Poznáte kdy je nejvyšší čas jít spát?

Poznáte, kdy je nejvyšší čas jít spát? Čím dříve tím lépe? Se západem slunce jako naše babičky? Tak jednoduché to není. Přesto existuje časový rozsah, kdy je vhodné ulehnout ke spánku.

Každá hodina spánku před půlnocí stojí za dvě hodiny spánku po půlnoci

Toto pravidlo používali především naši prarodiče. Co se stane, když jdeme spát po půlnoci? Pokud nejste unaveni či vyčerpaní z nedostatku spánku, pak možná chcete vědět, kdy je nejlepší čas jít do postele. Nevyspalý člověk je pak mrzutý a velmi podrážděný. Lidé s chronickým nedostatkem spánku mohou trpět silnými depresemi.

Kvalita spánku se v průběhu noci mění

Spánek se skládá z celé řady 90-minutových cyklů. Mozek se pohybuje mezi Non-REM a REM spánkem, jejichž poměr se v průběhu noci mění. Jdete-li spát příliš pozdě, váš spánek bude mnohem lehčí. Druhý den budete omámení, nebude se vám snadno přemýšlet.

 

Jste sova či skřivan?

Lidé, kteří jsou noční sovy je problém jít spát brzy, skřivani naopak nevydrží dlouho vzhůru. Pro tyto typy osob i pro ty, kdo jsou na hranici obou, je vhodné jít spát v momentě, kdy se cítí skutečně ospalí a unavení. Každý z nás má jinak nastavenou fyziologii, proto je zbytečné se přemáhat a jako sova ulehnout ke spánku již v devět hodin.

Je osm hodin spánku optimální?

Spánkem trávíme přibližně třetinu života. Odmalička je nám vtloukáno, že bychom měli spát alespoň osm hodin denně. Doporučená doba spánku se však s věkem liší. Zatímco novorozenci by měli prospat 14-17 hodin denně, seniorům stačí 7-8 hodin kvalitního spánku. Málo spánku může rozvinout řadu chronických onemocnění. Důležité je přitom nejen množství, ale především kvalita spánku. S tím souvisí také výběr postele a zejména matrace.