Matrace pro miminko.

Stejně jako pro sebe, tak i pro naše nejmenší chceme bezstarostný a ničím nerušený spánek. Hlavně u malých miminek to však může být často velký problém. Pláč nového rodinného přírůstku v brzkých ranních hodinách však nemusí být způsoben pouze nemocí či dožadováním se mazlení, ale i nepohodlnou matrací.

BRÁNÍ DEFORMACI PÁTEŘE

Správná matrace pro miminko by měla vytvářet kvalitní oporu páteři, která by se při ležení neměla deformovat. Na trhu jsou k sehnání i levnější druhy matrací, ale ty jsou buď až moc tvrdé nebo naopak příliš měkké. Ani jeden extrém není správný. Dítěti se na takových matracích může začít ničit páteř, což může vést v pokročilejším věku k vadnému držení těla. Proto nakupujte matrace jenom u renomovaných výrobců.

TYPY MATRACÍ

V současnosti je ale výběr kvalitních matrací pro miminka skutečně bohatý a někdy je potíž vybrat si tu pravou. Velmi oblíbená je například matrace z přírodního latexu, která brání šíření roztočů a dalších alergenů v jejím nitru. Někomu se však může zdát málo ergonomická. Mnohem elastičtější a tím i přizpůsobivější k váze a tvaru těla dítěte je matrace z paměťové pěny. Díky její prodyšnosti se ani v ní příliš často neusazují roztoči, je však nutné ji pravidelně větrat. Nepříliš vhodné jsou pak matrace z kokosového vlákna. Jsou sice poměrně levné, ale až příliš tvrdé a navíc se v nich snadno usazují alergeny.

KVALITNÍ POTAH

Dobrý spánek a ochranu proti mikroskopickým škůdcům nezajišťuje pouze samotná matrace, ale i dobrý potah. Jeho hlavní vlastností by mělo být zabránění potu k proniknutí do nitra matrace. Investice do kvalitního potahu je mnohem výhodnější, než vynakládat peníze na další doplňky v podobě neprodyšných podložek.

ZDRAVÝ SPÁNEK

Dobrý spánek je pro malé děti minimálně stejně důležitý jako pro dospělé. Proto není dobré šetřit. Je vhodné pořídit si raději kvalitní dětskou matraci, na které se miminku nepoškodí páteř a zároveň nebude pod neustálým útokem škodlivých roztočů.