Příčiny problému spánku u dětí.

Spánek je pro malé děti mnohem zásadnější než pro dospělé. Mozek je v útlém věku ještě ve fázi rozvoje, ke kterému velkou měrou přispívá právě i kvalitní spánek. Pokud se vaše ratolest často budí nebo nemůže usnout, měli byste zvýšit pozornost.

Většinou stačí řídit se pravidly

V naprosté většině případů nemusíte s nespavým potomkem hned běžet k lékaři, i když ani to neuškodí. Příčin nespavosti může být totiž celá řada a ne vždy se jedná o patologický jev. Nejčastějším důvodem bývá obyčejný hlad. I když se zdá, že by dítě mělo být nasycené, velmi rychle to může cítit zcela opačně a začne se dožadovat pozornosti. Zvláště nově narozené děti by se měly krmit v intervalech po třech hodinách. A to nejen ve dne, ale i v noci. Není to sice nic pohodlného, ale pro zdravý spánek dítěte je to naprosto nezbytné.

Večer žádný tělocvik

Fyzické aktivity před spánkem nejsou zrovna tím pravým, co vás dokáže unavit natolik, abyste ihned usnuli. Díky vyplaveným hormonům je to právě naopak. Takto nabuzený organismus je totiž připraven fungovat ještě několik dalších hodin. A ten samý princip platí i pro dítě. Má-li jít vaše miminko během pár hodin do hajan, rozhodně s ním nehrajte žádné fyzicky náročnější hry, ale raději zvolte činnost, při kterém není příliš aktivní, ale přesto se dokáže zabavit.

Nechte ho v klidu spát

Nejedna matka se začala při narození svého prvního potomka chovat až příliš neuroticky. Starost o dítě je v pořádku, ale nesmí být přehnaná, jelikož to brzy může začít negativně ovlivňovat nejen matku, ale také i dítě. Neustálé kontroly mohou robě budit, což rozhodně není pro jeho vývoj žádoucí. Malé děti totiž mohou na první pohled vypadat, že tvrdě spí, ale nenechte se mýlit, dokáží se probudit i při sebemenším vyrušení.

Důležitá je správně vybavená postýlka

I když to nedokážou říct, tak i ti nejmenší si potrpí na to, aby se v posteli cítili pohodlně. Základem je vhodná matrace a roli hraje také povlečení, peřinka, polštář apod. Zvažte také pořízení nebes nad postýlku – díky nim se miminko bude cítit ve větším bezpečí a postýlka bude útulnější. Spoustu praktického vybavení k dětské postýlce naleznete na portálu ProMrňousky.cz.

Konzultace s lékařem

Metod, podle kterých by mělo dítě rychle usnout a prožívat kvalitní spánek, je celá řada. Pokud však ani ve střednědobém čase žádná z nich dostatečně nezabírá, konzultace s lékařem by měla být samozřejmostí.