Jak vybrat postel

Je dobře, že se zajímáte o to, jak si koupit kvalitní postel. Strávíte v ní totiž jednu třetinu života. Přečtěte si našeho průvodce výběrem postele a vyberte si takovou, ve které se každý den vyspíte do růžova jako mimino. Pokud sháníte i matraci, tak jsme pro vás připravili komplexního průvodce „Jak vybrat matraci“.

Ujasněte si, kdo v posteli bude spát

  • Kojenci a batolata –⁠ pro miminka vybírejte bezpečnou, ergonomickou postel s tvrdší matrací.
  • Školáci a teenageři -⁠ pro malé caparty jsou tady dětské postele. Pro své dospívající děti už vybírejte postel z nabídky pro dospělé
  • Single dospělí –⁠ často se stěhujete a moc neřešíte, na čem spíte? Vybírejte postel z lamina. Pokud si budujete bydlení snů, volte postel z masivu
  • Dospělé páry – ⁠manželské postele jsou jasnou volbou. 
  • Senioři –⁠ těm nejstarším pořiďte vysokou postel i matraci, ze které se bude pohodlně vstávat. Ideální je polohovací rošt a na něm tvrdší matrace.

Poté si vyberte správný rozměr

Spíte sami, v páru nebo snad i se psem? Vaše postel by měla být dostatečně široká pro všechny vaše potřeby. Proto postele dělíme do kategorií:

Abyste se pohodlně vyspali dva vedle sebe, doporučujeme šířku 180 cm, vždy ale platí – čím širší, tím pohodlnější.

Co se týče výšky, doporučujeme obecně spíše vyšší postele, aby se vám lépe vstávalo. Na vyšších postelích se také nevíří tolik prachu, který se drží při zemi nebo pod postelí. Nižší lůžko případně nahradíte vysokou matrací, takže pokud se vám líbí, nízkých postelí se nemusíte bát.

Tip:

Postel by měla být vysoká minimálně 47 cm od země po hranu bočnice. Pořídíte-li vyšší postel, kolena a páteř vám poděkují. Mnoho moderních postelí má ale nastavitelnou výšku kování, takže si postel můžete v případě potřeby ještě zvýšit.  

Chcete-li ušetřit místo, pořiďte si rozkládací postel

Při výběru postele hraje pro mnoho lidí hlavní roli prostor, který, který mají k dispozici. Máte-li málo místa například v malém městském bytě, zvažte rozkládací postele, které vám místo ušetří. Přes den poslouží jako pohodlný gauč, v noci je rozložíte na pohodlné dvoulůžko. 

Další možností, jak ušetříte místo, představuje kombinace postele s úložným prostorem

Pro ty, kteří mají místa dost, ale chtějí ušetřit čas při výběru jsou tady postele s roštem

Důležité rozhodnutí: masiv nebo lamino?

Při výběru materiálu postele máte tři možnosti:

  • lamino,
  • masiv
  • nebo kov.

Postele z lamina

Postelový rám z lamina volí ti, kteří se ohlížejí především na cenu, protože nebývá příliš drahý. Má ale i další výhody:

  • je lehký, což oceníte při stěhování nebo přesouvání postele,
  • nevyžaduje speciální údržbu,
  • nemění barvu ani vlivem stáří,
  • postele jsou dostupné v různých provedeních, takže je snadno sladíte s interiérem.

Postele z lamina mají ovšem nižší životnost a nemají tak bytelnou konstrukci. Pokud hledáte postel na dlouhé roky, například do nového domu, lamino vám nedoporučujeme. Po pár letech nebo stěhování může začít vrzat. 

Postele z masivu

Dřevěné postele kralují ložnicím a bytelný rám z masivu vás nezradí dlouhá léta. Dřevo navíc do domácnosti přináší kus přírody a vůni lesa. Materiál je nadčasový, vždy ho sladíte s moderními i staršími interiérovými doplňky nebo s různými barevnými kombinacemi.

Dřevěné postele bývají upravené lakem či voskem, který je chrání před mechanickým poškozením, znečištěním, vyblednutím nebo ztmavnutím. Vosk o dřevo pečuje do větší hloubky, ale na rozdíl od laku mu zanechává vlastní texturu. Pokud zvolíte voskovaný rám, nátěr pravidelně opakujte jednou za pár let. Dřevo se vám odmění mnohem delší životností. Jedinou nevýhodou postele z masivu může být vyšší hmotnost. S tím si ale pár silných rukou vždy poradí.

Mezi levnější masivni rámy obecně patří spíše měkčí dřevo jako je například smrk a borovice. Naopak za buk, dub nebo břízu si připlatíte. Jejich textura je ale neobyčejně krásná a jen tak vás neomrzí. Kvalitní postel pořizujete jednou za život, takže i dražší varianta se vyplatí.

V naší nabídce naleznete i čalouněné postele, které nabízejí nadčasový luxusní design v několika barevných provedeních.

Masivní postele se dědí z generace na generaci. Chcete-li takovou postel, doporučujeme postele z masivu od Jelínka.

Kovové postele

Nechcete-li z jakéhokoliv důvodu postel ze dřeva, ale potřebujete odolnou postel z dlouhou životností, ideální volbu představují kovové postele. Ty jsou prakticky nezničitelné a navíc se v nich nedaří roztočům, plísním a jednoduše se udržují. Proto se hodí i pro alergiky.

Kovová postel navíc může ozvláštnit design vaší ložnice. Dávejte si ale pozor na kvalitní materiál. Ve vyspimese.cz ručíme za všechny postele, které máme v nabíce a najdete u nás i důležité doplňka, jako jsou komody a noční stolky.

Tip: pro občasné přespání návštěvy, nebo pro spaní v autě či ve stanu se bude hodit nafukovací postel.

A okud sháníte i matraci, tak jsme pro vás připravili komplexního průvodce „Jak vybrat matraci