Co je mikrospánek?

Mikrospánek trvá zpravidla tři až patnáct sekund. Poté buď usnete nebo se naopak probudíte. Po mikrospánku se stáváme zmatenými, snadno se lekneme či zpanikaříme. Mikrospánek je častou příčinou dopravních nehod, které nezřídka končí tragicky.

Mikrospánek

Mikrospánku předchází opakovaně snížená pozornost, zvýšená únava i ospalost. Nejprve vás začnou pálit oči a začnete zívat. Únavu prozradí také další signály například neklidné sezení je střídáno s takřka nulovým pohybem.

Příčinou mikrospánku může být únava, těžké jídlo, špatné větrání, monotónní jízda i spící spolujezdec. Mozek při jízdě po dálnici dostává stále stejné vzruchy a časem je vnímá jako klidový stav. Následně sníží svou aktivitu a nastane mikrospánek.

Připravte se na cestu předem

Pokud vyrážíte autem na delší cestu, je lepší si ji naplánovat předem, klidně několik dní dopředu. Do postele choďte dříve a snažte se co nejvíce si odpočinout. Při cestě si plánujte přestávky, dříve než se dostaví únava. Na odpočívadle se protáhněte a napijte se.

Nespoléhejte na kofein

Pokud to máte do cíle zhruba hodinu, můžete si dát kávu či energetický nápoj. V případě, že to máte ještě do cíle několik hodin, nepomohou vám. Kofeinové nápoje mají účinek zhruba půl hodiny až jednu hodinu. Káva navíc dehydratuje organismus a pokud neděláte přestávky, je zde riziko mikrospánku mnohem větší.

Před cestou se rozhodně nepřejídejte. Místo řízků si dejte zeleninu nebo toasty z celozrnného chleba. Nakažlivé je usínání, pokud vaši spolujezdci spí, bude vás to nutit usnout také. Delší pauzu při jízdě potřebují lidé, kteří trpí onemocněním srdce a cév a mají problémy se žílami. Je vhodné stavět každou hodinu, projít se, napít a také si vzít před dlouhou cestou acylpyrin. Zabraňuje vzniku sraženin krve.