Rozkládací pohovka versus rozkládací postel. Čemu dát přednost?

Pokud hledáte pohodlné místo k odpočinku a příležitostnému spaní, pak se rozkládací pohovka zdá jako rozumná volba. Ale co když potřebujete dokonalou kombinaci úspory místa a zdravého spánku? Podívejte se na rozdíly mezi rozkládací postelí a rozkládací pohovkou.

Jaké jsou rozdíly v mechanismu rozkládacích postelí a pohovek

U rozkládacích pohovek obvykle musíte vysunout přední část a nadzvednout ji do výšky sousedního sedáku. Tento proces využívá kování připevněné ke konstrukci pohovky. I když jsou rozkládací pohovky velmi užitečné a pohodlné, skládání a rozkládání zabere oproti rozkládacím postelím více času.

Rozkládací postele mají konstrukci rozkladu jednodušší a rychlejší. Většinu modelů tvoří speciální rošty, které vám umožní pouze potáhnout přední část postele k sobě a vytvořit tak plochu pro osobu či dvě. Protože zde nedochází k žádnému namáhání mechanismu jako u rozkládacích pohovek, jsou rozkládací postele mnohem odolnější a vhodnější pro každodenní používání.

Na co myslet při výběru matrace do rozkládací postele

V případě rozkládací pohovky matraci řešit nebudete, protože je její nedílnou součástí. Na co ale dát pozor, pokud hledáte matraci pro rozkládací postel? Pamatujte, že ne každá matrace na ni bude vhodná. Pokud využíváte vyjížděcí přistýlku, zohledněte výšku matrace. V případě, že je matrace příliš vysoká, budete obtížně přistýlku zasouvat zpět.

Je také dobré myslet na to, že rozkládací postel poslouží nejen ke spánku, ale i k sezení. Pokud ji chcete aktivně využívat i jako pohovku, vyberte si oboustrannou matraci z paměťové PUR pěny. Jestli vám bude matrace připadat příliš měkká na sezení, můžete ji jednoduše otočit na tvrdší stranu.

Na rozkládací posteli s paměťovou pěnou se budete cítit příjemně a pohodlně. Tento materiál se totiž dokonale přizpůsobí vaší váze a tělesné teplotě, takže vždycky poskytne tělu dokonalou oporu.

Výrazný prvek, který v interiéru vynikne

Rozkládací pohovky skvěle doplní vaši místnost a udělají z ní doslova středobod, který „obsadí“ celá rodina. Svým tvarem a barevným provedením většinou patří mezi reprezentativním kus nábytku, který zaujme každého hned při vstupu do obýváku. Mezi nejvíc trendy barvy aktuálně patří světlé odstíny jako béžová, hnědá, krémově bílá a terakotová. Působí klidně a dotváří útulnou atmosféru obývacího pokoje.

Rozkládací postele vypadají oproti rozkládacím pohovkám víc konzervativně, ale nabízejí rozmanitý výběr dekorů a odstínů, které lze bez problémů sladit s ostatním nábytkem v místnosti. U nás najdete rozkládací postele z masivu a rozkládací postele z lamina, které perfektně doplní váš interiér. Pro větší zútulnění doporučujeme přidat několik malých polštářů. 

Stále vaháte? Napište nám!

Pokud potřebujete především sedačku k televizi, na které občas přespí návštěva, rozkládací pohovka je správnou volbou. Pokud však hledáte postel pro každodenní spaní a šetříte v bytě každý centimetr prostoru, zaměřte se na rozkládací postel s úložným prostorem, do kterého schováte lůžkoviny a poslouží i jako pohovka pro lenošení.

Jestli jste se rozhodli pro rozkládací postel a chcete se dozvědět ještě víc užitečných informací, přečtěte si náš článek Jak vybrat rozkládací postel. Zjistíte například výhody a nevýhody jednotlivých materiálů, ze kterých se vyrábí a můžete se pustit do nákupu. U nás pořídíte oblíbené varianty jako třeba rozkládací postele 180 x 200, rozkládací postele 90 x 200 a další rozměry. 

Neváhejte nás kontaktovat v případě jakýchkoliv dotazů, rádi vám také pomůžeme s výběrem nejen správné rozkládací postele, ale poradíme i jak vybrat matraci.