Kvalitní spánek prodlužuje sportovcům kariéru.

Dobrý spánek je pro každodenní fungování zcela zásadní. Rozespalí jsme podrážděni a naše výkonnost prudce klesá. A to platí nejen pro úředníka pracujícího u počítače, ale i pro profesionálního sportovce.

Pro kvalitní výkon

Sportovci musí být fit jak po stránce fyzické, tak i po stránce duševní. A nedostatečný spánek narušuje obojí. Po probdělé noci je ráno tělo bez energie. Ve formě není ani metabolismus a kognitivní funkce jsou notně sníženy. A to není pro profesionála příliš dobré. Schopnost stoprocentně se koncentrovat na výkon je zcela stěžejní a v dnešním profi sportu naprosto klíčová. Pokud je toto narušeno, prokazatelně jsou i výsledky daleko horší.

Zlepšení fyzické kondice

Je vědecky dokázáno, že dlouhodobě kvalitní spánek má pozitivní vliv na fyzickou kondici. Pravidelný spánek po dobu minimálně osmi hodin dokáže zlepšit fyzičku i u běžného jedince, natož pak u profesionálního sportovce. Basketbalisté z jedné americké univerzity se podrobili experimentu, kdy museli každou noc naspat alespoň osm a půl hodiny. Během pár týdnů se všem členům týmu zlepšila nejen kondice, ale u většiny z nich došlo i k citelnému zlepšení nálady.

Nutná kvalitní strava

Pro dobrý spánek není potřeba používat léky na spaní, bohatě postačí zlepšit svůj jídelníček. To by sice mělo být u sportovců samozřejmé, ale ne vždy to platí. Každé sportovní odvětví má svá specifika a podle toho se také odvíjí stravování. Obecně však platí, že by mělo tělo dostat každý den dostatečné množství minerálů a vitamínů. Tyto látky není nutné dodávat v tabletách. Mnohem lepším řešením je zařadit do jídelníčku více ovoce a zeleniny.

Užitečné pro všechny

S trochou nadsázky řečeno na výkonech sportovců se dá poznat, jak se který z nich vyspal. Spánek, respektive jeho nedostatek, má velký vliv na funkci celého organismu. Proto je dobré, aby nejen sportovci, ale všichni, kteří mají problémy se spánkem, začali tyto potíže co nejdříve řešit. Razantně tím mohou zlepšit svůj život.