Jak zařídit ložnici, aby byla útulná? Víme, jak spát lépe!

Jak zařídit ložnici, aby byla útulná? Víme, jak spát lépe!

Hledáte inspiraci na ložnici? Poradíme, jak interiér zařídit a naaranžovat tak, aby se vám v něm spalo jako v bavlnce. Podíváme se na to, co říkají bytový designéři a okopírujeme od nich nejlepší triky, aby vaše domácnost vypadala jako kdyby ji zařizoval profesionál.

Obklopte se harmonickými motivy s tapetami do ložnice

Tapety do ložnice jsou opět v módě! Které pro tuto místnost vybrat? Poklidný spánek a večery plné relaxu vám přinesou tapety s přírodními motivy (květiny, listy rostlin, stromy atd.), dále s obrazy vody či oblých geometrických obrazců.

Můžete se rozhodnout i pro jednobarevné tapety bez motivů. Trendy je imitace betonu a obkladů. Zejména vliesový typ je pevný, má úžasnou strukturu, navíc je omyvatelný. Vyhněte se ostrým geometrickým obrazcům a všemu, co ve vás vyvolává silné emoce. Do ložnice si přeci chodíte odpočinout.

Minimum nábytku, maximum funkce

S nábytkem do ložnice to nepřehánějte. Buďte minimalisté a pořiďte si jen to, co opravdu potřebujete. Postel je samozřejmost, a co dál? Do moderní ložnice patří moderní šatní skříně. Čisté linie a minimalistický design krásně zapadnou do interiéru podle posledních trendů.

Pokud jste velká rodina, oceníte úložný prostor navíc. Do domácnosti pro jednoho jsou perfektní cenově dostupné dvoudveřové varianty. Skříně se zrcadlem zase vyřeší věčné dilema ohledně umístění zrcadla.

Víte, co říká o ložnici Feng Shui? Energie by v ní měla volně proudit. Podle tohoto starodávného čínského učení má proud energie vliv na spánek. A když ho něco blokuje, při nočním odpočinku to pocítíte. Aby tedy energii nic nebránilo, neměli byste nic umisťovat pod postel. Věci dejte raději do skříně. Nebo si pořiďte úložné boxy a ty umístěte na nábytek.

V případě, že v ložnici pracujete, oddělte pracovní prostor od místa, kde odpočíváte. Pomůže vám s tím paraván. Neberte to na lehkou váhu, prostor pro práci a relax by měl být jasně definovaný a neměl by splývat. I to je jedna ze zásad spánkové hygieny. Nezapomeňte na noční stolky, ideálně do páru – číslo dvě totiž podporuje harmonické soužití. Někdo do této místnosti pořizuje i křesílko nebo menší gauč.

Barvy do ložnice pro tu správnou pohodu

Určitě už jste se někdy setkali s tvrzením, že barvy ovlivňují naši náladu. Nemusíte tomu věřit, ovšem spousta bytových designérů s tím pracuje. Do ložnice doporučují takové barvy, které tiší a uklidňují mysl. Některé druhy to mají dokonce vědecky podložené! Takže na tom přeci jen něco bude. Které jsou nejlepší barvy do ložnice?

  • Modrá vede na celé čáře. Zejména její pastelové a jemné varianty, které připomínají letní nebe či barvu oceánu. Podle některých studií pobyt v modré místnosti zklidňuje srdeční tep, což z této barvy dělá ideálního spojence, jak se připravit na poklidný spánek.
  • Bílá v nás vyvolává pocit bezpečí a důvěry. Je jemná a něžná. Pomůže vám se uklidnit po celodenním shonu. Bílá je tou pravou barvou pro moderní ložnici, zejména v kombinaci se dřevem.
  • Šedá je elegantní a nadčasová. Světlé odstíny uklidňují a působí příjemně. Její výhodou je, že si dobře rozumí i s dalšími barvami z palety. Zkombinujte ji s pastely a uvidíte tu krásu – ložnice bude jako z katalogu!
  • Béžová je vhodná zejména pro lidi s nočními můrami. Uklidňuje, když cítíme strach a rovněž dokáže stabilizovat srdeční tep.
  • Zelená pomůže usnout i nespavcům. Evokuje pobyt v přírodě a zahání stres. Vyhněte se výrazným tónům, zvolte raději šalvějový (v kombinaci s růžovou je úžasný) nebo mentolový.
  • Růžová ve světlých odstínech je jako živá voda pro lidi s depresemi a úzkostmi. Má v sobě něco příjemně hřejivého, co přebije i ty nejčernější myšlenky a ukolébá vás ke spánku.

Doplňky a osvětlení do ložnice

S doplňky to nepřehánějte, platí to samé jako v případě nábytku – prostor si nechcete přecpat harampádím, špatně by se vám usínalo. Naprostý základ je koberec do ložnice, protože nikdo nemá rád, když ho ráno zebou nohy.

Tip: Ačkoliv to s bytovými doplňky není dobré přehánět, přece jen v úplně holé ložnici se nebudete cítit zrovna příjemně, a tak je dobré pár méně nápadných dekorací pořídit. Ušetřit při jejich nákupu můžete, když v obchodech s vybavením pro domácnost využijete slevový kupon.

S kobercem slaďte také rolety nebo závěsy, můžete je zakomponovat jako barevný akcent ke zbytku interiéru (například šedá ložnice a světle růžový koberec a závěsy). Nezapomeňte na fotky s partnerem nebo dětmi. U dekoračních polštářků střídejte nejen barvy, ale i textury. Také kvalitní lůžkoviny zajistí klidnější spánek. Květiny do ložnice pořiďte s oblými listy, špičaté působí rušivě.

A co světlo do ložnice? Volte raději více zdrojů méně silných svítilen než jen jeden silný lustr. Ideálně drobné lampičky do ložnice. Teď jsou v módě také malá světýlka. Pověste je třeba za rám postele nebo okolo zrcadla.