty jako mikroskopické kousky kůže, pot nebo prach, které pomalu ale jistě vaši matraci poškozují. Například vlivem nasávání potu se matrace časem sleží a už neposkytuje správnou podporu vašim zádům.

Chránič na matrace tyto efekty eliminuje, zároveň zajišťuje také vyšší spánkový komfort a lepší mikroklima.


Chránič matrace si lidé často pletou s potahem matrace nebo topperem. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Kromě zdravotních efektů a ochrany matrace může být matracový chránič také investicí. Zvlášť oproti dražším matracím stojí chránič zlomek jejich ceny, ale životnost matrace prodlouží až o několik let.

Chrániče se nejčastěji vyrábějí z bavlny nebo polyesteru

Bavlna a polyester jsou nejčastějšími materiály, setkáte se však i s froté chrániči. Bavlněné chrániče mají často také výplň z dutého vlákna nebo polyesterového rouna, díky kterému vás při spánku zahřejí.

Chránič matrace může obsahovat také různé speciální materiály:

  • stříbro má antibakteriální vlastnosti,
  • aloe vera prospívá vaší pokožce, 
  • levandule celkově zklidňuje organismus a zbavuje stresu,
  • existují také chrániče s chladivým efektem nebo naopak v termo provedení.

Pro děti a miminka volte nepromokavé chrániče

Vybíráte-li dětské chrániče matrací, poohlížejte se po nepromokavém materiálu, který matraci ochrání před pomočováním. Ten tvoří kombinace bavlny a polyuretanového nepromokavého nátěru. Pro náročnější podmínky se využívá i PVC nebo materiál na bázi gumy, ty už však nejsou dostatečně prodyšné, nejsou tak pohodlné a vydávají při pohybu zvuk.

Nepromokavý chránič matrace se může hodit i pro dospělé či seniory. Pro ty, kteří mají problémy s inkontinencí, ale i pro případy, když se vám v posteli vylije třeba sklenka vína nebo v posteli nechá překvapení váš domácí mazlíček. Vaše drahá matrace zůstane ve všech těchto případech jako nová.

Jak se o chránič starat a jak vybrat velikost

Chránič na matraci navléknete snadno pomocí 4 všitých gum v rozích, stejně snadno ho i sejmete a vyperete – minimálně na 60° tím zahubíte roztoče –⁠ jedny z nejčastějších alergenů. Při praní se vždy řiďte štítkem se symboly údržby přímo na chrániči.

Chránič perte stejně často jako povlečení a prostěradlo –⁠ přibližně 1× týdně. Myslete ale na to, že není všemocný a jednou až dvakrát ročně vyčistěte i matraci pod ním.

Chránič matrace by měl mít stejné rozměry jako matrace – a postel 90×200 cm se tedy hodí chránič o rozměrech 90×200 cm. Chránič ochrání matrace v karavanu, kamionu nebo na jachtě, kde bývají často atypické velikosti matrace. Pokud takový potřebujete , napište nám, ušijeme ho na míru.