Sháníte matraci na chatu, chalupu nebo příležitostné spaní? Poradíme vám!

Vybrat si matraci, na které nespíte celoročně není složité. Když si uděláte jasno v několika kritériích. Po přečtení našeho článku budete vědět, jakou matraci potřebujete.

Začněte zodpovězením jednoduchých otázek.

Kolik chcete za matraci utratit?

S touhle otázkou se pojí jedna další. Jak často budete na posteli spát? Pokud na chatu jezdíte na jeden týden za rok, je jasné, že nemá smysl kupovat drahou ortopedickou matraci. Poohlédnete se po levnějších modelech.

Jezdíte-li na chatu pravidelně každý víkend, měli byste investovat víc. A jestli ještě k tomu řešíte problémy s páteří, pořiďte si zdravotní matraci i na chatu. Vaše záda vám poděkují.

Na jakou postel matraci položíte?

Při výběru matrace vždy záleží na typu postele, na které bude. Platí zde jednoduché pravidlo: čím méně pružnou postel na chatě nebo chalupě máte, tím tlustší a pružnější by měla být vaše matrace.

Protože na chatách bývají většinou starší postele, často běžné palandy úplně bez roštu, doporučujeme tlustou matraci. Klidně k 20 centimetrům. Pamatujte, že pro pohodlné vstávání a ulehání by výška postele i s matrací měla být okolo 45–50 cm.

Na palandu položte pružinovou matraci, která nahradí pružnost roštu a ocení ji i ti kteří mají raději tvrdší podklad. Možná jste ale nedávno investovali do nové postele na chatu s kvalitním pružným roštem, potom si můžete dovolit vybírat i z tenčích matrací.

Jak matraci na chatu dostanete

Ještě než koupíte tu nejtlustší matraci v nabídce, zamyslete se, jak ji na chatu dopravíte. Ne všechny se totiž dají smotat do role a budete je muset přepravit třeba na střeše auta. Platí to například pro pružinové matrace.

O možnostech přepravy se informujte v naší poradně. S pomocí svou novou matraci vyvezete na chatu i na tom nejvyšším kopci.

Pár dalších tipů pro výběr matrace na chatu

Už se trochu orientujete, teď už jen doladit detaily. Přinášíme pár dalších rad a tipů:

  • Pamatujte, že matraci nebudete moct pravidelně udržovat a zřejmě zůstane na chatě celou zimu. Poohlížejte se proto po modelech odolných vůči vlhkosti. Ta bývá na venkovských staveních často vyšší – ať už kvůli vytápění nebo blízkosti jezera či řeky.
  • Alergeny a roztoči dokážou pořádně potrápit. Obzvlášť na chatách, kde mají vysloveně ráj. Volte matrace, které těmto organismům odolají.
  • Aby vaše matrace po pár letech nezapáchala, vybírejte si matrace z prodyšného materiálu a s pružnou základnou. Vyhnete se tak zatuchlému zápachu, který v některých špatně větraných obydlích může vzniknout.
  • Myslete také na to, že na chatě se často střídají návštěvy. Možná máte rádi tvrdou matraci, ale to znamená, že se na chatě nikdy dobře nevyspí vaši známí nebo potomci, kteří na chatu někdy zavítají. Pokud se na chatě často mění osazenstvo, vybírejte matraci střední tuhosti, která vyhovuje většině lidí.
  • Pěnové řešení vám zase ulehčí občasné přenášení. Třeba, když budete chtít matraci na zahradě vyklepat.

Takže, které matrace se nejvíce hodí na chatu?

Sendvičové matrace

První variantou pro příležitostné spaní jsou sendvičové matrace. Stejně jako sendvič se skládají z několika vrstev, takže nabízejí více stupňů tvrdosti. Jednotlivé vrstvy se vyrábějí z různých materiálů a gramáží.

K jejich výrobě se nejčastěji používá polyuretanová, studená či líná pěna, nebo kokosové vlákno, které je spojeno latexem. Z libovolných tvrdostí a různých cenových variant si vybere každý.

Polyuretanové matrace

Polyuretanové matrace představují levnou a zároveň dostatečně kvalitní variantu na chatu. PUR má díky odlehčení objemovou hmotnost 25-50 kg/m3, takže se hodí pro časté přenášení.

Pružinové matrace

Pružinové matrace jsou klasikou, která udělá skvělou službu především na tvrdých postelích bez pružných roštů. Moderní pružinové matrace mají navíc snímatelný pratelný potah, takže je při jarním úklidu na chatě snadno vyperete.

Tip: na přespání ve stanu či autě, můžete využít nafukovací matraci. Na krátkou dobu se tento typ může hodit i na chatu.