Zónové matrace – klíč k dokonalému spánku a zdravému tělu

Zónové matrace jsou inovativním řešením, které využívá různé tvrdosti materiálů k optimální podpoře celého těla. Pro koho jsou vhodné, jaký počet zón je optimální a čím se jednotlivé zóny vyznačují? Vše se dočtete v našem průvodci zónovými matracemi.

Co jsou zónové matrace

Zónové matrace jsou vyrobeny z několika materiálů odlišných tvrdostí. Díky tomu správně podpoří všechny části těla. Například bedra vyžadují větší oporu než ramena a kolena. Díky systému zón se exponovaná místa neopotřebovávají tak rychle a vy si můžete dopřát komfortní a zdravý spánek.

Při výrobě zónových matrací se používají klasické materiály. Můžete se setkat s latexovými matracemi, pěnovými matracemi, sendvičovými matrace či taštičkovými matracemi. Pozor, pružinové matrace nelze zónovat kvůli své konstrukci.

Kdo zónové matrace ocení a pro koho naopak nejsou vhodné

Zónové matrace jsou ideální pro všechny, kdo spí na boku. Navíc ji ocení i ti, kteří trpí bolestmi zad nebo hlavy. Zónová matrace může zmírnit bolest a dokonce sloužit jako prevence proti těmto nepříjemnostem.

Je však důležité poznamenat, že zónové matrace nejsou vhodné pro děti do 150 cm. Děti totiž ještě nedosahují potřebné výšky a zóny by nedokázaly podpořit správné části jejich těla. Pro děti jsou nejvhodnější jednozónové matrace, které mají stejnou tuhost po celé ploše. Pro děti vybírejte přímo z kategorie dětské matrace, kde s výběrem neuděláte chybu.

Jaký je optimální počet zón

Obecně platí, že čím více zón, tím lépe. Více zón umožňuje matraci lépe reagovat na jednotlivé části těla a zajišťuje tak kvalitnější, zdravější a pohodlnější spánek. Každá zóna matrace je navržena tak, aby dokonale kopírovala anatomii těla a poskytovala optimální oporu na správných místech

Je důležité si uvědomit, že největší zátěž při spánku spočívá v oblasti kyčlí. Avšak také krk, záda a chodidla potřebují vyšší oporu. Naopak oblast ramen a lýtek vyžaduje měkčí materiál. A právě podle těchto aspektů se zónové matrace vyrábí.

Matrace podle počtu zón

  • Matrace se 3 zónami nabízí tužší část v oblasti těžiště těla, zatímco zbytek matrace je měkčí. Tato konfigurace zajistí pohodlnou oporu tělu.
  • Matrace s 5 zónami mají tužší část nejen ve středu těla, ale také v oblasti ramen a kolen. To je ideální pro ty, kteří spí na boku, protože ramena a kolena potřebují dodatečnou podporu.
  • Matrace se 7 zónami jsou považovány za vrcholnou kvalitu. Tyto matrace mají ložnou plochu rozdělenou do 7 zón a starají se tak o každou část těla. Zóny plní svou specifickou úlohu a poskytují celému tělu dokonalou oporu a pohodlí.
rozdělení zón v zónové matraci

Zdroj: Vyspimese.cz

7 zónová matrace a její části

A jaké zóny najdete u nejkvalitnějších matrací se 7 zónami? Níže vám představíme každou část.

  • Zóna 1 se zaměřuje na podporu oblasti hlavy a krční páteře, předchází tak bolestem.
  • Zóna 2 je měkčí v oblasti ramen, což umožňuje, aby se ramena při spánku na boku příjemně zabořila. 
  • Zóna 3 v bederní oblasti zajišťuje důležitou oporu páteři a brání jejímu prohnutí. Tato část matrace je nejpevnější, protože zde spočívá asi 40 % váhy těla během spánku. 
  • Zóna 4 uvolňuje a vyrovnává páteř v oblasti pánve tím, že se boky mírně ponoří do matrace. 
  • Zóna 5, stejně tuhá jako bederní zóna, zmírňuje bolest kloubů v oblasti kolen
  • Zóna 6 poskytuje úlevu unaveným nohám v oblasti lýtek. 
  • Zóna 7, která se nachází v oblasti chodidel a kotníků, odpovídá tuhostí zóně 1.

Matrace se 7 zónami přinášejí nejvyšší úroveň pohodlí a podpory. Umožní rovnoměrné rozložení po celé ploše a vy si budete připadat jak na obláčku.