Jak může úplněk ovlivnit kvalitu spánku?

Úplněk je již od dávnověku pro člověka zdrojem různých pověr a tajemných legend. Pravdou však je, že za nocí, kdy měsíc září v celé své kráse, má mnoho lidí problémy se spánkem.

Vědecké studie

Určitě to však není způsobené tím, že by se báli příchodu vlkodlaka. Dnešní člověk nespí kvůli zcela jiným věcem. Starosti v práci a rodině nebo špatné stravování jsou nejčastějšími příčinami lidské nespavosti. Je však prokázáno, že mnozí jedinci skutečně mají za úplňku problémy klidně spát. Při studiích na toto téma zkoumaní dobrovolníci měli problémy s usnutím a se spánkem jako takovým. Byl mnohem mělčí a obecně ne příliš uspokojivý. Jako příčina byl určen melatonin, což je spánkový hormon.

Opravdu za to může měsíc

Měsíc v úplňku melatonin neodčerpává , ale spíše mu nedovolí se vytvořit v dostatečném množství. Produkce spánkového hormonu probíhá výhradně ve tmě, což jasný úplněk narušuje. Ze stejného důvodu mají potíže se spánkem například i lidé, kteří si v posteli před usnutí hrají s mobilním telefonem. Jeho záření narušuje přirozenou tvorbu melaninu a tím nabourává i noční odpočinek.

Kvalitní žaluzie

Za jasných nocí jsou neocenitelným pomocníkem žaluzie. Na těch není třeba šetřit, pouze ty nejkvalitnější dokáží vytvořit neprostupnou tmu. V případě, že nechcete utrácet, můžete si nasadit masku na spaní nebo si kolem očí uvázat šátek či šálu. Tak vás jistě nebude otravovat svit úplňku ani pouličních lamp.

Účinné bylinky

Když nebudete moci usnout, ať už kvůli úplňku či z jiného důvodu, vyrobte si bylinkový čaj. Staré báby kořenářky používaly hlavně třezalku a meduňku. Je to rozhodně lepší způsob než polykat prášky na spaní. Doporučují se i různá dechová cvičení nebo meditace. Pomoci by mohla i osvědčená metoda počítání oveček. Pokud se budou problémy s usínáním často opakovat, měl by se tím už zabývat lékař.

Radami jak na kvalitní spánek se to všude jen hemží, také u nás najdete rubriku zaměřenou na nerušený spánek.