Spánek je nejlepší pro regeneraci těla a mysli.

Potíží při špatném spánku není pouze únava, případně ranní bolest hlavy. Při delší spánkové deprivaci se mohou objevit i další nešvary v podobě nástupu duševních poruch či náchylnosti k nachlazení či chřipce. Naopak dobrý spánek dokáže nejen všechny tyto nešvary potlačit či zcela eliminovat a přináší i řadu dalších výhod.

Duševní pohoda

Základem dobré nálady samozřejmě není pouze spánek, ale bez něj se to rozhodně neobejde. Mozek v době snění není napůl vypnutý. V mnoha ohledech je mnohem aktivnější než při bdělém stavu. A to hlavně v naší emoční sféře. Při spánku se totiž emoce nezávisle na nás třídí a ukládají tak, abychom se s nimi mohli v dalších dnech daleko lépe vypořádat a byli v dobré náladě. Díky pravidelnému kvalitnímu spánku je možné snížit stres na minimum.

Vylepšuje paměť

Každý den náš mozek zaznamená vše, co vidíme, slyšíme či ochutnáme. Jedná se skutečně o kvanta informací. Abychom mohli tyto informace v budoucnu efektivně použít, musí si je naše hlava nejdříve uložit a posléze přerozdělit do správných přihrádek tak, abychom je příště mohli hned využít. A i tento proces probíhá primárně ve spánku. Na rozdíl od často propagovaných podpůrných prostředků jako jsou iontové nápoje či asijská dechová cvičení, která ke zlepšení paměti příliš nepřispívají, spánek však prokazatelně ano.

Pro štíhlé tělo

Nedostatečný spánek se negativně neprojevuje pouze na mysli, ale ovlivňuje i tělo. Kdo si myslí, že může zhubnout beze toho, aniž by kvalitně spal, ten se hrubě mýlí. Na první pohled to spolu nesouvisí, ale při spaní se v těle produkují hormony. Ty kromě jiného také k chuť k jídlu v době bdění snižují.

Lepší svalstvo

Každý profesionální sportovec moc dobře ví, že svaly rostou hlavně v době spánku, kdy se vylučuje růstový hormon. Ten má na starosti nejen růst svalů, ale rovněž i jejich obnovu, což je při sportování také velice důležité.

Pro zvýšení plodnosti

Psychická pohoda a únava těla má zásadní vliv i na plánování rodičovství. Neúspěšné pokusy otěhotnění mohou mít za následek až chronický stres a poruchy spánku. Kvalita spánku ovlivňuje také cirkadiální rytmus a hormonální rovnováhu u žen. Spánek je totiž jediný tělesný pochod, který obnovuje některé hormony přispívajíci k otěhotnění. Další tipy na zvýšení šance těhotenství najdete zde.