Jak neusnout při učení.

Učit se na maturitu či na zkoušku na vysoké je zdlouhavé, namáhavé a tím pádem i velice únavné. Existuje však hned několik rad, jak se udržet v bdělosti a kondici i při dlouhodobém nepřerušovaném čerpání informací.

Důležitá příprava

Ze všeho nejdůležitější je uzpůsobit si ke studijním orgiím své okolí. Je celkem jedno, jestli plánujete biflování doma, v kavárně nebo kdekoliv jinde. Rozhodně byste však měli mít dostatečné množství klidu na soustředění. Doma byste tak měli odklidit veškeré spolubydlící mimo váš pokoj, lépe je však poslat je někam ven. Pokud jste si vybrali kavárnu, bude to mnohem obtížnější. Ovšem i v některých kavárnách se dají najít uzavřené prostory, kam se dá s učebnicemi zašít.

Hodně světla

Usilovné studování se obvykle protáhne i do rána. Základ proto, abyste neusnuli, je světlo. Mozek má tu skvělou vlastnost, že když registruje tmu, okamžitě začíná vytvářet melatonin, který nás nutí ke spánku. To však ale nepotřebujete. Vašim cílem by měl být přesný opak. Proto nemějte při učení rozsvícenou pouze lampičku, ale rozsviťte pokud možno všechna světla v místnosti. I umělé osvětlení dokáže naši hlavu dostatečně ošálit a vy se tak udržíte déle vzhůru.

Správně se nadopujte

Důležitou složkou většiny studijních noci je kofein, a to buď v podobě kávy nebo energetických nápojů. Je to sice účinné řešení, ale rozhodně ne nejzdravější. Obdobně funguje i voda s citrónem, která však v sobě nemá půl kila cukru ani žádnou jinou látku, která by vám zvedla krevní tlak i kilogramy. Místo sladkostí si raději dopřejte pomeranče či jablka, které kromě povzbuzujícího efektu mají navíc i spoustu vitamínů. Jako vhodná a zároveň chutná svačinka při učení skvěle poslouží také ořechy, které obsahují celou řadu minerálů a některé vitamíny. Doporučujeme zařadit i hořčík a jídla bohatá na proteiny.

Trochu pohybu

Sedět několik hodin nad knihami není zrovna ideální jak pro vaše soustředění, tak ani pro vaší páteř. Jednou za čas se trochu protáhnout tak určitě neuškodí. Nemusíte rovnou pobíhat kolem domu, ale lehká rozcvička v podobě pár dřepů a protažení zad rozhodně přijde vhod.