6 rad jak se zbavit chrápání.

Chrápání je problém, který trápí zhruba 25% mužů a 15% žen. Chrápání způsobují vibrace měkkého patra. Problém s chrápáním má zhruba třetina lidí ve věku od 55 let výše. Ačkoliv se to nezdá, může vám chrápání způsobit celou řadu společenských problémů.

Jak se zbavit chrápání?

Spěte na boku

Nejčastější radou jak se zbavit chrápání, je spát na boku. V případě, že partner chrápe, pokuste se jej otočit na bok. Nevhodné je spát na zádech. Při spaní na břiše jsou namáhány krční obratle.

Zbavte se nadbytečných kilogramů

Na chrápání může mít nemalý vliv i obezita. Nadměrná tělesná hmotnost má za následek, že tlačí na horní cesty dýchací, což způsobuje chrápání. Máte-li nadváhu, se snížením hmotnosti se zbavíte i chrápání.

Vyhýbejte se alkoholu a práškům na spaní 

Konzumace alkoholu a prášků na spaní má neblahý vliv na centrální nervový systém, působí na svaly na krku a čelistech, díky tomu vzniká problém s chrápáním.

Pozor na alergii 

Problémem je také alergie, která má za následek ucpání nosu a my jsme nuceni dýchat přes pusu. S ucpaným nosem pomohou různé kapky a zvlhčovače. Ty zakoupíte bez lékařského předpisu v každé lékárně.

Dejte si hlavu výš než nohy

Spánkem s hlavou výš snížíte tlak na dýchací cesty. Podložit si hlavu můžete použitím podložky pod horní polovinu těla nebo pomocí polohovacího roštu. Vyhněte se podkládáním polštářem, způsobuje to zcela opačný efekt.

Skončete s kouřením

Kouření oslabuje respirační systém, vyvolává celou řadu problémů. Díky tomu, že přestanete kouřit, zbavíte se problémů s chrápáním, ušetříte a zlepšíte svůj zdravotní stav.