Atypický rošt: kdy se vyplatí a jak jej vybrat?

Patříte-li mezi náročné spáče, kterým běžně dostupné modely posteli nestačí, pořiďte si postele na míru. Vedle matrace zaměřte svou pozornost na parametry roštu, který rovněž rozhodne o tom, zda pro vás spaní v novém lůžku bude utrpením nebo radostí. Na co si při výběru atypického roštu dávat pozor? A kdy má takováto investice smysl?

Jenom cena nerozhoduje. Proč je výběr roštu tak důležitý?

Při výběru postele se většina diskuzí točí kolem výběru správné matrace. Zásadní vliv na kvalitu spánku má však i samotný rošt, a to hned z několika důvodů:

  • Rošt spolu s matrací zajišťuje tělu dostatečnou oporu při spánku.
  • Tlumí pohyby, čímž významně přispívá k vyšší kvalitě odpočinku.
  • Kvalitní rošt zajišťuje lepší odvětrávání matrace. Tím zabraňuje vzniku plísní.

Podobné závěry potvrzují také zahraniční výzkumy: ukázaly totiž, že kvalitní rošt může prodloužit celkovou dobu spánku, a to i tzv. REM fáze, a současně snížit celkový počet probuzení během nočních hodin.

Proto na postelovém roštu zbytečně nešetřete. Bytelný rošt vám zajistí lepší požitek ze spánku a zároveň prodlužuje celkovou životnost matrace.


TIP: Věděli jste, že trendem posledních let jsou motorové rošty? Přečtěte si, jaké jsou jejich (další) výhody a co stojí za jejich rostoucí oblibou.


Pokud chcete mít jistotu, že rošt bude přesně odpovídat vašim požadavkům, pořizujte rošt souběžně s novou matrací. Máte-li doma lůžko, které se svými rozměry liší od běžně dostupných modelů ze sériové výroby, může se shánění vhodného roštu značně protáhnout.


TIP: Víte, že při výběru roštu hraje roli nejen konstrukce postele, ale také vaše tělesná hmotnost a spací návyky? Přečtěte si, na co dalšího se při výběru roštu zaměřit.


Máme však řešení – rošt na míru, který je vhodný i pro atypické rozměry postelí.

Komu atypický rošt přijde vhod?

Pevný rošt s atypickými vlastnosti ocení zejména lidé, kteří se nemohou spokojit s běžně dostupnými modely. Nejčastěji jsou nestandardní rošty vhodné pro:

1. Pro náročné spáče: Atypické rošty lze vyrobit v libovolném rozměru i nosnosti. I výrobní materiál si vyberete sami. Budete tak mít jistotu, že dodaný model splňuje všechny potřebné požadavky, což u roštů z velkovýroby platit nemusí – někdy však na to přijdete až po nákupu.

2. Pro cestovatele a dobrodruhy: Sháníte rošt pro postel v karavanu nebo obytném voze? Rošt na míru vám i mimo domov zajistí mimořádný komfort, abyste měli na cestách dostatek energie do každého dalšího dne.

2. Pro osoby se zdravotními obtížemi: Potřebujete-li speciální oporu pro určitou část těla nebo se potýkáte s jinými komplikacemi, atypický rošt vám během spánku optimální podmínky pro zajištění kvalitní regenerace.

3. Pro páry s rozdílnými potřebami: Atypický rošt může být také ideální volbou pro páry, které mají lůžko společné, ale jejich požadavky na typ roštu nebo matrace se různí. Vybrané modely roštů umožňují nezávislé nastavení polohy pro každou stranu postele. Oba partneři si tak mohou dopřát plnohodnotný spánek.


TIP: Při výběru nebo výrobě roštu na zakázku jsou důležité vnitřní rozměry vaší postele. Rošty se zhotovují přibližně o 5 cm kratší a 1 centimetr užší, než jaké jsou rozměry rámu. To proto, abyste dokázali rošt do rámu postele správně usadit.


Kde a jak poptat atypické rozměry roštu?

Jak tedy postupovat v případě, že si chcete nechat vyrobit rošt na míru? Stačí se držet následujících kroků.

1. Nejprve si prohlédněte postelové rošty z našeho sortimentu a vyberte si model, který typově odpovídá vašim požadavkům.

2. Změřte šířku a délky vnitřního rámu postele, do kterého rošt umístíte. Pokud máte zájem o postel na míru, pak kromě rozměrů celé postele vezměte v potaz i rozměry místnosti, ve které bude nové lůžko stát.

3. V ideálním případě vyfoťte místnost (a postel) kam rošt umístíte.

4. Fotografii a další poklady nám zašlete přes poptávkový formulář. Do čtyřiadvaceti hodin se vám ozveme s cenovou nabídkou nebo se doptáme na další detaily.

5. Pokud cenovou nabídku odsouhlasíte, pustíme se do výroby roštu. Výroba obvykle trvá jeden až dva týdny. Potom už se budete moci těšit z dlouhého a nerušeného spánku.