Je dobré spát s miminkem v posteli?

Spát ve společné posteli se svými dětmi je v dnešní době poměrně časté a mnohými odborníky dokonce i doporučované. Záleží samozřejmě na stáří dítěte, prepubertální jedinec už asi nebude toužit s rodiči sdílet jedno lůžko. Pokud ano, neměli byste mu to dovolit. Ovšem několikaměsíčnímu miminku to může jenom prospět.

Nižší riziko zástavy dechu

Většina informovaných novopečených rodičů má strach, že dítě znenadání přestane ve spánku dýchat. Odborně se tomu říká syndrom náhlého úmrtí kojence, ale nejedná se o jev, který by se stával příliš často. I tak ale děsí rodiče po celém světě. Do jisté míry se dá dítě monitorovat pomocí monitoru dechu, ale mnohem účinnější metodou je uložit své nejmenší hned vedle sebe na jednu postel. Výzkumy totiž ukázaly, že mnohem větší počet dětí, které syndrom postihl, spalo odděleně ve své postýlce.

Lepší duševní i fyzické zdraví

Dalším argumentem, který mluví pro to nechat spát malé děti s rodiči v posteli, je menší náchylnost k duševním i fyzickým onemocněním v pozdějším věku. I k tomuto jevu již vědci vypracovali několik studií. Zdá se, že hlavním důvodem je hormon kortizol, který se vytváří při stresových situacích. Nejedná se apriori o něco negativního, ovšem dlouhodobě zvýšená hladina tohoto hormonu v krvi zdraví evidentně neprospívá. Miminko, které se probudí hned vedle své matky, okamžitě pozná její náruč a rychleji se uklidní a zase usne. Pokud však denně spí vedle v postýlce nebo dokonce v jiné místnosti, je stresu vystaveno mnohem častěji.

Lepší výsledky ve škole

Třetí důvod není zatím věděcky nijak vysvětlen, ovšem je už poměrně dobře zdokumentován. Podle všeho jsou ratolesti, které spaly prvních pár měsíců svého života společně se svými rodiči v posteli, daleko nadanější a mají také lepší výsledky ve škole než děti, které už od útlého dětství byly zvyklé na vlastní postýlku.

Normální vývoj

Mnoha lidem se zdá, že nechat spát i ty nejmenší děti ve společné posteli může hned na začátku nasměrovat vývoj potomka špatným směrem, ale žádné výzkumy tomu zatím neodpovídají. Ve většině případů je tomu právě naopak.