Jak zvolit správnou matraci pro bolavá záda?

Bolesti zad představují pro mnohé z nás nepřekonatelný problém, který i jindy příjemné chvíle odpočinku promění v noční můru. Správná matrace může utrpení zmírnit, a dokonce přispět k tomu, že podobné potíže postupně zcela odezní. Zjistěte, jak si počínat při výběru matrace, když vám bolavá záda nedají spát.

Spánkem ke zdraví: 4 důležité faktory při výběru matrace na bolest zad

Bolesti páteře trápí stále větší procento české populace a odborníci bijí na poplach: podle jejich zjištění bolesti sužují zad až 40 % Čechů. Svou roli sehrává nezdravý životní styl, ergonomie a další faktory. Na vině však může být i nevhodné vybavení postele – zejména špatná matrace.

Na co si dát pozor při výběru matrace pro rozbolavěná záda?

Při výběru vhodné matrace na bolest zad se zaměřte na čtveřici následujících kritérií:

1.        Tuhost matrace

2.        Rozměry postele

3.        Materiál matrace

4.        Poloha při spánku

1. Tuhost matrace

Tuhost či tvrdost matrace bývá při bolestech zad zásadní. Zaběhlá domněnka, že tvrdá matrace může ztuhlým zádům ještě více uškodit, je nesprávná. Pro děti a seniory, kteří během spánku potřebují větší oporu těla, může být tvrdší matrace vhodnější. Pro spáče s robustnější stavbou těla a vyšší hmotností nebo zase bude lepší volbou měkčí matrace.


TIP: Sdílíte lože se svou drahou polovičkou a hledáte ideální matraci pro dva? Vsaďte na manželské matrace s rozdílnou tuhostí. Oba se vyspíte do růžova a každé ráno se budete probouzet čilí a plní energie.


Ať už spadáte do kterékoli zmiňované skupiny, vyhněte se extrémům. Příliš tvrdá matrace způsobí, že se páteř ocitne v nepřirozené poloze; nadmíru měkká matrace zase nemusí během spánku poskytovat páteři dostatečnou oporu.

Podle tuhosti dělíme matrace na stupnici od 1 do 7. Číslo 1 označuje nejměkčí matrace, číslo 7 pak ty nejtvrdší. Osvědčeným řešením je matrace na míru, která bude vyrobena na míru vašim potřebám.

2. Rozměry postele

Matraci nezapomeňte vybírat s ohledem na rozměry své postele. Nejčastěji se setkáte s matracemi 90×200 cm.

Do jednolůžka pro běžného dospělého člověka jsou tyto rozměry matrace zpravidla postačující. U manželských postelí se obvykle setkáte s rozměry matrací 170×200 nebo 180×200 cm.


TIP: Přečtěte si další praktické tipy pro výběr matrace, abyste při nákupu nesáhli vedle.


3. Materiál matrace

Kvalitu spánku ovlivňuje také materiál, z něhož je matrace vyrobena. Potýkáte-li se s komplikacemi, zvažte pořízení zdravotní matrace.

Tyto modely disponují certifikátem, proto jsou na jejich výrobu kladeny mnohem přísnější požadavky, než tomu bývá u běžných typů matrací.

Podle použité technologie rozdělujeme zdravotní matrace do dalších skupin, například:

  •  Pěnové matrace – vylepšené modely obsahují několik vrstev PUR pěny s rozdílnou tvrdostí či hustotou, které napomáhají uvolnění svalů, a to tak, že zajišťují rovnoměrné rozložení hmotnosti těla během spánku.
  •  Latexové matrace – dokonale se přizpůsobí tvaru těla, čímž nocležníkům zajišťují zdravý a plnohodnotný spánek. Pro své výborné ortopedické vlastnosti je ocení i osoby trpící bolestmi zad.

4. Poloha při spánku

Kromě samotné matrace a tělesných proporcí se také zamyslete, v jaké poloze nejčastěji usínáte. Některé polohy jsou pro zdravý spánek méně vhodné než jiné. Výsledky dřívějších výzkumu ukazují, že při spaní je nejvhodnější poloha na zádech.

Návyky však máme každý odlišné a tuto skutečnost je nutné vzít v potaz při výběru matrace. Obecně platí:

  • Při spaní na zádech je vhodnější tvrdší matrace.
  • Při spaní na boku je vhodnější středně tvrdá, případně zónová matrace.
  • Při spaní na břichu je vhodnější bodově elastická matrace.

Ortopedická matrace: recept na ničím nerušený spánek?

Ortopedické matrace se dokonale přizpůsobí vašemu tělu, a tím vám během nočního odpočinku zajistí maximální pohodlí. V kombinaci s dalšími opatřeními vám také může ulevit od bolestí zad a jiných zdravotních neduhů.

Prohlédněte si kvalitní ortopedické matrace z našeho sortimentu a vyberte si model, který bude přesně odpovídat vašim potřebám. Citelně zlepšíte kvalitu svého spánku a po náročném dni se budete do postele vyloženě těšit.

Váháte, zda jste si vybrali správně? Dejte nám vědět. Rádi vám s výběrem nové ortopedické matrace nebo třeba celé postele poradíme.