Trápí Vás nespavost? Poradíme Vám.

Nespavost dnes patří mezi běžné potíže. Trpí jí až polovina dospělé populace. Není však nutné okamžitě sahat po prášcích na spaní, jde to i jinak.

Větrání je základ

Pokud nemůžete usnout, mnohdy stačí udělat jednoduchou věc – otevřít okno. V dobře větrané ložnici se spí o poznání lépe než v pokoji, kde celý den stojí vzduch. Spát při otevřeném okně se nedoporučuje pouze v jarních a letních měsících, ale i v zimě. I přesto, že venku v tomto období panují mrazy, je dobré otevřít si v ložnici okno už cca patnáct minut před spánkem. Omrzlin se bát nemusíte, stačí si vzít teplou přikrývku nebo použít deku navíc. V případě, že zimu v místnosti nestrpíte, zapněte si alespoň větrák.

Horká koupel

K nerušenému a kvalitnímu spánku vám může dopomoci také večerní koupel. Horká voda dokáže uvolnit svaly i mysl. Do vody byste si měli přidat i bylinky, které celý efekt ještě více umocňují. Hodí se také použít pár kapek citrónu nebo kávovou lžičku medu. Výborná je i horská sůl. Horká lázeň by měla mít teplotu okolo 37°C. Délku koupání byste neměli příliš protahovat, bohatě postačí se vyhřívat čtvrt hodinky. Po usušení byste pak měli hned směřovat do postele.

Přírodní melatonin

Melatonin je hormon, který je ke zdravému spánku zcela nezbytný. Ne každý ho ale dokáže produkovat v dostatečném množství. V případě, že byste si nevěděli rady a nechtěli zatím řešit svou nespavost s lékařem, zkuste si pořídit melatonin ve formě potravinového doplňku. Nejedná se o žádný lék, ale o čistě přírodní produkt, který je mnohdy doplněn i mučenkou. Nejenže tento přípravek dokáže navodit kvalitní spánek, ale navíc snižuje napětí a stres. Hodí se i pro léčbu začínajících úzkostí.

Pravidelnost

Jedním ze základních pravidel kvalitního spánku je pravidelnost. Choďte spát vždy ve stejnou hodinu. A to i o víkendu či o dovolených. Jakmile si tělo na tento rituál zvykne, bude se vám usínat mnohem snadněji.