Výhody a nevýhody spaní v pyžamu nebo v nahotě.

Většina z nás tráví spánkem minimálně sedm hodin denně, což je skoro tolik jako v práci. Otázka je, co si ke spánku vzít na sebe. A je nutné si vůbec něco brát?

Nebude vám zima

Hodně lidí rádo spí při otevřeném okně, což je postup, který kvitují i lékaři. V zimních měsících se však může stát noční větrání i důvodem prochladnutí. Většina z nás se při spánku často odkopává. Aniž bychom si to uvědomili, je naše tělo vystaveno proudění studeného vzduchu, což může vést i k nachlazení. V takovém případě je pyžamo rozhodně užitečné. Díky další vrstvě navíc nemusí být následky prochladnutí tak vážné nebo dokonce vůbec žádné. Navíc může pyžamo fungovat i jako hygienický filtr. Lidské tělo se totiž neustále potí a noční oděv dokáže vpít většinu potu, což zvyšuje životnost matrace.

Nutnost pravidelné hygieny

Když spíme nazí, nejen produkt potních žláz, ale i loupající se kůži pojme matrace. A pot i kůže jsou tou nejlepší potravou pro roztoče. Pro milovníky naturálního spaní je tak nutné dodržovat přísnou hygienu. Jednou za čas si dát sprchu nestačí. Je potřeba se kompletně umýt vždy před ulehnutím do lůžka. Důležité je také praní povlečení. Stačí jednou týdně hodit veškeré povlečení do pračky a zapnout ji na 60°C. Po třiceti minutách by mělo být povlečení prosté jakýchkoliv mikroskopických škůdců.

Zlepší se vám imunita

Spánek jen ve vlastní kůži má ale i mnoho pozitiv. Tím hlavním je zvýšení imunity. Statisticky vzato většina lidí, kteří chodí spát bez jakéhokoliv oblečení, jsou nemocní méně často než uživatele pyžam. Navíc spálí mnohem víc kalorií bez toho, aniž by se museli hýbat. Tělo totiž vydává mnohem více energie, když cítí, že se potřebuje zahřát. To platí hlavně v chladnějších obdobích.

Kompromis

Většina lidí nepoužívá ke spaní pyžamo, ale ani nespí nahá. Hlavně muži preferují spodní prádlo jako kompromisní řešení, některé ženy z důvodu pohodlí zase namísto pyžama se stahující gumou v pase preferují lehké a elegantní noční košile.