Když málo spíme může to vést k obezitě.

Obezita je problém, který trápí miliony lidí. Často stačí jen tak málo: nepřejídat se, mít dostatek pohybu, ale také dostatek kvalitního spánku. Víte o tom, že nedostatek spánku je jednou z příčin obezity?

Spíte málo?

Spíte málo nebo trpíte nespavostí? Následkem může být zvýšená chuť na sladké, ale i přejídání se. Díky nedostatku spánku je u nás vyvoláván stres a pocit únavy během dne. Energii pak dodáváme tělu sladkostmi, energetickými nápoji, přeslazenou kávou nebo colou.

Dodržujte režim

Abyste se vyhnuli kilogramům navíc, je důležité dodržovat nejen správný spánkový režim, tj. chodit spát ve stejnou dobu, do čisté a větrané místnosti, ale také správný jídelníček. Vyhněte se nočním nájezdům na ledničku tím, že budete pravidelně 5x denně jíst, třeba jen menší porce. Důležité jsou také tekutiny. Pravidelný pitný režim zabrání mimo jiné bolestem hlavy, které rovněž zabraňují v kvalitním spánku.

Vyměňte matraci

Dodržujete jídelníček, chodíte spát včas a přesto jste stále unavení? Na vině je nekvalitní matrace. Je na čase se poohlédnout po nové matraci a právě zde jste na správném místě. Na trhu najdete desítky kvalitních matrací v různých velikostech a provedeních. Snadno si tak vyberete tu nejlepší pro svá záda.

Dodržujte spánkovou hygienu

Spánková hygiena je neméně důležitá. Spíte-li v pyžamu, vybírejte si kvalitní materiály, které neškrtí, neškrábou a dobře sají pot. O výhodách a nevýhodách spaní v pyžamu nebo bez jsme se rozepsali na našem blogu. Místnost pro spánek by měla být zatemněná, vyvětraná. Rozhodně v posteli nesledujte TV, nejezte nebo dokonce nepracujte. Je vhodné chodit spát v pravidelnou dobu, nesnažte se o víkendu dospávat příliš dlouho. Rozhodně nedoženete to, co jste přes týden zameškali brzkým vstáváním do práce, navíc narušujete svůj biorytmus, na který si tělo během týdne uvyklo.