5 tipů, jak zkvalitnit spánek, aneb spěte vědomě a zdravě

Věděli jste, že spánkem trávíme až třetinu svého života? Pro někoho hodně, no pro tělo odpovídající doba. Domnívat se, že potřebujeme daleko méně spánku je mylné, vždyť během něj dochází k řadě procesů v lidském těle. Třídí se veškeré nasbírané podněty, také se regenerují orgány a připravují se na nadcházející den. Spíše, než o snížení doby spánku bychom se měli snažit o jeho zkvalitnění. Jak tedy na to?

Vše začíná u výběru kvalitní matrace

Na kvalitním spánku se podílí to, na čem spíme. Kvalitní matrace, kvalitní postel, postelové rošty. Lidské tělo potřebuje mít dostatečnou, stabilní a spolehlivou oporu, jinak se začne vzpírat. Vůbec prvním krok, který podstoupíte na cestě za kvalitním spánkem bude návštěva prodejců matrací a výběr podložky, na které budete každý večer usínat. 

Výběr matrace se odráží od mnoha faktorů. Roli hraje věk člověka, také jeho váha, pohlaví a samozřejmě poloha, ve které se usíná a následně spí. Zatímco lidé, kteří spí na bocích preferují měkčí matraci, lidé spící na zádech vyžadují tvrdší oporu zad, která se však v případě potřeby přizpůsobí jejich tělu.

Zapracujte na zařízení ložnice

Už jste někdy slyšeli o tom, že i celkové zařízení interiéru se podílí na tom, jak kvalitně a jestli kvalitně spíte? K zařízení tohoto interiéru má vždy co říct staré čínské učení Feng Shui, které tvrdí, že ložnice by neměla být skladištěm. Nejen, že by se nemělo nacházet mnoho věcí pod postelí ani v rozích místnosti, také vyžaduje, aby byla ložnice zařízená spíše v uklidňujícím duchu. 

Snažte se proto volit obrazy do ložnice podle Feng Shui, které budou odrazem krajiny nebo uklidňující přírody. Barvy volte neutrální – takové, které ve vás nebudou evokovat žádné negativní pocity. Červená vzbuzující agresivitu nebo černá probouzející depresi nemá v ložnici místo. 

Co se týče teploty, dbejte na to, aby se teplota pohybovala mezi 18-20°. Ani víc, ani míň.

Spánková rutina jako váš nejlepší přítel

Nejen kvalitní matrace a celkové zařízení ložnice, ale také vaše zvyky, případně zlozvyky mají negativní vliv na váš spánek a jeho kvalitu. Vypěstujte si proto takzvanou spánkovou rutinu, která spočívá v pravidelném chození spát a v pravidelném vstávání. Pravidelnost tkví v onom času, kdy se uchýlíte do postele a kdy se z ní rozhodnete vstát. 

Tím, že si vypěstujete tuto spánkovou rutinu, kterou ostatně nenarušíte ani o víkendu, naučíte svůj organismus jakémusi zvyku či rytmu. A dříve nebo později nebude problém ani vstávat, ale ani chodit spát brzy. 

Polední šlofík vám může pomoct

Možná si říkáte, že abyste si vypěstovali onu spánkovou rutinu, neměli byste si dávat odpoledne žádný šlofík. Ale bylo vědecky dokázáno, že polední šlofík je tím, co vám může pomoct při budování právě spánkové rutiny a při zkvalitňování vašeho spánku. Nesmíte však překročit dobu, na jak dlouho si po obědě zdřímnete. 

Z lékařských a vědeckých zkoumání vyplývá, že ku prospěchu je šlofík dlouhý zhruba třicet minut. Šlofík by neměl být narušen, s jeho pomocí poté dojde k opětovnému probuzení naší produktivity. 

Večeře? Stačí lehká

Říká se, že snídat bychom měli sami, o oběd se máme podělit a večeři dát nepříteli. Jinými slovy snídaně by měla být nejvydatnější, oběd solidní, ale večeře – ta by měla být velmi lehká, protože jen tak vám nebude těžko a bude se vám spát skutečně dobře. 

Večer tedy upřednostňujte například saláty nebo jiné dobře stravitelné, nikoliv příliš tučné pokrmy. Stejně tak svůj spánek zbytečně nekomplikujte například nikotinem, alkoholem nebo kofeinem, což jsou věci, které mohou naši mysl spíše probudit a povzbudit ji v aktivitě než ji uspat a uklidnit. 


Zdroj: https://www.svetfitness.cz/clanek/spanek/