Životnost matrace aneb jak dlouho vydrží v perfektní kondici?

Máte pocit, že vaše matrace ztrácí kondici? Možná uplynula její mechanická nebo hygienická životnost. Vysvětlíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a co se děje v jádru matrace v případě, že mu nevěnujete dostatečnou péči.

Hygienická vs. mechanická životnost matrace

Mechanická životnost se pohybuje okolo deseti let, avšak většina lidí tuto hranici překračuje. Po tolika letech matrace ztrácí kondici, je nepohodlná a svým způsobem i nebezpečná – proleženiny a další deformace mohou způsobit problémy s páteří. Udělejte si malý test. Klekněte si k posteli a podívejte se na matraci z profilu. Je v ní důlek? Vyměňte ji.

Hygienická životnost končí po plus mínus sedmi letech. V té době už matraci v podstatě ovládli roztoči, kteří se stávají zdravotní hrozbou. Jejich výkaly jsou silným alergenem – pak není divu, že nemůžete spát, kýcháte a pálí vás oči. Jádro matrace je navíc vlhké od potu a plné staré kůže.

Žádná velká rada na to, jak poznáte, že je vaše matrace „po expiraci“, není. Rok koupě si ideálně někam zapište, abyste si její životnost mohli vždycky ověřit. Pokud tušíte, že hygienická životnost dávno uběhla, pořiďte si matraci novou – ve Vyspimese.cz je koupíte za výhodnou cenu, případně v kombinaci 1 + 1 zdarma.

Chcete vyzrát na roztoče? Nezbývá vám nic jiného než čistit a větrat

Roztoči si libují v zapařeném a vlhkém prostředí. V ložnici proto často větrejte, aby se z matrace odpařila přebytečná vlhkost. Dobře uděláte, pokud matrace alespoň jednou za rok vytáhnete na balkon nebo zahradu – čerstvý vzduch matraci vyvětrá a slunce zahubí roztoče.

Trpíte alergiemi a na roztoče jste obzvláště citliví? Poohlédněte se po pružinových, lamelových Jelínkovkách nebo antibakteriálních matracích – v jejich jádrech snadno cirkuluje vzduch, což brání množení plísní a dalších organismů. Houževnaté pěnové matrace nejsou tolik prodyšné.

Matraci do pračky nedáte, všechny ostatní lůžkoviny ano. Povlečení, prostěradlo i potah pravidelně perte, pokud materiál dovolí, minimálně na 60 °C.

Samotnou matraci pravidelně vysávejte, případně čistěte vlhkým hadříkem a saponátem. Nesmíte ji však promočit až do jádra, umývejte ji jen povrchově. Než na ni zase ulehnete, nechte ji pořádně proschnout!

S lepší hygienou pomohou chrániče matrací

Matrace zůstane čistší pokud na ni položíte chránič matrace. Nabízíme je v mnoha rozměrech, perfektně tak sednou i na vaši matraci. Chránič dobře poslouží i v případě, že nemáte snímatelný potah.

Pokud v posteli rádi snídáte nebo pijete víno, stane se chránič matrace vašim skvělým společníkem. Nejčastěji se vyrábí z bavlny nebo polyesterových vláken. Mnoho z nich seženete v nepromokavé variantě, což ocení především rodiče malých dětí nebo lidé s inkontinencí.

Chránič matrace saje váš pot během spánku, který se tak nedostane do jádra matrace. Zachytí také přebytky kůže a jiné nečistoty, kvůli kterým by matrace strádala. Velmi snadno ho navíc sundáte a vyperete, vleze se do každé pračky.