Výběr budíku ovlivňuje kvalitu spánku.

Ranní vstávání je málokdy příjemnou záležitostí, hlavně v pracovním týdnu. Většinou se vzbouzíme až začne zvonit budík. A to z něj dělá jeden z nejméně oblíbených doplňků ložnice.

Nezbytná součást ložnice

Bez budíku bychom ale byli dost nahraní a možná by společnost, jak ji známe dnes, vůbec neexistovala. Jen díky tomuto přístroji jsme schopni vstávat i v hodinách, kdy mají i kohouti ještě půlnoc. Kdyby bylo buzení výhradně na našem organismu, asi by většina z nás dnes okupovala úřady práce. Není však snadné najít si budík, který nám bude vyhovovat po stránce designu a bude zároveň i spolehlivý. V tomto případě je spolehlivost zcela zásadním atributem.

Mobilní buzení

V době mobilních telefonů s miliony funkcí vlastně budík není ani potřeba. K buzení lze používat i mobil. Musíte si však dávat pozor, jestli má dost šťávy. Ne zcela nabitý mobilní telefon se může přes noc vybít úplně a vy tak díky tomuto přehlédnutí zmeškáte příchod do zaměstnání nebo přijdete pozdě k doktorovi. Moderní telefony jsou neskutečnými žrouty energie. Proto je potřeba zapojit je přes noc do nabíječky nebo zvolit méně komplikované řešení v podobě klasického budíku.

Různé styly

Jsou lidé, kteří si schválně pořizují budíky, které se jim nelíbí. Je pak mnohem snadnější jimi házet o zeď. Chcete-li se však ke svému rannímu trýzniteli chovat o poznání lépe, klidně si zvolte typ, který vám padne do oka. Design není v tomto případě tolik důležitý, mnohem víc záleží na zvuku, který budík bude každé ráno vyluzovat. Psychiatři nedoporučují tradiční crnčivý typ. Díky němu se z vás může brzy stát jejich pacient. Mnohem lepší je vybrat si příjemnou nevtíravou melodii, která nás dokáže uvést do nového dne nenaštvané.

Tón rozhoduje

Když si vyberete budík s tónem, který připomíná skřípání nehtů o tabuli, buďte si jisti, že už před ulehnutím nad tím budete dumat a spánek pak nebude stát za nic. Ideální je tóny střídat nebo si pořídit budík, který dokáže budit rádiem.