Proč se nám zdají sny?

Lidé na celém světě věří, že mají sny skrytý význam, odráží naše rozpoložení, myšlenky i to, co jsme prožili.

Sny nás fascinují od pradávna

Otázkou, proč se nám zdají sny, se lidé zabývají od pradávna. Sny patří ke kvalitnímu spánku a jejich význam je objektem badatelů po celé zemi. První zmínky o textech najdete již v mezopotámském období. Své sny si zaznamenávali králové i kněží.

Sny skrývají naše tajné přání

Známý psychoanalytik Sikmund Freud vykládá sny tak, že se v našich snech zhmotňují naše skrytá přání a tužby v často velice paradoxních formách. Pointou Freudova výkladu pak je, že sny jsou konflikt našeho svědomí a obsahů, které si nechceme či nemůžeme připustit.

Mají sny nějaký smysl?

Otázku, zda mají naše sny vůbec nějaký smysl, si pro změnu pokládá psychiatr J. Allan Hobson. Ve svých teoriích nám předkládá, že jsou sny pouhou interpretací různých elektromagnetických signálů v mozku, že nemají hlubší smysl.

Vizualizace v podobě snu nás může připravit na některé náročné události, které nás v životě čekají. Filozof Antti Revonusuo věří, že nám takto efektivně pomáhají sny jako nácvik určitých situací. Podle něj jedinci, kteří projdou ve snu určitým stresovým stavem, jsou v reálném životě vůči stresu mnohem odolnější.

Vstáváte ráno s čistou hlavou a máte pocit, že problémy, které vás před spaním trápily, zmizely? Možná i za to mohou sny. V REM fázi pracuje náš mozek mnohem rychleji a precizněji. Díky tomu můžeme být, zcela hypoteticky, schopni lépe řešit své problémy. Otázkou však je, nakolik je tato hypotéza pravdivá. Sny nám přináší celou řadu otazníků, které nejspíš nikdy nebudou vyřešeny.