Vytvořte si z ložnice svou oázu klidu

Ložnice je místem, kde se po celém dni schoulíte, odpočíváte a nabíráte energii do dalšího dne. Proto bychom jejímu zařizování měli přikládat přinejmenším stejnou prioritu jako ostatním místnostem v bytě či domě. Jak si tedy připravit místo pro večerní relax a jak se naopak vyhnout přešlapům, které by vám mohly negativně ovlivnit spánek?

Matrace jako základ pro kvalitní spánek

Výběr správné matrace je určitě dobré nepodcenit a pokud si vybavujete ložnici, kde budete spát denně (a nejedná se pouze o občasné přespání na chalupě), rozhodně se vyplatí na ní nešetřit. Tato investice se vám totiž mnohonásobně vrátí.

Samotná volba matrace je velmi subjektivní. Někdo preferuje matraci měkčí a má pocit, že se na ní vyspal do růžova, jinému člověku zase bude více vyhovovat matrace tvrdá. Proto je ideální si matraci v prodejně osahat a na vlastní kůži vyzkoušet. Obecně se ale dá říci, že tužší matrace jsou vhodnější pro lidi s vyšší hmotností, naopak měkčí matrace se lépe hodí pro lehčí postavy.

Samotných druhů matrací je na trhu nepřeberné množství. Můžete vybírat z matrací pěnových, latexových, sendvičových, pružinových a mnoha dalších.

Přestaňte počítat ovečky a pořiďte si pohodlný polštář

Pokud jste si vybrali matraci přesně podle svého gusta, určitě je třeba ji doplnit vhodným polštářem. Když si vyberete správně, zažijete usínání bez zdlouhavého převalování a ráno se nemusíte obávat bolesti za krkem nebo nepříjemně ztuhlé šíje.

Nestárnoucí klasikou, kterou zná každý, je péřový polštář. Jeho hlavní nevýhodou je fakt, že spousta lidí je na peří alergická. Patříte-li také mezi alergiky, bude pro vás trefou do černého polštář ze studené nebo z paměťové pěny. Kromě toho, že se dokonale vytvarují a přizpůsobí anatomickému postavení hlavy a šíje, jsou hypoalergenní.

Když už si vyberete svého šampiona, se kterým se rozhodnete večer co večer usínat, nezapomeňte, že je třeba polštář zhruba každých pět let vyměnit za nový.

Ložní prádlo jako třešnička na dortu

Povlečení a prostěradlo s pěkným motivem dodá vaší ložnici nejen šmrnc, ale v případě výběru vhodného materiálu si budete připadat doslova jako v bavlnce.

V letních měsících určitě oceníte povlečení, které bude příjemně chladit, nebude vám v něm horko a zvládne absorbovat pot tak, aby vám bylo komfortně. Na tyto teplé měsíce se skvěle hodí povlečení typu jersey. Je lehké a vzdušné a nemusíte jej žehlit. Chybu neuděláte ani v případě čisté bavlny. V létě bude příjemně chladit a skvěle absorbuje vlhkost.

V zimě si budete báječně lebedit ve flanelovém povlečení. Flanel je hřejivý a hebký na dotek a po vyprání jej také není nutné žehlit.

Milovníci designu a luxusu s radostí sáhnou po povlečení z bavlněného saténu. Tento materiál vás příjemně překvapí svou dlouhou životností a z vagónu druhé třídy vás posune do jedničky. Vypadá totiž naprosto luxusně.

Vlna pozitivní energie s Feng Shui

Ve chvíli, kdy máte nakoupený nábytek, matrace i polštáře, je dobré se zamyslet nad rozložením nábytku v místnosti. Znáte staré čínské umění Feng Shui? To se zabývá vztahem a energií mezi člověkem a jeho prostorem v čase. Cílem Feng Shui ložnice je vyvážená a proudící energie. Toto staré učení říká, že i samotné umístění postele má obrovský vliv na kvalitu spánku.

Dle tohoto umění by postel měla být umístěna v nejklidnějším směru, což je severojižní osa. Čelo postele by mělo být u plné stěny a nad hlavou by neměly být umístěny poličky, dekorace, zrcadla ani lampy. Pro maximální harmonii v ložnici se pak doporučují jemné a neutrální odstíny, které uklidňují a podporují tok energie.

Dřevěné dekorace jako prostředek k útulné ložnici

I když by se za dominantu ložnice dala považovat postel, byla by škoda nezaměřit se na další detaily, díky kterým bude prostor vypadat útulně a zabydleně. Navíc v domácím interiéru je návrat k přírodě v posledních letech hodně v trendu. A určitě se nedá oponovat tomu, že se dekorace ze dřeva do moderních přírodních ložnic skvěle hodí. Působí teplým dojmem, jsou nadčasové a vydrží věky.

V žádné ložnici by neměl chybět krásný a originální svícen, díky kterému si večer můžete udělat příjemnou romantickou atmosféru a tlumeným světlem svíčky se navíc dokonale naladíte ke spánku.

Dřevěné rámečky a stojánky na fotky jsou také skvělou volbou. Večer co večer budete mít možnost se ponořit do nostalgie, zavzpomínat na nejbližší nebo si připomenout veselé životní chvilky.

Protože šperky by se neměly skladovat v koupelně kvůli vyšší vlhkosti, je ideálním místem k jejich uložení právě ložnice. Když si je navíc uložíte do stylové šperkovnice nebo dřevěného organizéru, nemáte možnost šlápnout vedle.

Ať už se svou ložnici rozhodnete vybavit jakkoliv, věříme, že se v ní i díky naším tipům budete cítit skvěle a možná se i stane jednou z vašich nejmilejších místností.