Jaký je vliv povlečení na kvalitu spánku?

Zdravý spánek u každého dospělého trvá 7-8 hodin z celého dne. V tento čas, kdy spíme by si tělo mělo plně odpočinout, zregenerovat a nabrat nové síly do nového dne. Ve spánku se nám mohou zdát sny, kdy nevnímáme vnější podněty včetně okolí a soustředíme se na daný příběh. 

Tento článek však bude zaměřený na dostatečný odpočinek, kdy jeho kvalitu ovlivňuje kromě psychiky, kvalitní matrace, postele i povlečení. Jaké je tedy ideální povlečení do vaší ložnice?

Co ovlivňuje kvalitu spánku?

Spánek je pro lidské tělo nesmírně důležitý, tento fakt už zná asi každý, ale problémovost se spánkem má poměrně hodně lidí. Kvalitní spánek se promítá do správného fungování pro další den, mimo jiné také zlepšuje paměť, soustředěnost a schopnost učení. Zvyšuje také imunitu. 

Vzhledem k důležité roli spánku v životě člověka se vyplatí dodržovat zásady spánkové regenerace, aby nedocházelo k deficitu, a nebyli jsme druhý den ospalí. Při dodržování zásad pravidelného vstávání a usínání, snížení mobilní či televizní aktivity i snížením náročného cvičení těsně před spánkem, docílíme kvalitnějšího a hlubšího spánku.

Jíst před spaním, už nemusíme podrobně rozebírat, jelikož tento fakt je ve společnosti dostatečně rozšířen. Nicméně před spaním se nedoporučuje ani konzumace alkoholu či kouření tabákových výrobků. Každý z těchto faktorů je vhodné dodržovat, jinak se vystavujeme probdělé noci. 

Věnujte pozornost i posteli – konkrétně matraci a povlečení. Jak se ukazuje, většina z nás si neuvědomuje, že dobře zvolený materiál přizpůsobený potřebám uživatele zaručí spokojený spánek. Na trhu je k dostání mnoho druhů povlečení, a my se nyní podíváme na to, čím se liší.

V jakém povlečení se vám bude dobře spát?

Každá peřina a polštář by měly být vybaveny kvalitními povlaky na polštáře. Jsou vyrobeny z různých materiálů a mezi nejrozšířenější patří bavlněné výrobky. Jsou hladké a poskytují mimořádný komfort díky prodyšnosti, hřejivosti i odvádění vlhkosti. Bavlna se může při vysokých teplotách, aniž by se materiál zničil. Bavlněné povlečení se hodí pro každého bez ohledu na věk. 

Pokud uvažujete o šití vlastního povlečení, není na tom nic těžkého, jen zvolit vhodnou metráž. Teplákovina s potiskem či úplet, i když by se vám vzor na nich moc líbil, nebude dobrým materiálem na ušití povlečení.

Nejlepší materiál povlečení pro letní a zimní měsíce

Pokud byste zvolili jako materiál hedvábné povlečení, určitě neuděláte chybu, protože nepřitahuje prach a nezpůsobuje podráždění pokožky. Navíc je tento typ materiálu ideální na léto pro svůj chladivý efekt na dotek. 

Naopak povlečení z mikroplyše se více hodí do chladnějšího období v roce. Je heboučké, ňuňací, nemačká se a je příjemné pro pokožku. Kvalitní povlečení, které se nám bude líbit vzhledově, a bude pro nás příjemné i na dotek zaručí bezesporu kvalitnější spánek.

Koukněte také na další články o zdravém spánku, které najdete u nás na blogu: