Nejlepší matrace pro děti, které podpoří růst a vývoj páteře

Pro zajištění zdravého růstu a vývoje dítěte je správná matrace klíčová. V článku se dozvíte, jaké vlastnosti má mít ideální dětská matrace, která poskytne oporu tělu a zároveň podpoří správný vývoj páteře. Zaměříme se na matrace pro děti, které už spí v samostatné posteli.


Pokud hledáte vhodnou matraci pro miminka, přečtěte si náš článek jak vybrat matraci pro miminko, kde se zabýváme především materiálem a praktickými doplňky. Tuhost matrace pro miminka rozebíráme v článku Středně tuhá a pružná matrace dopřeje miminku nerušený spánek.


Matrace vhodné pro děti do 10 let

Pro děti do 10 let se obecně doporučuje matrace s rovným povrchem bez zónování Jednotlivé zóny mají správný účinek až při vyšší hmotnost a větší proporcích těla, kdy podpoří celou postavu. Nicméně, pokud je matrace celkově dostatečně pevná, zónování nepředstavuje překážku.

Pro dospělé lidi je spánek především časem pro odpočinek a regeneraci. Pro děti to platí také, ale zároveň potřebují matraci, která podpoří růst. Z tohoto důvodu nepořizujte matrace z paměťové pěny pro děti do 10 let. Do paměťové pěny se tělo zaboří, což nemusí prospět vývoji dětského těla. Pro děti jsou nejvhodnější matrace ze studené pěny, které poskytují optimální podporu pro páteř a neomezují růst během spánku. 

Matrace vhodné pro děti nad 10 let

Dětem nad 10 let klidně pořiďte matraci, která je určená pro dospělé. Důležité je, aby měla správnou tuhost. Obecně platí, že pro mladší děti je vhodnější tvrdší matrace. Více o tuhosti matrací jsme se rozepsali v článku Podle čeho zvolit správnou tvrdost matrace. Pro děti nad 10 let je možné zvolit matraci s vrstvou paměťové pěny.

Ať už vybíráte dětské matrace pro mladší nebo starší děti, obecně by měly být antibakteriální a antialergické, bez obsahu chemického barviva nebo lepidla. V našem obchodě najdete dětské matrace, které mimo jiné tvoří například aloe vera či levandule.

matrace pro děti

Vyvarujte se použitým matracím a nekvalitním materiálům

Lidské tělo se vyvíjí a roste od narození, přes pubertu až do dospělosti. Odehrávají se v něm strukturální a funkční změny tvrdých i měkkých tkání pohybového aparátu. Proto je důležité pořídit dítěti kvalitní matraci, která poskytne páteři a celému tělu správnou podporu po celou dobu růstu. 

Pokud bude páteř dlouhodobě v nesprávné poloze, může dojít ke zdravotním komplikacím, které mohou skončit až operací. Na kvalitní, pečlivě vybrané matraci si tělo lépe odpočine a zrelaxuje. Nakupujte u prověřených odborníků. 

Přemýšlíte nad přenecháním matrace po starším sourozenci tomu mladšímu? Tuto možnost nedoporučujeme. Každý má jiné nároky na spánek a navíc používaná matrace bude po několika letech proležená a nehygienická. 

Investujte raději do nové dětské matrace, individuálně vybrané, která poskytne dítěti pohodlný a zdravý spánek. Také nedoporučujeme volit levné molitanové matrace, které nejsou tvarově stálé a mohou způsobovat bolesti zad nebo narušit správný vývoj páteře. U nás najdete kvalitní matrace, především od českých značek.

Oslovte odborníky na matrace

Nevíte, jaká matrace bude pro vašeho potomka správná? Stavte se k nám na prodejnu a vše s vámi probereme. Nejlepší bude matraci rovnou vyzkoušet. 

Najdete u nás nejoblíbenější rozměry jako například dětské matrace 70 × 140, dětské matrace 70 × 160, dětské matrace 80 × 160 nebo třeba dětské matrace 90 × 200. V případě specifických potřeb umíme vytvořit i atypický rozměr, stačí nás kontaktovat

Pokud zvolíte nákup přes e-shop, pamatujte, že případný nevyhovující kousek můžete do 14 dnů od převzetí vrátit. Matrace však musí být v původním hygienickém obalu, jinak ji nemůžeme přijmout zpět.