Jaké jsou správné polohy při spaní? Odborníci mají jasno

Probouzíte se rozlámaní a unavení, i když jste prospali celou noc? Na vině může být nevhodná spánková poloha. Jaké polohy při spaní jsou nejlepší? A kterým je naopak vhodné se vyhnout? Odpovědi vám prozradíme v dnešním článku.

Kvalitu spánku ovlivňuje vícero faktorů: míra osvětlení, nadměrná teplota v místnosti, okolní hluk nebo nevhodná výška polštáře mohou mít výrazný dopad na to, zda se budete ráno probouzet s pocitem, jako byste celou noc nezamhouřili oka.

Pokud je to i vás případ, rozhodně v tom nejste sami. Podle průzkumu Stada Health Report hodnotí 32 % Čechů svou kvalitu spánku jako špatnou. V posledních měsících navíc prudce narůstá počet těch, kteří spí méně než šest hodin denně. Nedostatečný a nekvalitní odpočinek však může přispívat k rozvoji celé řady nemocí.


TIP: Věděli jste, že jednou z častých potíží, která Čechům (doslova) nedá spát, je tzv. spánková apnoe. Během tohoto stavu dochází k občasným výpadkům dýchání, což může mít za následek rozvoj dalších různých zdravotních komplikací.


Jednou z možností, jak dosáhnout lepšího požitku ze spánku, je správná poloha při spaní. Která poloha je nejlepší pro plnohodnotný spánek?

 1. Spaní na břiše

Spánek na břiše nezřídka upřednostňují lidé, kteří mají potíže s chrápáním. V této poloze dochází také k vyrovnání tlaku v meziobratlových ploténkách, čímž může docházet ke zmírnění bolestí v oblasti bederní páteře.

Na druhé straně je při dlouhodobém ležení na břichu vyvíjen větší tlak na klouby nebo svalové partie v okolí šíje. Stačí mít po většinu noci otočenou hlavu doleva nebo doprava a naše krční obratle mohou dostat pořádně zabrat, což pocítíte zejména po probuzení.

Spaní na břiše není vhodné ani pro ženy s bujnějším dekoltem, protože snižuje pevnost poprsí. Při dlouhodobém setrvání v této poloze může být i bolestivé, protože prsa jsou zatěžována celou váhou těla.

2. Spaní na zádech

Podle výzkumů je nejlepší poloha při spaní na zádech. Páteř zůstává v optimální poloze, a tím zabraňuje nežádoucím bolestem. Pohodlně se při ní budou cítit i ženy obdařené vyvinutějším hrudníkem. Prsa jsou totiž při spaní na zádech podepřena a nejsou nadměrně zatěžována.

Spaní na zádech poskytuje úlevu také jedincům, které trápí potíže se žaludečními kyselinami (reflux). Spíše nevhodné je pak pro osoby bojující s chronickým chrápáním nebo spánkovou apnoe. +-

3. Spaní na boku

Druhá nejčastěji doporučovaná poloha je ideální, pokud nevydržíte spát na zádech. Zároveň přináší úlevu při pálení žáhy nebo zažívacích problémech.

Díky spaní na boku zůstává páteř v přirozené poloze, takže se nemusíte tolik obávat bolestí krční nebo bederní páteře. Abyste vytěžili z nočního spánku maximum, nezapomeňte na anatomický polštář, na kterém se vám bude usínat jedna radost.

4. Spaní v klubíčku

Nejméně vhodnou polohou bývá stočení do klubíčka, kdy kolena vytáhněte pod bradu, kterou tlačíte dolů. V této poloze však vyvíjíte zvýšenou námahu na záda a krční svalstvo.

Důsledkem může být snížená pevnost poprsí nebo častější výskyt vrásek. Máte-li navíc sedavé zaměstnání, ve kterém se většinu dne hrbíte u počítače, zaděláváte si do budoucna na problémy s páteří nebo špatným dýcháním. Proto se této poloze raději vyhněte.


TIP: Zažité (zlo)zvyky se nemění snadno. Pokud jste na spaní v klubíčku zvyklí odmala, zkuste tuto polohu pozvolna nahrazovat ležením na levém boku.


Nejlepší poloha při spaní pro partnery

Sdílíte lože se svou drahou polovičkou? Pokud si váš protějšek během noci nevědomky uzurpuje většinu postele pro sebe, možná vezmete zavděk i kouskem volného místa na okraji matrace.

Věděli jste však, že vzdálenost vašeho partnera při spaní může leccos vypovědět o vašem vztahu? Vědci na univerzitě v Hertfordshire údajně zjistili, že spokojenější bývají páry, které jsou od sebe při spaní vzdáleni do dvou centimetrů.

Z provedené studie také vyplynulo, že přibližně třetina párů se během spánků vzájemně dotýká, ale pouze čtyři procenta z nich spí tváří k sobě.

Jak správně spát? Vyzkoušejte naše další tipy

Na kvalitu nočního odpočinku však nemají vliv pouze polohy při spaní. Koukání do mobilu v pozdních hodinách, těžká jídla navečer nebo nevhodně zvolený polštář mohou mít zásadní dopad na to, jak se budete cítit, až se ráno probudíte.

Chcete-li zlepšit kvalitu vašeho spánku, máme pro vás několik nápadů, jak toho můžete docílit:

  1. Nepřehánějte to s kofeinem. Jeden, nebo dokonce větší počet šálků kávy v pozdější fázi dne může zapříčinit častější buzení během spánku, což může mít dopad na vaši celkovou tělesnou svěžest následující den.
  2. Vyhněte se večernímu přejídání. Těžká a kořeněná jídla mohou narušovat spánkový cyklus, a navíc se budete ráno probouzet s nepříjemnou pachutí v ústech.
  3. Mobilní telefon nechte na nočním stolku. Máte svůj mobil vždycky po ruce, dokonce i když míříte do peřin? O negativním vlivu chytrých telefonů na spánkový rytmus toho již bylo napsáno nemálo. Ideální je omezovat koukání do mobilu už dvě hodiny předtím, než půjdete na kutě.
  4. Vyzkoušejte meduňku. Chodíte spát s hlavou plnou starostí? Pokud vám v tom nic nebrání, vyzkoušejte přírodní doplňky stravy, jakou jsou kozlík lékařský nebo meduňka.

Vydatného spánku dosáhnete s dobrou matrací

Pokud se chcete při usínání cítit jako v bavlnce, pořiďte si kvalitní matraci. Vsaďte například na některé osvědčené druhy:

  • Pěnové matrace – jsou lehké, skladné a díky kombinaci odlišných druhů pěny můžete mít matraci z obou stran různě tvrdou.
  • Zdravotní matrace – dokonale se přizpůsobí vašim tělesným křivkám. Bývají anatomicky tvarované a díky tomu poskytují při spánku vysokou úroveň komfortu.
  • Ortopedické matrace – jsou vzdušné a mají „masážní“ funkci, což oceníte zejména při problémech s krční páteří nebo bolestech zad.

Dopřejte svému tělu během spánku tu nejlepší péči. Po ránu se budete cítit více odpočatí a do nového dne se budete probouzet plní sil a energie.