Je lepší jedna velká matrace nebo dvě menší?

Kupujete manželskou postel a zvažujete, zda je dobré koupit si jednu velkou matraci pro oba nebo raději pořídit dvě menší matrace?

Výhody a nevýhody jedné velké matrace

Velká matrace nabízí výhodu, že se vám u nižších boků postele nebudou jednotlivé matrace rozjíždět. Jinak má toto řešení mnoho nevýhod:

  • s matrací větší velikosti se hůře manipuluje
  • velké potahy se hůře perou, zatímco u menších matrací jej snadno vyperete v pračce
  • u velké matrace musíte vybrat stejnou tuhost, zatímco u dvou menších matrací si každý partner vybere matraci svým potřebám na míru
  • tuhost má také vliv na životnost matrace, těžší partner svou polovinu matrace rychleji proleží
  • při každém či častém otáčení rušíte partnera
  • použití jedné velké matrace má vliv na nesprávnou funkci lamelového roštu

jednu velkou nebo 2 male matrace, matrace, 180x200 matrace, matrace 160x200 cm, 180x200, madrace

Odlišné potřeby partnerů

Výběr matrace by měl být zcela individuální záležitostí. Je proto téměř nemyslitelné, aby se dvě rozdílné postavy ukládaly na stejnou matraci. Proležení matrací záleží na pohlaví. Pro ženy jsou vhodnější matrace, které předpokládají zvýšený tlak v oblasti zadečku. Pro muže volte matraci, která zvládne vyšší tlak v oblasti břicha. Vybrat si můžete také dvě matrace z odlišných materiálů. S ohledem na ženské a mužské potřeby proto vždy platí, že dvě menší matrace jsou mnohem lepší, než jedna velká. Pokud si zvolíte správnou velikost matrací podle postele, nemusíte se obávat ani nežádoucích škvír. Mezery nenarušují estetický dojem z postele a váš spánek bude mnohem pohodlnější.

Vzhledem k tomu, že spánkem trávíme téměř třetinu života, vybírejte matraci zodpovědně. Jen tak si dopřejete s partnerem kvalitní a vydatný spánek. Kvalitní spánek zpomaluje stárnutí, posiluje imunitní systém a zvyšuje koncentraci.