Nakupujeme povlečení.

Nákupem správné matrace, vhodného postelového rámu a přikrývek nebo peřin výběr pro dokonalé spaní ještě nekončí. Jak si povlečete, tak se taky vyspíte. Na co se při výběru povlečení zaměřit? To vám poradíme v našem dalším článku.

Než začnete vybírat barvu povlečení, která by se vám líbila, musíte si ujasnit tyto 3 zásadní otázky:

  1. Jak velké povlečení potřebuji.
  2. Budu povlečení používat celý rok nebo měnit podle ročního období?
  3. Chci povlečení žehlit nebo mi stačí ho po vyprání jen tak usušit?

Začněme bodem č. 1

Povlečení můžete pořídit na jednolůžko nebo na dvoulůžko. Typický rozměr pro přikrývku pro jednoho člověka je 140×200 cm, v prodloužené délce je to 220 cm. Pokud máte širší přikrývku, dalším standardním rozměrem je 160×200 cm.

Oblíbené jsou také velké přikrývky o rozměrem 200×220 cm. I takovou šířku povlečení u nás nabízíme. Typická velikost povlečení pro polštáře je 70×90 cm.

Nápověda pro bod č. 2 a 3

Povlečení na přikrývky nabízíme v 5 materiálových provedeních.  Jersey, flanelové, bavlněné, z bavlněného saténu nebo krepové. Každý materiál má své přednosti, podle kterých se rozhodnete snadněji:

Povlečení typu jersey je vyrobené ze 100% bavlny. Perfektně odvádí vlhkost od potu, je lehké a vzdušné, proto se ho nejlépe hodí používat v letních měsících. K jeho údržbě nebudete potřebovat žehličku ani mandl.

Další typ povlečení, které využijete převážně v létě, je čistě bavlněné. Kvalitní bavlněný materiál vám bude vyhovovat díky schopnosti absorbovat vlhkost. Navíc příjemně chladí a je velmi příjemné na dotek.

Naopak v zimě oceníte povlečení, které vás dokáže zahřát. Je to typ po obou stranách česané bavlny – flanel. Tento materiál už není dávno výsadou jen košil a pyžam. Povlečení z flanelu je lehké, hřejivé a měkké na dotek. Další výhodou jsou jeho bezúdržbové vlastnosti. Po vyprání se bez žehličky obejdete také.

Pokud si potrpíte na luxusnější materiály, doporučujeme vám povlečení z bavlněného saténu. Ten je utkaný z bavlněných přízí v atlasové vazbě. Přírodní povlečení ze saténu se vyznačuje dlouhou životností a vysokou kvalitou. Nezklame vaše vysoké očekávání ani po několika desítkách vyprání. Navíc jeho lesk promění vaši postel v luxusní lůžko první třídy.

Krepové povlečení žehličku doslova nesnáší, takže pokud se s ní nepřátelíte ani vy, určitě běžte do této volby. Výborná prodyšnost a odvod vlhkosti jsou dalším typickým charakterem této bavlněné tkaniny.