Kolik hodin denně máme spát.

Znáte také mýty o spánku jako například, že spát bychom měli osm hodin denně nebo si před spaním dopřát skleničku bílého vína? Pro mnoho z nás je dostatek velice důležitý, abychom se cítili v pohodě a nabití energií. Kolik hodin spánku je ideální?

Doba spánku je individuální

O tom, kolik hodin spánku je pro nás vhodné, se vedou mezi odborníky sáhodlouhé debaty. Potřeby spánku jsou však u každého člověka velmi individuální, s ohledem na jeho věk, zdravotní stav, životní styl i pracovní dobu. Například u novorozenců je běžné, že prospí denně 16-18 hodin, předškolákům stačí 10-12 hodin spánku, starším a dospělým jedincům pak stačí 6-9 hodin spánku. Důležitá je přitom především jeho kvalita. Je proto potřeba mít dostatečně kvalitní matraci, ideálně polohovatelný lamelový rošt. Místnost by měla být klidná a čistá, dostatečně větraná. Spát je vhodné chodit vždy ve stejnou dobu. Spánek by neměl být rozhodně ničím přerušován.

Co způsobí nedostatek spánku?

Nedostatek spánku způsobuje problémy s myšlením, zpomaluje naše reakce a snižuje psychickou odolnost. Problém pak máme s plněním pracovních úkolů nebo soustředěním se na řízení automobilu. Poruchy soustředění může přitom způsobit i zkrácení spánku o pouhou hodinu. Následkem pak je nižší výkonnost v práci či způsobená dopravní nehoda. Jsme-li nevyspaní, odráží se to také na naší náladě, kdy jsme podráždění, naštvaní. Trpíte-li chronickou nespavostí, můžete mít sklon k depresím.

A co když spíte až moc?

Dospělému jedinci nevadí jen nedostatek spánku, ale také i to, pokud spí až příliš dlouho. Spánek delší než devět hodin vám může způsobit malátnost, cukrovku, obezitu, krevní tlak i nejrůznější onemocnění srdce. Dlouhý spánek o víkendu vám může způsobit bolest hlavy, ale i páteře.