Proč na lůžkovinách záleží

Na výběru lůžkovin vám nezáleží a většinou kupujete hlavně to, co je právě teď v akci? Pak děláte obrovskou chybu. V následujícím článku se podíváme na to proč kvalitní lůžkoviny zajistí lepší spánek bez roztočů. Budete se v nich cítit jako v bavlnce a usnete během chvilky. Stačí vybrat ty správné!

Kvalitní lůžkoviny předejdou problémům s roztoči  

To, že vás doteď roztoči netrápili, neznamená, že to tak bude navždy. Alergie se na tyto miniaturní tvory může rozvinout i v pozdějším věku. Stačí, když se nadmíru vystavujete danému alergenu. Imunitní systém má k přehnané reakci jen krůček.

V praxi bývá největší potíž s roztoči právě v posteli. Proč? Na vině jsou špatné lůžkoviny. A také to, když se moc často nemění povlečení. V posteli se totiž snadno přemnoží. A problém je na světě. Braňte se jim! Díky správné výbavě vám dají navždy pokoj.

Pokud chcete předejít tomu, že vaše postel bude plná těchto nezvaných hostů, pořiďte si kvalitní lůžkoviny z protiroztočových materiálů. Astmatici a alergici poznají rozdíl okamžitě. Lůžkoviny, které jsou antialergické, roztoče likvidují a nedovolí jim, aby se ve vaší posteli přemnožili. K dostání jsou nejen přikrývky a polštáře, ale i povlečení a prostěradla.

Se správným materiálem se vyspíte jako v bavlnce

Ani ty nejlepší postele nejsou moc platné, pokud se ošidíte na materiálech povlečení. Ložní prádlo by mělo splňovat vaše nároky na pohodlí. Nikdo přeci nechce spát v nepříjemném, škrábavém ložním prádle, které dusí kůži a kvůli kterému se budí celý zpocený.  

  • Nanotkanina je vůbec nejlepší volbou pro již zmíněné alergiky a každého, kdo se chce vyhnout roztočům. Výhodou je, že zároveň i pěkně hřejí a jsou prodyšné.
  • Přírodní materiály jako bavlna, bavlněný satén či pravý satén z hedvábí jsou zárukou kvality a dlouhé životnosti. Jsou měkké a dá se v nich spát jako v zimě, tak v létě. Mají vysoký stupeň savosti.
  • Pokud je vám v noci často zima či hledáte povlečení na chladnější měsíce, vybavte se flanelem. Obdobné vlastnosti má i mikroplyš, který se navíc nemusí žehlit.  
  • V současné době se do módy vrací len. V létě příjemně ochladí. Dobře saje a je prodyšný. Bohužel zpočátku hodně práší. Naštěstí ho stačí párkrát vyprat a přestane.  

Nezapomínejte na kvalitní pyžama

Někdo rád spí nahý, jiný zase preferuje pyžama či noční košilky. Dámské pyžamo by mělo být z příjemné látky, která je prodyšná a zároveň nikde neškrtí. To samé platí pro pány. Na zimu lze volit teplejší varianty.

Chrániče na matrace prodlouží její životnost

V rozšířeném smyslu mezi lůžkoviny patří také chrániče na matrace. To je opravdu šikovná věc. Rozhodně se vám do nich vyplatí investovat. A to především tehdy, pokud máte doma malé děti, nebo se v noci hodně potíte.

Chránič matrace se čas od času sejme a vypere. Zabrání až 80 % vlhkosti a nečistotám, aby vnikly přímo na matraci. Protože ta se čistí jen velmi těžko. Navíc ji příliš velká vlhkost ničí. Kromě nevzhledných fleků se na ní tvoří také plísně a líhniště bakterií.

Lůžkoviny jsou výrazným prvkem v místnosti

Kromě pohodlí a klidného spánku plní pěkné lůžkoviny ještě jednu roli. Jsou výrazným dekoračním prvkem v místnosti. Snadno díky nim vykouzlíte vánoční či romantickou atmosféru. Nebo doplníte jinak minimalistický styl.

Uklidní vás a usnadní usínání

Pracujte s psychologií barev. Vybírejte odstíny a vzory prostěradel a povlečení podle toho, jak na vás působí. Tak například o modré barvě se říká, že pomáhá s usínám, a je proto ideální volbou v případě, že máte problémy se spánkem a stresem. Dobrým tipem je vytvoření polštáře s vlastním potiskem toho, co máte rádi a co vás uklidňuje.

Obdobně relaxační a uklidňující efekt má i světle zelená, meruňková, levandulová a v podstatě všechny neutrální barvy ve světlejších provedeních. Světle hnědá zase podporuje touhu a lásku mezi partnery.