Kdy se (ne)vyplatí patrové postele?

Patrové postele šetří místo tam, kde ho není právě nazbyt. Proto jsou ideální do prostorově skromnějších pokojů, které obývají naši nejmenší nebo početnější dospělých. Jaké jsou hlavní pozitiva patrových postelí? A kdy naopak bývá lepší poohlédnout se po samostatném lůžku?

Patrovou postel si spousta z nás pamatujeme z mládí. Někteří dokonce i ze studentského života na kolejích nebo soužití ve sdíleném podnájmu. Nejčastěji se s nimi však setkáme právě v dětském pokojíčku.

Pokud vaše první dítě brzy oslaví třetí narozeniny a další je na cestě, patrová postel je ideálním řešením: starší potomek může spát na spodní posteli a na horní palandu se může přesunout, jakmile mladší sourozenec odroste dětské postýlce. O výběr postele pro obě ratolesti tak máte vystaráno na několik let dopředu.

Jaké jsou (další) výhody patrových postelí?

Patrové postele mají v našich obydlích i dnes své místo. Důvodů, proč se pro ně mnozí rodiče rozhodnou, je více:

1. Úspora místa: Se dvěma postelemi „nad sebou“ zůstane v pokoji více místa na psací stůl, šatní skříň a další kusy nábytku.

2.Přídavný úložný prostor: Součástí některých patrových postelí jsou zásuvky, do kterých schováte lůžkoviny, náhradní přikrývky, hračky a jiné předměty, které zrovna nepotřebujete.

3. Zábava pro (nej)menší: Dávno odzvonilo patrovým postelím v dětském designu, kvůli kterým se báli školáci pozvat kamarády domu. Naopak: vybrané modely patrových postelí pro dvě děti jsou natolik stylové, že se za ně potomci rozhodně stydět nemusí. Předškoláci pak ocení i patrovou postel se skluzavkou, na které se mohou vyřádit i během dne.


TIP: Chcete být dětem nablízku i během noci? Pořiďte si patrovou postel s rozšířeným spodním lůžkem. Kdyby to vyžadovala situace, pohodlně se na něm vyspíte i se svým dítkem. A pokud (starší) potomek roste jako z vody nebo má „divoké spaní“, více prostoru určitě ocení.


Pro jak staré děti jsou patrové postele vhodné?

Patrová postel je ideální pro děti od tří do patnácti let. Ve třetím roce života už potomkům nestačí dětská postýlka a nastává čas jim pořídit větší lůžko.

Puberťáci většinou ocení klasickou jednopatrovou postel: už proto, že se jim nebude chtít šplhat nahoru pokaždé, když si budou chtít chvilku odpočinout.

Pokud je navíc probudí i nepatrný pohyb či zvuk, může být patrová postel pro teenagery spíše komplikací.


TIP: Chcete-li pro své mladé spáče to nejlepší, nepodceňte výběr správné matrace. Počáteční investice se vám bohatě vrátí. Zjistěte, jak vybrat matraci pro děti, která podpoří správný vývoj páteře a zajistí vašim potomkům maximální pohodlí.


Kam se hodí patrové postele?

Poschoďové postele nepatří jen do dětských pokojů: často se využívají v prostorách, které obývají převážně dospělí, jako jsou:

  • Studentské koleje: V místnostech obývaných studujícími bývají patrové postele běžným jevem. Bydlení na kolejích nebo ve studentských podnájmech tak bývá dostupnější, protože cena za ubytování je nižší. Obvykle však na úkor osobního soukromí.
  • Ubytovny: Patrové postele bývají ke spatření také na ubikacích, které obývají například sezónní pracovníci. Důvody jsou stejně jako v prvním případě převážně ekonomické.
  • Menší domácnosti: Patrová manželská postel je schůdným řešením i v menších bytech nebo rekreačních domech. Další výhodou tohoto řešení je, že díky odděleným lůžkům si každý z partnerů může vybrat matraci na míru svým spánkovým potřebám.

TIP: Nevhodná matrace není jedinou obtíží, která může proměnit noční odpočinek v utrpení. Přečtěte si, jaké jsou další časté potíže v posteli a jak se jich zbavit.


Jaké patrové postele jsou dnes na trhu k dostání?

Patrové postele nerozdělujeme podle žádné pevně dané klasifikace. Proto si představme modely, které jsou oblíbené dlouhodobě.

1. Klasické dvoupatrové postele: Liší se především materiálem konstrukce, kvalitou provedení a cenou. Sháníte-li postel pro děti ve vývinu a nejste výrazně limitování šířkou, volte patrovou postel v rozměru 90×200 cm. Na té se bez větších potíží vyspí (před)školák, puberťák i dospělý.

2. Patrové postele s úložným prostorem: Tyto modely patrových postelí jsou vybaveny šuplíky nebo vestavěnými skříněmi.

3. Designové patrové postele: Jako stvořené k oživení dětského pokojíčku. Dětská patrová postel se skluzavkou nebo dětské postele à la domeček skvěle oživí interiér a potomci si v nich užijí spoustu legrace.

4. Multifunkční postele. Speciálním typem jsou poschoďová lůžka, který lze využít i jinak než jen k relaxaci a oddychu. Tak například patrové postele se stolem působí elegantně a zároveň se vyhnete situaci, kdy bude malý pokoj přecpaný nábytkem.

Další tipy, na co se při nákupu nového lůžka zaměřit, najdete ve starším článku, kde radíme, jak vybrat postel.

S výběrem patrové postele vám rádi poradíme

Pokud hledáte spolehlivou postel do své domácnosti, jsme tady pro vás. Inspirujte se na našem blogu nebo si prohlédněte patrové postele, do které se budou vaši spáči těšit jako malí. Bez ohledu na jejich věk.