Jak spát v těhotenství? Osvědčené tipy pro lepší spánek v těhotenství

Spánek v těhotenství je extrémně důležitý pro správný vývoj miminka, ale i pro fyzickou a psychickou pohodu maminky. Většina těhotných se setkává s problémy již během prvního trimestru. Přečtěte si, jak se jich zbavit.

Nastávající maminku může během dne trápit velká únava způsobená hormonálními změnami. Tato nepříjemnost většinou odezní po prvních třech měsících. 

Druhý trimestr většina těhotných žen popisuje jako nejpohodovější. V posledním trimestru se může dostavit nespavost zapříčiněná tím, že bříško roste a vhodných poloh pro spánek ubývá. Ženy si často stěžují, že je trápí velmi živé sny, časté buzení, křeče a otoky nohou. Neklidné spaní někdy způsobuje i pohyb miminka.

Nejlepší poloha pro spánek v těhotenství je na boku

Spánek v těhotenství na boku

Budoucím maminkám doporučujeme spát především na levém boku – živiny se lépe dostanou k dítěti. Většina žen má dělohu umístěnou na pravé straně břicha, kde se také nachází dolní dutá žíla. Spaním na pravém boku žílu stlačujete, což může způsobovat potíže s dýcháním a celkovou slabost.

Spánek v těhotenství na zádech

Na začátku těhotenství spaní na zádech ničemu nevadí. Na jeho konci ale může váha dělohy tlačit na dolní dutou žílu. To vyvolává podobné stavy jako při spaní na pravém boku. Proto se spánek na zádech v těhotenství, zejména v třetím trimestru, příliš nedoporučuje. Jestliže maminka začne pociťovat tyto potíže, většinou pomůže, pokud si rychle lehne na levý bok.

Spánek v těhotenství na břiše

Přibližně od třetího trimestru už je bříško tak velké, že spaní na břiše je v podstatě nemožné. Většina maminek v této poloze přestane spát v momentě, kdy jim to začne být nepohodlné.

Spánek v těhotenství s kojicím polštářem

Kojicí polštář slouží jako pomůcka při kojení, ale také ke zvýšení komfortu během spánku v těhotenství. Polštář na spaní pro těhotné vám pomůže od bolesti zad. Vyrábí se v různých tvarech, nejoblíbenější je tvar písmena C. 


Jak spát s kojícím polštářem?

Nejčastěji si maminky těhotenský polštář na spaní umístí mezi kolena a podepřou si jím bříško a hlavu. Tím uleví bolavým zádům a bederní páteři.


V těhotenství cvičte a pijte před spaním

Pokud jste před těhotenstvím vůbec necvičily, nezačínejte s žádnými extrémními sportovními aktivitami. Nejpřirozenějším pohybem, nejen v těhotenství, je chůze. Zaměrte se ale na výběr pohodlné obuvi, vhodná je tzv. barefoot obuv, která podporuje správné držení těla a pomáhá předcházet bolestem zad. Dále můžete zařadit také těhotenskou jóga nebo plavání.

Před spaním můžete vyzkoušet meditaci, relaxační nebo dechová cvičení, která vám pomohou zklidnit mysl. Pár cviků z těhotenské jógy také přijde vhod. Před spaním můžete požádat partnera o masáž zad, krku nebo nohou. Vaše tělo se uvolní a bude se vám lépe usínat. 

V těhotenství také více pijte, zvlášť, pokud během dne zvracíte. Pitný režim také pomáhá předcházet zácpě, která může těhotné ženy trápit. 

Stává se vám, že na pití zapomínáte? Stačí čtyři půllitrové sklenice a máte splněný denní limit.

Další tipy pro lepší spánek během těhotenství

  • Před spaním nekoukejte do mobilu, tabletu nebo počítače. Vyzařující světlo zpomaluje nástup spánku. Choďte spát přibližně ve stejnou dobu, ideálně před 23. hodinou.
  • Nejezte pikantní, smažená a kyselá jídla. Konzumujte spíše malé porce, ale častěji. Tím zamezíte pálení žáhy.
  • Před spaním dobře vyvětrejte, měli byste spát v chladnějším prostředí okolo 20 °C. 
  • Pořiďte si čističku vzduchu, která zvládne vzduch v celé místnosti pročistit od nečistot, mikroorganismů i alergenů.
  • V ložnici by nemělo být vidět světlo z ulice. Většinou postačí klasické žaluzie, ale sáhnout můžete i po speciálních zatemňovacích závěsech.
  • Nezapomeňte na vhodnou matraci, peřinu i polštář. 
  • Postel berte pouze jako místo určené na spaní a sexuální aktivity. Nejezte a nepracujte v ní.
  • Ke zklidnění před spánkem vám pomohou bylinky – meduňka, kozlík, heřmánek.