Postel na míru: 4 rady pro snazší výběr a nákup

V posteli strávíme průměrně třetinu každého dne. Vhodná postel vám zajistí lepší podmínky pro regeneraci a ráno se budete probouzet znovu svěží. Jak ale vybrat ideální postel, máte-li specifické požadavky, nebo sdílíte lože se svou polovičkou, která touží po lůžku podle svých představ? Pořiďte si postel na míru. Přinášíme čtveřici tipů, s nimiž bude výběr nové postele hračka.

1. Velikost postele

Rozměry postele se odvíjí od jak osobních preferencí, tak od rozměrů místnosti, do které postel umístíte. Při výběru správné velikosti postele vycházíme z obecných doporučení:

  • Délka postele by měla být určena podle výšky osoby, která na ní bude spát. U dětí ve vývinu je lepší zvolit větší postel, aby napřesrok vašim potokům nepřepadávaly chodidla přes matraci.
  • K délce ještě připočtěte rozměry patního prostoru, který obvykle činí 20–25 cm.
  • Šířku postele zvolte podle tělesných proporcí, případně individuálních požadavků. Spáči, kteří mají rádi dostatek místa nebo v noci „cestují“ po celé posteli, ocení širší lůžko.
  • Ideální výška postele se pohybuje v rozmezí 45–55 cm. Pro děti a náctileté je vhodnější postel nižší; pro starší osoby nebo jedince se zhoršenou pohyblivosti zvolte postel vyšší.

Běžné rozměry u jednolůžka jsou 90×200 cm, u dvoulůžka 160×200 cm. Pokud máte rádi více prostoru, není problém sehnat například postel pro jednoho o rozměrech 140×200 cm.


TIP: Standardně uváděné rozměry označují rozměry ložné plochy, nikoli vnější rozměry postele. V tomto rozměru tedy vyberte také matraci. Ideální postel má mít na délku minimálně o 20 cm více, než jaká je výška osoby, která v ní bude spát.


2. Materiál postele

Nezbytný základ postele tvoří matrace, rošt a rám postele. Kolem otázky, jak vybrat postelový rošt, se většinou strhne živá diskuze.

Neméně důležitý je materiál korpusu, resp. skeletu postele. Obvykle narazíte na postele z lamina, masivu nebo čalouněné postele.

  • Postele z masivu – jedná se většinou o postele vyrobené z měkkého (borovice, smrk) či tvrdého dřeva (buk, dub, olše). Jedná se o přírodní materiál. Ideální pro spáče, kteří mají rádi přírodní vzhled interiéru.
  • Kovové postele – alternativa ke klasickému dřevu. Hodí se spíše do místností s moderním designem. Kvalitní ocelová konstrukce vydrží stejně jako dřevěný korpus dlouhá léta.
  • Postele z lamina – laminové postele jsou vyrobeny z dřevotřísky. Jsou dostupné v celé řadě dekorů, takže si můžete vybrat postel na míru své ložnici. Bývají také levnější než jiné modely.
  • Čalouněné postele – čalouněné postele mají skelet obšity různými látkami (potahy). Proto jsou vzhledově zajímavé a skvělou příležitostí pro oživení interiéru.

Materiál postele musí být dostatečně stabilní robustní, abyste se nemuseli obávat každého prudšího pohybu. Zeptejte se svého prodejce na tloušťku materiálu (konstrukce). Nejen u dřeva vám tento parametr může napovědět, zda bude postel vhodná do vašich podmínek.


TIP: Plánujete-li pořízení postele s čelem, nezapomeňte si zjistit jeho rozměry. Jedná se o výrazný prvek, který musí ladit se zbytkem postele, ale také s designem ložnice.


3. (Ne)vhodná matrace

Probouzíte se po ránu celí rozlámaní a vyčerpaní? Možná je na vině špatná matrace. Zejména u postelí na míru se vyplácí na matraci nešetřit. Tím spíše, pokud se jedná o matraci do ložnice, na které budete usínat každý den.

Spíte-li na manželské posteli nebo máte specifické požadavky, matrace na míru je skvělým řešením pro vás i vaši polovičku. A když nenajdete řešení schůdné pro oba? Pořiďte si dvě menší matrace na míru. Na jedné posteli se vyspíte do růžova oba.

TIP: Kromě matrace dokážeme vyrobit i rošt na míru vašim požadavkům. Jestliže máte pocit, že váš současný rošt už dosluhuje, nebo si zařizujete ložnici od píky, rádi vám s návrhem pomůžeme.  

4. Ergonomie a design ložnice

Na kvalitu spánku má dopad i celkové vzezření ložnice. V případě postele nejde jen o její kvalitu, ale také umístění.

Postel má být ideálně umístěna v rohu místnosti, abyste měli dobrý výhled na vchodové dveře. Neustálé napětí, zda do ložnice nevpadne někdo neočekávaný, nikomu na klidu nepřidá .

Důležité je také celkové osvětlení a souhra barev. Do ložnice volte odstíny zelené nebo modré. Sázkou na jistotu jsou pak závěsy či lůžkoviny v bílé barvě. Důležité je rovněž rozmístění nábytku – noční stolky jsou vítaným doplňkem, ale kolem postele by stále mělo zůstat dostatek místa k pohybu.


TIP: Chcete-li mít náhradní prostěradla nebo polštáře vždy po ruce, zvažte postel s úložnými prostory. Ušetříte místo v domácnosti a všechny potřebné věci uložíte na jednom místě.


Berete odpočinek vážně? Poptejte postel na míru

Chcete vstávat do dalšího rána plní energie, ale z běžně dostupných modelů postelí žádný neodpovídá vašim představám? Nechte si vyrobit polohovací postel na míru.

  • Každý detail postele přizpůsobíte vlastním potřebám. Bez ohledu na to, zda potřebuje atypický rozměr matrace nebo roštu.
  • Design jako stvořený pro vaši ložnici. Sháníte postel, kterou dokonale sladíte s designem interiéru? U postele na míru žádný problém.
  • Dodání v navrhovaném termínu. Už jste si dříve vybrali kus nábytku, ale dodavatel jej neměl na skladě a termín dodání byl v nedohlednu? U postele na míru budete ještě před odsouhlasením nabídky znát možný termín doručení, abyste nesetrvávali v nejistotě.

Pro postel na míru nemusíte do kamenného obchodu. Vše vyřídíte z domu

Pokud máte zájem o postel na míru, stačí vyplnit formulář na stránce nebo postupovat podle níže uvedených kroků:

Vyberte si matraci z našeho sortimentu, jejíž parametry a design odpovídají vaší představě.

  1. Vyberte si postel z našeho sortimentu, jejíž parametry a vzhled s vám líbí.
  2. Rozhodněte, jaké rozměry (délku, šířku, výšku) by vaše postel na míru měla mít.
  3. Všechny informace odešlete na náš e-mail.
  4. Do 24 hodin se zveme zpátky s cenovou nabídkou.
  5. Postel na míru necháme vyrobit a následně ji doručíme až k vám domů.