Tvrdost matrace: Podle čeho zvolit správnou tvrdost/tuhost matrace? Vybírejte nejen podle tělesné hmotnosti

Jak se vyznat v různých stupních tvrdosti matrací? Protože u nás nabízíme matrace pěti různých úrovní tvrdosti, všechny si je v článku rozebereme. Zjistíte čím se od sebe liší a pro koho jsou vhodné. Také vám poradíme, jak vybrat správně tvrdou matraci pro dítě.

Zdroj: https://www.freepik.com/

Jak vybrat správně tvrdou/tuhou matraci

Při výběru můžete někde narazit také na termíny „tvrdost matrace“ a „tuhost matrace“. Ve Vyspimese.cz používáme oba termíny, protože mají stejný význam.

Výběr správně tuhé/tvrdé matrace je zásadní pro zdravý spánek. Pokud zvolíte špatně, může z dlouhodobého hlediska docházet k bolestem zátylku, zad a páteře. Důležité je, aby během spánku zůstala páteř v přirozeném zakřivení. Pokud by byla pro vás matrace příliš měkká, páteř se může prohýbat, na příliš tvrdé zase nepřirozeně zakřivit. 

Níže vám poradíme, jak si vyberete správnou tuhost. Nezáleží přitom, jestli máte matraci 80 x 200 nebo třeba matraci 90 x 200 pro jednoho, nebo spíte ve dvou například na matraci 180 x 200 či matraci 160 x 200Vysvětlíme si označení neboli stupnice tvrdosti a pro koho jsou dané tvrdosti matrace vhodné, tak abyste právě pro sebe zvolili tu správně tuhou.


Jak nejlépe poznat správnou tvrdost matrace? Stavte se k nám na prodejnu a osobně si matrace vyzkoušejte. Ideální bude začít od střední tvrdosti a postupně přidávat, nebo ubírat. Navíc s vámi vše probereme a pomůžeme s výběrem.


Tvrdost 1, měkká matrace

Především pokud rádi spíte na boku nebo na břiše, bude pro vás měkká matrace ideální, protože skvěle pruží. Oceníte ji i v případě, když vás bolí klouby a tuhý povrch bolest zhoršuje. Dobře padnou i osobám upoutaným na lůžko, protože snižuje riziko vzniku proleženin. Nosnost našich se pohybuje většinou kolem 120 kg. 

Měkké matrace vás dokonale obklopí a příjemně zahřejí. Dobře podepřou každou část těla a rozloží hmotnost vašeho těla. 

Pokud se porozhlížíte po měkké matraci, mohla by vás zaujmout například zdravotní matrace Materasso Aquasleep, vyplňuje ji vzdušná paměťová pěna Visco Wind. Doporučujeme ji uložit na lamelový rošt pro ještě větší změkčení povrchu. Na latích by tolik nepružila.

Tvrdost 2 až 4, matrace se střední tuhostí

Ve Vyspimese.cz matrace se střední tuhostí dělíme dále na:

  • středně měkké, 
  • střední
  • a středně tvrdé. 

Tvrdost 2, středně měkká matrace

Díky pružnému povrchu se středně měkká matrace může pochlubit podobnými vlastnostmi jako měkká, má však zpravidla o něco vyšší nosnost. Dobře se na ní vyspíte díky pružnému povrchu, který správně podepře páteř a přizpůsobí se jí.

Výborně vám sedne, pokud rádi spíte na boku, protože se přizpůsobí oblasti ramen a kyčlí. Středně měkkou matraci také doporučujeme osobám s bolestí kloubů – tvrdý povrch jim nesvědčí, protože by mohl vytvářet protilak.

Ze středně měkkých matrací vyzkoušejte třeba zdravotní matraci Magniflex Vitale Naturale s paměťovou pěnou a potahem z bambusového vlákna. Studená pěna Elioform poskytne páteři ortopedickou podporu. 

Tvrdost 3, střední matrace

V kategorii střední u nás najdete nejvíce matrací, patří totiž k nejprodávanějším a nejoblíbenějším. Doporučujeme v této kategorii začít výběr, protože podle míry pohodlí můžete buď přidávat, nebo ubírat na tuhosti – ideálně zamiřte k nám na prodejnu, kde si matrace vyzkoušíte. 

Střední matrace se postará o stabilní oporu páteře, aby vás nikde nic netlačilo. Díky své univerzálnosti se na ní dobře vyspíte na břichu, zádech i boku. Ideální je i pro všechny, kteří se v noci často převalují.

U nás najdete také matrace s dvojí tvrdostí – na každé straně jsou jinak tuhé. Podívejte se například na zdravotní matraci Dřevočal Marina a vyberte si, na jakém povrchu chcete usínat. Její pěna má antibakteriální účinky, takže nemusíte mít obavy z bakterií a roztočů.

Tvrdost 4, středně tvrdá matrace

Příliš měkký povrch vám nesvědčí? Pak je pro vás středně tvrdá matrace ta pravá. Poskytne skvělou oporu celému tělu, zejména páteři. Lépe se z ní vstává – o tvrdší povrch lépe opřete, proto ji doporučujeme také seniorům.

Osoby s vyšší váhou středně tvrdé matrace jen tak neproleží. V této kategorii u nás najdete i matrace s nosností do 150 kg. Dobře se na ní vyspíte na zádech i na břiše.

V kategorii středné tvrdé vám představujeme našeho favorita. Zdravotní matrace Dřevočal Lima patří mezi naše bestsellery. Její elastická pěna je tvarovaná do masážních nopů, které se postarají o správné prokrvení pokožky a během spánku uvolní svaly.

Tvrdost 5, tvrdá matrace

Naše tvrdé matrace ocení zejména lidé s vyšší hmotností. Jen tak se totiž neproleží a bez problému unesou až 190 kg váhy. I tento typ skvěle podepře páteř, takže se ráno nebudete cítit rozlámaní. 

Obecně se hodí pro všechny, kteří jednoduše raději spí na tvrdém, nebo na zádech či břiše.

Pokud hledáte tvrdou matraci, která zvládne velkou zátěž, doporučujeme například zdravotní matrace Materasso Polargel Superior s nosností 190 kg, což je jedna z nejvyšších na trhu. Tvoří ji svěží a chladivá pěna Polar Gel, která uvolňuje přebytečné teplo a navzdory své tvrdosti se může pochlubit vysokou elasticitou.

Tvrdost matrací pro děti a miminka

Při výběru tvrdosti matrace se řiďte hmotností dítěte. Z hlediska zdravého vývoje dětské páteře není úplně dobré vybírat nejměkčí typy. Obecně doporučujeme spíše tvrdší matrace z přírodních materiálů, které budou respektovat anatomický tvar páteře a podpoří její vývoj. 

Přečtěte si náš článek a zjistíte podrobnější informace. Dozvíte se například, proč je pro nejmenší ideální matrace s kokosovým jádrem nebo matrace ze studené pěny.

Tápete s výběrem? Pomůžeme vám!

Stále nevíte, jaká tuhost je pro vás ideální? Kontaktujte nás, vše s vámi probereme a společně najdeme nejlepší řešení. Doporučujeme osobně navštívit jednu z našich prodejen, kde si matrace vyzkoušíte. K dispozici budete mít naše odborníky, kteří s výběrem rádi pomohou.