Na co nezapomenout při výběru čalouněné postele?

Čalouněné postele představují zajímavou kombinaci pohodlí i designu a pořídíte již za pár tisíc korun. Jak si však mezi nespočetnými modely postelí vybrat tu správnou? Máme pro vás několik osvědčených tipů. Přečtěte si, jak postupovat při výběru čalouněné postele a jak se o ni starat, abyste nemuseli své lůžko po pár letech měnit za nové.

Správná postel má citelný vliv na kvalitu spánku a celkové rozpoložení během dne. Platí to pro dospělé, ale i pro jejich (nej)menší ratolesti. I pro ně jsou čalouněné postele skvělým řešením.

Důvodů, proč obliba kvalitních čalouněných postelí – i jejich počet – v českých domácnostech během posledních let stoupá, však existuje vícero. Seznamte se s těmi nejdůležitějšími.

Výhody a nevýhody čalouněných postelí

Mezi hlavní přednosti čalouněných postelí patří:

  • Dodávají se jako celek – čalouněnou postel zpravidla obdržíte včetně roštu a matrace. Nemusíte tak jednotlivé komponenty shánět zvlášť.
  • Ideální pro ulehnutí i posezení – díky pohodlnému čelu je tento model postele vhodný ke schrupnutí, ale také čtení knihy nebo posezení s notebookem, pokud si práci berete i do postele.
  • Vhodné i pro děti – ty měkké čelo ocení a slouží i jako „bezpečnostní“ prvek pro spáče, kteří mívají divoké spaní a mohli by se jinak uhodit hlavou do stěny. Na rozdíl od studených zdí také zajišťuje větší komfort během spánku.
  • Praktické úložiště – většina modelů obsahuje také úložné prostory, kam uschováte lůžkoviny, náhradní přikrývky nebo polštáře, když je zrovna nepotřebujete.
  • Příznivá pořizovací cena – levné čalouněné postele seženete již za několik tisíc korun.
  • Používání čalouněných postelí má i svá úskalí. Protože se základní modely dodávají již vcelku, proleželou matraci si u nich sami jen tak nevyměníte.

Proto je lepší se ještě před koupí zamyslet, jak často budete matraci využívat a podle toho si vybrat odpovídající kvalitu.


TIP: Nejste si jisti, co všechno výběr správné matrace obnáší? Přečtěte si, jak při volbě matrace postupovat.


Dále je potřeba o matraci náležitě pečovat, aby vám sloužila co nejdéle. Jak při údržbě postupovat, si prozradíme v závěru článku. Ještě předtím vás čeká výběr samotné čalouněné postele.

5 tipů pro zdárný výběr čalouněné postele

Hledáte čalouněnou postel, na které se budete probouzet vyspaní do růžová po dlouhá léta? Zaměřte se na následující parametry.

1. Rozměry čalouněné postele: Platí zde stejná pravidla jako u postelí s masivním rámem či jiných modelů: kromě výšky postavy zohledněte také velikost místnosti a osobní preference.

V útlejším prostoru bude příliš velká postel vyvolávat dojem stísněnosti. Pokud se však rádi převalujete, zvolte raději rozměrnější model, ať se nemusíte strachovat, že během spánku přepadnete přes okraj postele.

V obchodech jsou nejčastěji k dostání postele o této šířce a délce:


TIP: pokud vybíráte postel pro děti kolem 10. roku života, počítejte s tím, že možná zanedlouho porostou jako z vody. Nejvyšší růstové rychlosti dosahují dívky většinou ve dvanácti, chlapci pak ve čtrnácti letech.


2. Materiál čalounění: Čalouněné postele jsou oblíbené i proto, že se vyrábí v pestré barevné škále. Kromě barvy si však můžete vybrat i vzor potahu. Dáváte přednost spíše výraznější kresbě, nebo jemnému vzoru? Pozornost věnujte také materiálu. Kromě látkových potahů existují také čalounění z netextilních materiálů nebo koženky, které jsou vhodnější například pro alergiky.

3. Výška ložného prostoru: Označuje vzdálenost mezi zemí a horní plochou matrace. Minimální výška ložné plochy by měla být 40 a 50 cm od země. Pro starší osoby je vhodná i výška nad 60 cm. Při výpočtu optimální výšky ložné plochy tak vezměte v potaz i výšku té části matrace, která přesahuje přes okraj rámu postele.


TIP: Víte, jak zjistíte optimální výšku postele pro svou postavu? Sedněte si na okraj matrace a dotkněte se celou plochou chodidel podlahy tak, aby mezi vaší stehenní a lýtkovou kostí vznikl úhel 90 stupňů. Za těchto podmínek se vám bude z postele i dobře vstávat.


4. Prostorové možnosti ložnice či dětského pokoje: Při výběru rozměrů zhodnoťte i velikost místnosti, do které čalouněnou postele umístíte. V ideálním případě má být postel přístupná z boční strany. Mezi postelí a skříní či jiným kusem většího nábytku by měl zůstat zachován průchod o šířce minimálně 60 cm.

5. Rozpočet: I když máte na postel pouze omezené finanční prostředky, nesnažte se na ni ušetřit za každou cenu. Počáteční investice do kvalitního konstrukčního materiálu a správné matrace se vám z dlouhodobého hlediska bohatě vrátí. I vaši nejmenší v pohodlném lůžku zaspí natotata, což po náročném dni jistě oceníte.


TIP: Sháníte postel, na které zažijete ta nejhezčí rána? Přečtěte si, které další parametry jsou při výběru postele důležité, abyste dobře nakoupili hned napoprvé.


Střízlivost a praktičnost. Jaké čalouněné postele jsou trendy?

Šedá a bílá barva jsou do ložnice jako stvořené. Působí uklidňujícím dojmem a snadno s nimi zkombinujete i výraznější barvy. Zřejmě i proto populární čalouněné postele ve skandinávském stylu, který se díky decentním odstínům přizpůsobí téměř jakékoliv ložnici.

Ze severní Evropy a ze zámoří k nám doputoval i další trend, tzv. boxspring postele. Ty bývají složeny z různých prvků, které jsou uloženy ve vrstvách na sobě. Díky tomu se dokonale přizpůsobí tělu člověka, který na ní odpočívá. Proto je ocení i pro osoby trpící bolestmi zad.


TIP: Máte-li na své nové lůžko specifické požadavky, nechte si vyrobit postel na míru – budete tak mít jistotu, že budete přesně odpovídat vašim potřebám.


Jak prodloužit životnost postele? Klíčem k úspěchu je údržba

Máte-li doma čalouněnou postel již nějaký ten pátek, léta používání se na jejím stavu mohou znatelně podepsat. Životnost postele však prodloužíte správnou údržbou.

Jak udržet čalouněnou postel v dobrém stavu?

  • Odstraňujte prach a další drobné nečistoty za pomocí vysavače o nízkém či středním výkonu, a to nejlépe každý týden. Vlasy či zvířecí chlupy vysajte nástavcem s rotačním kartáčem.
  • Šmouh nebo skvrn se zbavte co nejdříve. Suchým hadříkem odsajte vlhkost, na odstranění zaschlé špíny použijte například kovovou lžičku.
  • Po aplikaci roztoku nechte čalounění důkladně vyschnout. Nemáte-li s použitím přípravu předchozí zkušenost, vyzkoušejte jej nejprve na místě na málo viditelném místě čalounění.

Pořiďte si čalouněnou postel i do své ložnice. Po každém ulehnutí se okamžitě budete cítit jako v ráji a do nového dne se probouzet krásně odpočatí a svěží.