Štěnice v posteli: jak je poznat a rychle se jich zbavit?

Navzdory zažitým představám štěnice nežijí pouze v obydlích s nevalnou hygienou. Můžete se s nimi setkat i v udržovaných domácnostech nebo luxusních resortech. Jejich výskyt však obvykle zaznamenáte až podle svědivých štípanců na těle. Nic ale není ztraceno. Zjistěte, jak přítomnost štěnic v posteli odhalit a jak se s nimi efektivně vypořádat.

Jak vypadají štěnice?

Štěnice domácí jsou invazivní druh hmyzu, který se vyskytuje prakticky po celém světě. Dospělé štěnice dorůstají průměrně do velikosti šesti milimetrů (přibližný rozměr jablečného jadérka). Mají hnědou barvu a plochý tvar těla. Živí se zvířecí a lidskou krví.

Pouhým okem štěnice bohužel většinou nespatříte. Už proto, že jsou aktivní převážně v noci. Napoví vám většinou až štípance na kůži.


TIP: Štěničí samice nakladou za svůj život (6–12 měsíců) až 500 vajíček. Proto jejich vyhubení neberte na lehkou váhu a jednejte okamžitě. Jinak vám mohou v krátké době zamořit celý byt.


Odkud se berou štěnice?

Štěnice se zdržují na místech, kde se lidé často střídají. Proto si je domů zaneseme třeba při návratu z hotelu, kolejí nebo dokonce městské hromadné dopravy.

Nezvaní hmyzí návštěvníci se skryjí v kabelce, kufru, složeném oblečení nebo cestovním polštáři. Stejně tak se do vaší domácnosti mohou dostat z okolních bytů.

Stereotypní názor, že štěnice se šíří ve špinavých prostorách, je mylný.  Na štěnice narazíte i v čistém prostředí. Stačí, když se na těchto místech zdržuje dostatečný počet lidí, na jejichž krvi se štěnice rády přiživí.

Jak poznat, že máte doma štěnice?

Na přítomnost štěnic v ložnici vás upozorní různé okolnosti:

  • Zarudlé a svědivé štípance. Napadnou-li vás štěnice poprvé, mohou se kousnutí projevit po šesti až devíti dnech. Pokud jste přišli do kontaktu se štěnicemi dříve, jejich štípance se většinou projeví do několika hodin. Někdy mohou být kousnutí od štěnic na těle velmi výrazné.
  • Drobné krvavé stopy na lůžkovinách. Ty mohou vzniknout, i když ve spánku štěnici rozmáčknete.

Dojdete-li k závěru, že se ve vaší domácnosti skutečně objevily štěnice, pusťte se obhlídky postele a jejího okolí:

  • Vysajte konstrukci i rošt postele, matraci a koberec nebo podlahu (a to včetně spár, ve kterých se štěnice rády skrývají). Po vyluxování sáček z vysavače vyměňte za nový.
  • Vyperte povlečení i oblečení, ve kterém spíte. V ideálním případě použijte sušičku na prádlo, ve které necháte všechny lůžkoviny a pyžama alespoň po dobu třiceti minut.
  • Při velkém zamoření je vhodné zvážit i nákup nové matrace. Budete tak mít jistotu, že v jejích švech nezůstanou žádné přeživší štěnice.

Co odpuzuje štěnice?

Jedním z produktů, který štěnice údajně nesnášejí, je esenciální olej – například tea tre olej. Pokud tento druh esenciálního oleje v domácí výbavě nemáte, můžete zkusit použít francovku.

Zmiňovaný alkohol nebo tělový olej je možné aplikovat dvěma způsoby:

  • Rozetřením na kůži krátce předtím, než se vydáte na kutě.
  • Umístěním do rozprašovače, s jehož pomocí nanesete postřik na konstrukci postele nebo prostorů za nábytkem v ložnici.

Na internetu objevíte i spoustu dalších (zdánlivě účinných) metod, jak se štěnic zbavit. Tento druh hmyzu údajně odpuzují i máta, kajenský pepř, česnek nebo prášek do pečiva.

S těmito prostředky však v lepším případě oslavíte pouze dočasné vítězství: postřiky mohou zabít dospělé štěnice, ale nakladená vajíčka zničit nedokážou.

Stejně tak nepomohou běžně dostupné insekticidní spreje nebo postřiky, které obsahují příliš nízkou koncentraci účinných látek.


TIP: Populárním opatřením jsou také testy na štěnice, tzv. lepové pasti. Ani jejich instalace vás štěnic beze zbytku nezbaví. Pomohou vám ale ověřit domněnku, že v domácnosti skutečně bojujete se štěnicemi, a ne jinými druhy hmyzu.


Jak zabít štěnice? Zavolejte odborníka

Nejlepším řešením bývá přivolat na pomoc profesionála – deratizátora, který má s likvidací štěnic prokazatelnou zkušenost.

Při výběru deratizátora si pročtěte ohlasy předchozích zákazníků. Zkušený pracovník dorazí na místo bez zbytečného poutání pozorností okolí a zásah provádí naněkolikrát, aby jeho návštěvu nepřežili dospělci štěnic ani jejich vajíčka.

Osvědčená rada na závěr: nesnažte se štěnice vyhubit vlastními silami, pokud na jejich přítomnost narážíte v ložnici opakovaně.

Kvůli všeobecné přetrvávajícímu názoru, že štěnice si libují ve špinavých prostorách, se spousta lidí bojí, co si o nich okolí pomyslí. Díky včasnému zásahu profesionála se štěnic konečně zbavíte a na sklonku dne se znovu začnete těšit do své postele.