Z čeho se skládá matrace a z jakých materiálů se vyrábí?

Dostali jste tip od sousedky na ty nejlepší matrace? Nikde není psáno, že automaticky sednou i vám – každý materiál má jiné vlastnosti, na které byste měli při výběru nové matrace brát ohled. Seznámíme vás s nimi.

Uvnitř matrace hledejte pěnu nebo pružiny

Každá matrace se skládá z:

  • jádra,
  • komfortní vrstvy
  • a potahu.

Jádro matrace nejčastěji tvoří pěna nebo pružiny. Čím víc je v jádru volného prostoru, tím líp matrace dýchá – prvenství v prodyšnosti drží pružinové a taštičkové matrace, které doporučujeme i do méně větratelných prostor. V jádrech některých matrací najdete i kokosovou desku, bavlnu a ohnivzdorné látky kvůli bezpečnosti.

Komfortní vrstva má obvykle jen pár centimetrů a nachází se nad jádrem. Právě ona dodává požadované pohodlí a komfort. Může být vyrobena z jiného materiálu než samotné jádro.

Celá matrace je zabalena do potahu, který ji chrání před opotřebováním a znečištěním. Většinu z potahů rozložíte na dvě části, pohodlně je tak vyperete i v malé pračce. Pro dokonalý spánek vybírejte potahy s příměsí stříbra, aloe vera nebo levandule.

Co tvoří jádra matrací?

Matraci tvoří různé druhy materiálů, které jí propůjčují jedinečné vlastnosti. Nelekněte se nejrůznějších kombinací – časté je propojení studené a líné pěny, případně několik vrstev odlišných materiálů u sendvičových matrací.

Polyuretanová (PUR) pěna neboli molitan

Známá pro svou příznivou cenu, tvarovou stálost a pevnost. Matrace z PUR pěny jsou lehké, výborně se s nimi manipuluje. Avšak platí, že čím těžší matrace bude, tím déle vydrží – bude mít větší objemovou hustotu.

Při pravidelné zátěži se rychle opotřebovává a měkne. Doporučujeme ji proto na občasné spaní nebo pro osoby s nižší hmotností.

Molitan patří mezi antialergické materiály – perfektně poslouží i alergikům a brání množení roztočů, plísní a bakterií. Matraci z PUR pěny položte na lamelový, laťový nebo polohovatelný rošt, na pevné desce by se na ní hromadila vlhkost.

Studená neboli HR pěna

Nebojte se, na matraci ze studené pěny se nebudete třepat zimou, pouze se vyrábí za studena. Díky vysoké objemové hustotě zůstane tvarově stálá i po několika letech užívání.

Pyšní se navíc dobrou prodyšností, elasticitou a hodí se do manželských postelí – nepřenáší totiž vlnění od druhého člověka na matraci.

Matraci ze studené pěny nabízíme v několika tuhostech – vybere si milovník měkkých i tvrdších povrchů. Anatomické vlastnosti matrace se nejlépe projeví na lamelovém roštu, vyšší varianty zvládnou i pevný laťkový rošt.

Latex

Latexová matrace = vysoká elasticita.

Matrace z latexu se dokonale přizpůsobí tlaku těla a zajistí tak komfort i té nejbolavější páteři. Latex je přirozeně měkčí, milovníkům tvrdých povrchů a seniorům doporučujeme vybírat varianty s vyztuženým jádrem, které matraci zpevní.

Díky odvětrávacím kanálkům matrace skvěle dýchá, což ocení všichni, kteří se v noci hodně potí. Materiál je navíc přirozeně antibakteriální – pokud trpíte alergiemi nebo astmatem, latexovku si oblíbíte.

Díky své pružnosti je matrace z latexu ideální na polohovací nebo motorový rošt. Rozumět si bude i s lamelovým roštem.

Bio pěny a další přírodní materiály

Zajímáte se o životní prostředí? Oblíbíte si bio pěny vyrobené z přírodních materiálů – např. ricinového oleje nebo sóji, které nezatěžují planetu. Pro lepší odvod vlhkosti bývají jádra matrací vyztužena kokosovými vlákny nebo koňskými žíněmi.

Bio pěna má podobné vlastnosti jako líná pěna, pomalu se do ní vnoříte. Matrace z přírodních materiálů se hodí na lamelový, nebo polohovatelný rošt. Nepokládejte je na pevnou desku, hromadila by se v nich vlhkost.

Líná neboli paměťová pěna

Základem líné pěny je polyuretan, tedy molitan. Do materiálu se vhánějí speciální plyny, které mění jeho vlastnosti a dělají z něj paměťovou pěnu.

„Líné“ matrace jsou měkké, flexibilní a perfektně se přizpůsobí tlaku těla. Paměťovku si oblíbí milovníci tepla – přirozeně hřeje.

Materiál doporučujeme alergikům a astmatikům, je totiž přirozeně antibakteriální. Matraci z paměťové pěny položte na lamelový, laťový nebo polohovací rošt. Vyhněte se pevným deskám, na nich by mohla začít vlhnout.

Pružiny

Jádra pružinových matrací tvoří ocelové nebo titanové konstrukce a pružiny, u taštičkových matrací pak jednotlivá pouzdra s pružinkami. Ty vylepšují vlastnosti matrace – nevržou a nestahují s sebou okolní pružiny, jak tomu bývá u klasických pružinovek.

Pružinové a taštičkové matrace jsou královnami prodyšnosti – hodí se do vlhčích nebo špatně odvětrávaných místností. Perfektně si budou rozumět s pevnou deskou nebo laťkovým roštem. Kvůli kovové konstrukci v jádru se však nedají polohovat.

Podrobnější informace o materiálech a jednotlivých typech jsme sepsali do rozsáhlého průvodce matracemi, který vám zaručeně poradí s výběrem.