Velikost matrace ovlivňuje Váš spánek.

Dobře se vyspat je pro náš organismus mnohdy důležitější než si pravidelně zaběhat. Díky spánku regeneruje nejen naše tělo, ale i mysl.

Co nás o spánek ochuzuje?

Je mnoho důvodů, proč nemůžeme usnout. Některé faktory nedokážeme sami ovlivnit a v tom případě je nutné navštívit lékaře. Na většinu z nich ale vliv máme. Můžeme přestat ve večerních hodinách jíst, pít alkohol nebo se věnovat usilovnému cvičení. Velký vliv na náš spánek má samozřejmě postel, respektive matrace. Ta by měla být pohodlná tak akorát. Nesmí být ani moc tvrdá, ale ani moc měkká. Měla by být vyrobena z kvalitního materiálu, například z polyuretanu, který si dokáže dlouhodobě udržet stálý tvar.

Rozměry jsou zásadní 

Je jasné, že dlouhán se pohodlně na lůžku od trpaslíka nevyspí. Velikost matrace by tak měl být jedním ze zásadních faktorů při její koupi. Mnohdy jsme však limitováni rozměry postele, což by nemělo hrát zásadní roli. Je pořád lepší používat matraci s ideální velikostí i v případě, že bude ležet na podlaze než na nevyhovující posteli. Zásadní je i výška matrace. Ta se odvíjí od naší hmotnosti. Objemnější lidé by si tak měli připlatit za vyšší matraci. Nejlepší možností je rozbít prasátko a koupit si matraci na míru.

Praní potahů 

Ani matraci pro jednoho nikdy nesdílíme sami, vždy jsou přítomni i nezvaní hosté v podobě roztočů. Ti mohou negativně narušit spánek tím, že u vás vyvolají alergii. Neustále kýchání není zrovna pro spánek to nejlepší. Výměna matrace by měla být vždy po pěti až sedmi letech, ale pokud budete dodržovat základní hygienické normy jako je praní potahů na 60°C, můžete hygienickou životnost matrace o pár let prodloužit.

Nešetřete 

Není dobré na svém spánku šetřit, na to je až příliš důležitý. A proto je důležité mít kvalitní matraci, která se neproleží a bude mít rozměry, které vás nebudou ve spánku limitovat.