Historie matrací.

Matrace mají stejně jako vše ostatní svou historii. Na rozdíl třeba od aut nebo počítačů to ale není historie vázaná pouze na minulé století, ale jde mnohem dál. Až do neolitu.

Pradávné matrace

V obdobích, kdy se lidé zabývali hlavně sběrem a lovem divokého zvířectva, se samozřejmě matrace, jak je známe dnes, nepoužívaly. Ale už v těchto dobách si člověk dokázal vytvořit pohodlné lůžko z listí a trávy. Při úspěšném lovu se pak používaly i zvířecí kůže, které měly samozřejmě mnohem lepší izolační vlastnosti než spadané listí. O pár tisíciletí dále se kůže začaly plnit vodou a tím se z nich staly první primitivní vodní postele. Tento vynález vznikl v dávné Persii a na jeho principu se vodní postele vyrábějí dodnes.

Postele v antice

Matrace jako takové se rozmohly ale až ve starověku. Hlavně vyšší vrstvy měly ve svých ložnicích matrace zhotovené ze sametových látek, které byly vyplněny tkaninami, případně žíněmi. Samotná ložnice však hrála v různých civilizacích různé úlohy. Ve starém Řecku sloužily ložnice primárně ke spaní a tvorbě dětí, ale v Římě byla ložnice zároveň i společenskou místností, ve které se konaly různé večírky či se zde tvořila vysoká politika.

Tip: Pokud vás zajímá v čem se v těchto obdobích spalo, jaké bylo spodní prádlo, nebo dobové kostými či zbraně, tak koukněte sem: https://www.outfit4events.cz/czk/

Pružné postele

Od dob antiky až do devatenáctého století se matrace prakticky nezměnily. V dobách renesance se sice už začaly upevňovat na závěsné popruhy a neležely tak na zemi, ale lůžko jak ho známe dnes to rozhodně nebylo. Běžnými se postele staly právě až s příchodem devatenáctého století, které nepřineslo pouze postelové rámy, ale také novou výplň v podobě pružin. Díky nim se nejen zvýšil komfort matrací, ale také se zlepšila hygiena. Pružinové matrace se totiž mnohem lépe větraly a čistily, čímž se předcházelo množení roztočů a jiných typů parazitů.

Moderní doba

V současnosti se dají pořídit matrace v nekonečném množství provedení. Velký důraz se klade hlavně na zdravou páteř a tak dnes u zákazníků vedou hlavně matrace s paměťovou pěnou. Populární jsou však stále i pružinové typy, které se zrodily už v předminulém století a přece jsou tu s námi dodnes. S výběrem matrací Vám mile rádi poradíme a neváhejte se na nás obrátit.