Maminky sobě: Jak vybrat postýlku pro miminko?

První léta života děti převážně prospí, například batolata tráví spánkem průměrně 11–13 hodin denně. Pohodlná dětská postýlka je tak sázkou na jistotu, děti během chvilky upadnou do hlubokého spánku – a rodiče si mohou užít chvilku zaslouženého klidu. Přečtěte si, jak postýlku pro miminko vybrat a co nesmí chybět v její výbavě.

Při výběru postýlky vsaďte na pohodlí a bezpečnost

Každá maminka chce pro svého prcka to nejlepší. Myslete na to i při výběru dětské postýlky, která musí být hlavně:

  • Bezpečná – postýlky pro miminka o délce 90–140 cm musejí splňovat normu ČSN EN 716-1., která udává nezbytné bezpečnostní požadavky pro postýlky určené do bytového prostředí.
  • Pohodlná – o tom, zda se budou dítka cítit v postýlce (skoro) stejně spokojeně jako v maminčině náručí rozhodnou matrace, kvalitní lůžkoviny, ale také správné rozměry. Častou volbou jsou postýlky pro miminko v rozměrech 120×60 cm.  
  • Přístupná – ať už budete chtít drobka zkontrolovat, nebo jenom potřebujete jeho lůžko přesunout na jiné místo, manipulace s postýlkou by neměla být příliš náročná.

 3 další tipy, které vám výběr postýlky pro miminko ulehčí

Kromě obecných zásad se při výběru dětského pelíšku zaměřte na konkrétní parametry, a to zejména na:

  1. Typ postýlky
  2. Materiál konstrukce
  3. Kvalitu roštu a matrace

TIP: Nečekané komplikace při spánku jsou pro nejednoho rodiče noční můrou. Objevte zásady bezpečného spánku u dětí, s nimiž můžete spoustě komplikacím včas předejít.


1. Typ postýlky

 Při výběru postýlky pro miminko dnes máte tolik možností, až je někdy těžké se v nabídce zorientovat. Jaké základní typy postýlek patří mezi oblíbené stálice?

  •  Postýlky se stahovacím bokem bočnici pohodlně stáhnete a při zvedání nebo přebalování miminka se pro něj nemusíte do postýlky zbytečně natahovat.
  •  Postýlka s odnímatelným bokem – podélnou stranu u postýlky je možné úplně odejmout. Ušetříte si tak spoustu námahy nejen při převlékání prostěradla na matraci. Postýlku můžete také přisunout ke své manželské posteli, pokud chcete mít mrňouse nablízku i během noci. Další “pohyblivou” alternativou jsou postýlky na kolečkách, které rychle přemístíte z jedné místnosti do druhé.
  •  Postýlka s vyndavacími příčkami – z boční strany odeberete několik příček. To ocení zejména živější batolata, která se mohou z postýlky vydat na výzvědy po nejbližším okolí a později si do ní zase vlezou zpátky.
  •  Postýlka se šuplíkem – tyto modely postýlek nabízí elegantní úložné prostory, kam schováte drobnější předměty. Náhradní prostěradla, plenky a jiné nezbytnosti tak budete mít vždy po ruce.
  •  Postýlky s kompletní výbavou – nechcete při výběru postýlky pro miminka zapomenout na nic důležitého? Pořiďte svým nejmenším lůžko se vším, co budou ke spokojenému spánku potřebovat, naráz. Postýlku, matraci, potahy či nebesa nad postýlku a mnoho dalšího tak obdržíte v jediném praktickém balení.

2. Materiál konstrukce

Běžně se dnes setkáte s třemi druhy materiálů, z nichž jsou postýlky pro miminka vyrobeny:

  • Dřevo – generacemi osvědčený materiál, který je příjemný na dotek a vkusně jej sladíte s okolním dřevěným nábytkem v místnosti. Pokud se navíc rozhodnete pro postýlku z buku nebo borovice, vyhnete se riziku, že se z konstrukce budou uvolňovat třísky.
  • Kov – hlavní předností kovových postýlek je jejich stabilita a větší odolnost. Obvykle ale nevypadají tak vkusně, jako klasické dřevěné postýlky a hodí se pouze do určitých druhů interiéru.

3. Kvalitní rošt a matrace

Doporučujeme věnovat velkou pozornost dalším dvěma částem postýlky pro miminko, díky nimž se vaši mrňousové vyspí každý den do růžova.

  1. Rošt – zvolte polohovací rošt, u kterého lze pohodlně regulovat výšku podle věku dítěte. Ideální jsou rošty nastavitelné do tří poloh.

    U novorozenců si nastavíte rošt nejvýše, abyste se nemuseli při přebalování prcka zbytečně sklánět. U větších dětí zase oceníte, když bude rošt co nejníže: caparti mohou vylézat z postýlky sami, aniž by se zbytečně potloukli.
  2. Matrace – správná matrace poskytne tělu dostatečnou oporu i komfort při odpočinku. Na matraci pro miminka určitě nešetřete. Vhodné jsou matrace z kokosových vláken nebo třeba se studenou pěnou.

Co ještě nesmí v postýlce pro miminko chybět?

Dokonalost tkví v detailech: jakmile budete mít jasno ve výběru postýlky, nezapomeňte ani na:

  •  Nebesa – vytvoří dokonalé podmínky k hlubokému a nerušenému spánku. Děti se tak v postýlce budou cítit bezpečně – a sluneční paprsky nebo občasný šelest okolo je ze spánku hned tak neprobudí.
  •  Povlečení – měkké, prodyšné a stylové povlečení pro děti vytvoří v postýlce kouzelnou atmosféru, díky které ji ratolesti nebudou chtít opustit.

Už víte, na co se při výběru postýlky pro miminko zaměřit? Pak je čas na nákupy: prohlédněte si dětské postele z našeho sortimentu a najděte si takovou, která perfektně zapadne do dětského pokojíčku.

A capartův spokojený úsměv, který na jeho tváři spatříte pokaždé, když se v postýlce uvelebí, bude k nezaplacení.