Jsme proti lékům na spaní!

Poruchy spánku a problémy s usínáním má v dnešní době nejeden z nás. Mnoho lidí však nespavost řeší pomocí léků. Existuje celá řada přírodních alternativ.

Nedostatek spánku

Při nedostatku spánku můžeme pociťovat únavu, hůře se soustředíme, můžeme dělat špatná rozhodnutí. Důvodem k nespavosti jsou špatný životní styl, stres, špatný jídelníček, pocity úzkosti. Co používat místo léků na spaní?

Hořčík a vápník

Minerály hořčík a vápník podpoří spánek a velmi účinně působí, pokud si je jako doplněk stravy vezmete spolu. Hořčík je naprosto nepostradatelným prvkem, který udržuje správnou činnost svalů, nervů i srdečního rytmu. Vápník umí mimo jiné normalizovat funkce nervů a svalů, zároveň reguluje srdeční rytmus.

Aromaterapie

Ukolébat vás může také vůně některých druhů bylinek. Blahodárně působí například levandule. Můžete použít sprej s vůní levandule a jemně si s ním postříkat polštář. V ložnici můžete mít levanduli také v květináči, případně sušenou pod polštářem či v polštáři. Snižuje tlak a uklidňuje nervy.

Ke spánku jógou či meditací

Proti nespavosti můžete bojovat také východními meditačními cvičeními. Pro ty, kdo trpí nespavostí je ideální jemná jóga, naopak power joga či ashtanga vás nabudí. Vhodné pozice jsou holub, leh na zádech s nohami vztyčenými proti zdi a další. Správné cviky vás naučí odborník na jógu.

Spánková hygiena

Abyste předešli problémům s spaním, řiďte se také radami ohledně správné spánkové hygieny:

  • 4-6 hodin před usnutím nepijte kávu, energetické nápoje, černý čaj či colu
  • večer vynechejte těžká jídla, raději sáhněte po sušeném ovoci nebo semínkách
  • po večeři se nezabývejte tématy, které vás mohou rozrušit
  • postel nepoužívejte ke sledování TV
  • v místnosti na spaní by měla být příjemná teplota, minimum hluku a světla
  • v posteli se zbytečně nepřevalujte, nepřemýšlejte v ní
  • před spaním je vhodná lehká procházka, naopak není vhodné cvičení