Několik zásad pro bezpečný spánek dětí.

I když se nám může zdát, ať už z vlastní zkušenosti nebo ze zkušeností jiných, že nejmenší děti přes neustálý křik skoro vůbec nespí, není to pravda. Několikatýdenní capart dokáže prospat až dvě třetiny dne. A aby se dokázal vyspat do sytosti a s minimem rizik, je nutné zavést několik opatření.

Zástava dechu

Noční můra každého rodiče novorozence je syndrom náhlého úmrtí. Dítě ve spánku přestane znenadání dýchat a bez náležité lékařské pomoci během pár minut umírá. Málokdy se dá tento syndrom předvídat, ale jde zabránit nejhoršímu, a to koupí monitoru dechu. Toto sofistikované zařízení neustále zachycuje dechové pohyby a v případě dechových problémů či dokonce naprosté zástavě spustí alarm. Je však nutné pořídit si monitor ve specializovaných zdravotnických potřebách, kde se prodávají výhradně certifikované přístroje.

Dítě by mělo ležet na zádech

Velmi účinným opatřením proti náhlé zástavě dechu u novorozenců je spánek na zádech. Může se to zdát jako maličkost, ale ze statistik plyne, že toto opatření dokáže zabránit až polovině případů náhlé zástavy dechu. Naopak spánek na boku nebo dokonce na břiše, může skončit katastrofálně. Naštěstí je dnes již tato metoda propagována lékaři po celém světě a zbytečných úmrtí díky náhlé dechové zástavě rapidně ubylo.

Dobrá postýlka

Zdraví dítěte neovlivňuje pouze poloha, ve které spí, ale také postýlka. Ta by měla být pevná a mít i bezpečnostní prvek v podobě bočních zábran. Matrace by neměla být příliš měkká. Na té se dítěti může zhoršit držení těla. Absence různých plyšových či gumových hraček přímo na lůžku by také měla být samozřejmostí.

Prevence je jednoduchá

Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly a dítěti by se při spánku nemělo přihodit nic zlého. Nejde jen o doporučenou polohu při spaní a monitorování dechu pomocí počítače, ale také o správný výběr postýlky, respektive matrace.